niedziela, 30 września 2012

Podpłomyki z patelni

Zamiast makaronu, zamiast kaszy czy ryżu, w sobotę do obiadu zjedliśmy podpłomyki. Z racji tego, że w latach 70-tych XX-ego wieku bloki z wielkiej płyty nie były wyposażane w piece węglowe, nasze podpłomyki "upiekłam" na zwykłej patelni.
* PODPŁOMYKI Z PATELNI *
podpłomyk - każdy inny :)
INFO
  • posiłek: obiad, kolacja, impreza
  • gatunek: podpłomyk, pieczywo
  • mięso: nie
  • ilość porcji: 2
  • kalorie w całości: 875 kcal
  • czas przygotowania: ok. 10 min.
  • czas pieczenia: ok. 20 min.
SKŁADNIKI
  • mąka pszenna 250 g
  • woda 150 ml
  • sól 1 łyżeczka
PRZYGOTOWANIE
  1. Przesiać do miski mąkę i sól.
  2. Do składników suchych wlać wodę.
  3. Wyrabiać ciasto aż będzie jednolite i elastyczne (ok. 10 min.).
  4. Jeśli zbyt mocno klei się do rąk, dosypać mąki.
  5. Ciasto podzielić na 8 części.
  6. Każdą część rozwałkować na niezbyt cienki placek.
  7. Rozgrzać silnie patelnię teflonową.
  8. Na rozgrzaną, suchą patelnię kłaść po jednym placku ciasta i "piec" ok. 1 minuty z każdej strony.
  9. Podawać gorące lub zimne.
 * SMACZNEGO *
podpłomyki były u nas dodatkiem do gulaszu z kurczaka z harissą
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Podpłomyki od razu po upieczeniu, na gorąco są chrupiące.
  2. Podpłomyki przechowywane pod przykryciem stają się miękkie po ostudzeniu.
  3. Podawać jako zamiennik pieczywa lub jako dodatek do sosu.

8 komentarzy:

  1. takimi podpłomykami zajadałam się zawsze na wakacjach u babci i dziadka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja Babcia robiła bardziej "wyczesane" podpłomyki :) Placuszki z ciasta kopytkowego kładła prosto na rozgrzane fajerki prawdziwej kuchni węglowej. Smak dzieciństwa...

      Usuń
  2. Świetne!
    Przeniosłam się w czas dzieciństwa.
    Takie robiła moja babcia.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdecydowanie zapisuję sobie do przygotowania. Super obiadowy dodatek.

    OdpowiedzUsuń
  4. Podpłomyki są pyszne pamiętam z dzieciństwa pieczone na kuchni węglowej, były pyszne, teraz wspominając dzieciństwo też robię na patelni ale już smak jet inny. Ale na wakacjach w Tunezji były pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ostatnio na Winobraniu podawali podpłomyki z różnymi farszami, a ziemniakami i boczkiem na śmietanowym sosie był naprawdę extra.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O! Zapisuję sobie ten sposób podania :)

      Usuń
  6. Dawno nie jadłem, a bardzo lubię takie proste i szybkie dodatki :)

    OdpowiedzUsuń