click me click meclick meclick meclick meclick meclick me

sobota, 30 czerwca 2012

Cukiniowy przegląd tygodnia

W czwartek znalazłam w lodówce wtorkową duszoną cukinię. Duszona była ona w zupie pomidorowej, której resztki również utknęły od poniedziałku w zapasach lodówkowych. Dodatkowo, w zamrażalniku czekał na swoją kolejkę filet z kurczaka. Tym sposobem w czwartek na obiad, powstał cukiniowy przegląd tygodnia, czyli:
* POMIDOROWO - CUKINIOWY SOS DO MAKARONU *
INFO
  • posiłek: obiad
  • gatunek: sos do makaronu
  • mięso: tak
  • ilość porcji: 2
  • kalorie w całości: ok. 1000 - 1100 kcal
  • czas przygotowania: 2 min. jeśli używamy resztek z lodówki ;)
  • czas duszenia: 15 min.
SKŁADNIKI
  • pierś z kurczaka 400 g
  • cukinia duszona (TAKA) 400 g
  • zupa pomidorowa 400 ml
  • mąka 20 g
  • olej 5 ml
PRZYGOTOWANIE
  1. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę
  2. Olej rozgrzać w woku i szybko obsmażyć mięso.
  3. Dodać duszoną cukinię i zupę pomidorową.
  4. Gotować na dużym ogniu, bez przykrycia ok. 10 min (do odparowania połowy płynów).
  5. Mąkę przesiać na drobnym sicie na sos i szybko wymieszać.
  6. Gotować jeszcze ok. 5 min ciągle mieszając.
  7. Podawać z makaronem lub ryżem, posypane ziołami.
* SMACZNEGO *
podałam posypane tymiankiem (którego używałam wcześniej do duszonej cukinii), ale inne świeże zioła będą również pasować.
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Zamiast zupy pomidorowej można użyć:
    • rosołu i pomidorów,
    • rosołu i koncentratu pomidorowego.
  2. Jeśli trzeba najpierw zrobić duszoną cukinię to w punkcie 2 razem z mięsem dodać cebulę, w punkcie 3 dodać surową cukinię, a w punkcie 4 gotować ok. 15 minut.
  3. Zamiast mąki można dodać ser topiony, mozarellę, ser żółty lub śmietanę. Cokolwiek, co zagęści sos.

2 komentarze:

  1. Konus dziś je to samo tylko z indykiem ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czuję, jakbym Cię inspirowała :P Smacznego dla Konuska!!

      Usuń