W czwartek znalazłam w lodówce wtorkową duszoną cukinię. Duszona była ona w zupie pomidorowej, której resztki również utknęły od poniedziałku w zapasach lodówkowych. Dodatkowo, w zamrażalniku czekał na swoją kolejkę filet z kurczaka. Tym sposobem w czwartek na obiad, powstał cukiniowy przegląd tygodnia, czyli:
INFO
- posiłek: obiad
- gatunek: sos do makaronu
- mięso: tak
- ilość porcji: 2
- kalorie w całości: ok. 1000 - 1100 kcal
- czas przygotowania: 2 min. jeśli używamy resztek z lodówki ;)
- czas duszenia: 15 min.
SKŁADNIKI
- pierś z kurczaka 400 g
- cukinia duszona (TAKA) 400 g
- zupa pomidorowa 400 ml
- mąka 20 g
- olej 5 ml
PRZYGOTOWANIE
- Pierś z kurczaka pokroić w kostkę
- Olej rozgrzać w woku i szybko obsmażyć mięso.
- Dodać duszoną cukinię i zupę pomidorową.
- Gotować na dużym ogniu, bez przykrycia ok. 10 min (do odparowania połowy płynów).
- Mąkę przesiać na drobnym sicie na sos i szybko wymieszać.
- Gotować jeszcze ok. 5 min ciągle mieszając.
- Podawać z makaronem lub ryżem, posypane ziołami.
* SMACZNEGO *
podałam posypane tymiankiem (którego używałam wcześniej do duszonej cukinii), ale inne świeże zioła będą również pasować. |
POMOCNICZE INFORMACJE
- Zamiast zupy pomidorowej można użyć:
- rosołu i pomidorów,
- rosołu i koncentratu pomidorowego.
- Jeśli trzeba najpierw zrobić duszoną cukinię to w punkcie 2 razem z mięsem dodać cebulę, w punkcie 3 dodać surową cukinię, a w punkcie 4 gotować ok. 15 minut.
- Zamiast mąki można dodać ser topiony, mozarellę, ser żółty lub śmietanę. Cokolwiek, co zagęści sos.
Konus dziś je to samo tylko z indykiem ;)
OdpowiedzUsuńCzuję, jakbym Cię inspirowała :P Smacznego dla Konuska!!
Usuń