click me click meclick meclick meclick meclick meclick me

piątek, 29 czerwca 2012

Duszona cukinia - przepis podstawowy

Lato. Cukinia na straganach kusi różnymi rozmiarami, kolorami i przystępną ceną. Aby nie było nudno, do duszenia wybrałam trzy kolory cukinii:
zieloną, żółtą i białą.
Można oczywiście użyć jednokolorowej cukinii; tej, która akurat jest "pod ręką" :)
Poniższy przepis należy do gatunku podstawowych. My zjedliśmy duszoną cukinię jako ciepłą sałatkę do drugiego dania, a dwa dni później resztę sałatki przerobiłam na sos do makaronu (przepis TUTAJ).
* DUSZONA CUKINIA *
 INFO
  • posiłek: obiad
  • gatunek: sałatka na ciepło
  • mięso: nie
  • ilość porcji: 3 (jako sałatka), 4 - 5 jako podstawa do sosu
  • kalorie w całości: około 400 - 450 kcal
  • czas przygotowania: 5 min
  • czas gotowania: 20 min
SKŁADNIKI
  • cukinia 1200 g w sumie
    • biała 1 szt duża (550 g)
    • żółta 1 szt. (350 g)
    • zielona 1 szt. (300 g)
  • cebula 250 g (2 szt. duże)
  • zupa pomidorowa 250 ml
  • olej 10 ml
  • zioła: tymianek, mięta, bazylia 2 garści w sumie
  • sól, cukier, pieprz czarny mielony
PRZYGOTOWANIE
  1. Cebulę pokroić w piórka.
  2. Cukinię pokroić w dużą kostkę.
  3. Drobno posiekać tymianek, miętę i bazylię.
  4. Rozgrzać w woku olej i zeszklić cebulę.
  5. Do woka wrzucić cukinię oraz połowę tymianku, mięty i bazylii.
  6. Zalać warzywa zupą pomidorową. Wszystko wymieszać.
  7. Dusić warzywa pod przykryciem około 15 minut od czasu do czasu mieszając.
  8. W razie konieczności dolewać zupę pomidorową.
  9. Spróbować i dodać sól oraz/lub cukier oraz/lub pieprz w razie potrzeby.
  10. Duszoną cukinię przełożyć do miski.
  11. Do cukinii dodać pozostałą połowę posiekanych ziół, dobrze wymieszać i podawać gorące na stół.
* SMACZNEGO *
kostka zielonej cukinia pośrodku, obok niej kostka żółtej, a pod zieloną kostka białej cukinii. Całość zabarwiona pomidorówką na kolor pomarańczowy ;)
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Przy braku świeżych ziół można je zastąpić suszonymi (chociaż latem to tak jakby grzech ;) ).
  2. Cukinia równie dobrze smakuje następnego dnia po odgrzaniu :)
  3. Można użyć cukinii w 1 kolorze, ale ładniej wygląda w wersji trójkolorowej.
  4. Zupę pomidorową można zastąpić:
    • rosołem (100 ml) i 2 dużymi pomidorami obranymi ze skóry,
    • rosołem (250 ml) i koncentratem pomidorowym (70 g).
  5. Kaloryczność zależy od tego, jak bardzo tłustej pomidorówki użyjemy do cukinii.
  6. Ilość soli, cukru i pieprzu zależy w głównej mierze od smaku (słoności, słodkości, ostrości) zupy pomidorowej.
  7. Cukinia duszona może stanowić podstawę sosu do makaronu, np. TAKIEGO.

6 komentarzy:

  1. Myślę, że Konusek chętnie by zjadł takie cukinie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Trzeba się najeść cukinii, póki jest na nią sezon :)

      Usuń
  3. W moim ogródku sezon na cukinię w pełni :) więc poszukuję nowych sposobów na ich przyrządzanie. Było leczo, smażone plastry w panierce, no i oczywiście moja faworytka - cukinia z grilla - pychotka. Ostatnio robiłam wg tego przepisu: http://www.zgrilla.pl/cukinia-faszerowana-z-grilla/ Była obłędna. Dzisiaj wypróbuję duszonej, na pewno będzie pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że Ci duszona cukinia również posmakowała, bo to naprawdę super warzywko :)

      Usuń