click me click meclick meclick meclick meclick meclick me

poniedziałek, 26 listopada 2012

Gulasz wieprzowy czyli kuchnia polska w najlepszym wydaniu

Gulasz z wieprzowiny to jeden z klasycznych przepisów kuchni polskiej. Mama zawsze podawała go z kaszą gryczaną... Ostatnio wracamy z TeŻetem do smaków z dzieciństwa, więc postanowiłam w ostatni weekend przygotować własnie gulasz wieprzowy, według wskazówek mojej Mamy.
* GULASZ WIEPRZOWY *
gulasz wieprzowy podany z podpłomykami
INFO
  • posiłek: obiad
  • gatunek: gulasz
  • mięso: tak
  • ilość porcji: 4
  • kalorie w całości: ok. 2200 kcal (+ podpłomyki/kasza/makaron)
  • czas przygotowania: 30 min. + min. 2 godz. marynowania mięsa
  • czas duszenia: ok. 1,5 godz.
SKŁADNIKI
  • szynka wieprzowa 600 g
  • cebula 1 szt. duża (200 g)
  • papryka zielona 1 szt. (170 g)
  • marchewka 1 szt. duża (170 g)
  • pieczarki 7 szt. (140 g)
  • seler 0,5 szt. (100 g)
  • por biała część 1 szt. (60 g)
  • czosnek 4 ząbki (25 g)
  • papryczka chilli suszona 1 szt.
  • grzyby suszone 2 kapelusze duże
  • olej 20 ml
  • mąka (ok. 30 g)
  • suszone zioła: majeranek, pieprz różnokolorowy ziarnisty, liść laurowy
  • świeże zioła: majeranek, szałwia, rozmaryn, tymianek
  • sól
PRZYGOTOWANIE
  1. Szynkę wieprzową pokroić w kostkę ok. 2 cm na 2 cm.
  2. W moździerzu rozgnieść ziarna pieprzu.
  3. Zamarynować kawałki mięsa w soli, rozgniecionym pieprzu i suszonym majeranku.
  4. Mięso odstawić na minimum 2 godziny (a najlepiej na całą noc) w chłodne miejsce.
  5. Cebulę i pora pokroić w piórka, ząbki czosnku obrać i drobno pokroić.
  6. Marchewkę obrać i pokroić w półplasterki.
  7. Seler obrać i pokroić w dużą kostkę.
  8. Paprykę pokroić na dość duże kawałki.
  9. Pieczarki obrać, kapelusze pokroić w plasterki, a ogonki przekroić na pół.
  10. Paprykę chilli i suszone grzyby pokruszyć na kawałki.
  11. Świeże zioła posiekać.
  12. W woku rozgrzać olej i obsmażyć szybko kawałki mięsa z każdej strony.
  13. Wyjąć mięso z woka, a na pozostały olej wrzucić cebulę, czosnek i por.
  14. Smażyć, mieszając do zeszklenia cebuli.
  15. Do warzyw dorzucić plastry pieczarek, lekko posolić i smażyć aż pieczarki puszczą sok.
  16. Do woka wrzucić mięso, marchewkę, paprykę, seler, papryczkę chilli, suszone grzyby, liść laurowy i świeże zioła.
  17. Całość dobrze wymieszać.
  18. Dolać wodę, tak aby delikatnie przykrywała mięso i warzywa.
  19. Wok przykryć, postawić na najmniejszy ogień i dusić 1,5 godziny, co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby uzupełniać wodę.
  20. Pod koniec duszenia spróbować i ewentualnie doprawić solą do smaku.
  21. Ciągle mieszając dodawać do gulaszu mąkę przesiewaną przez sitko, aż do uzyskania pożądanej, gęstej konsystencji.
  22. Podawać z podpłomykami, kaszą gryczaną, makaronem...
* SMACZNEGO *
wygląd gulaszowy czyli mało atrakcyjny, ale za to smak boski :) i te kruche kawałki mięsa... mniam
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Zamiast szynki można użyć łopatki lub karkówki. Schab środkowy się nie nadaje - jest zbyt suchy.
  2. Pieczarki można zastąpić grzybami leśnymi, smak gulaszu będzie bogatszy.
  3. Wielbiciele ostrych dań mogą dodać całą papryczkę chilli, ci o łagodniejszym podniebieniu niech pozbędą się nasion z chilli, przed wrzuceniem jej do gulaszu.
  4. Gulasz powinno się gotować w garnku żeliwnym, ewentualnie emaliowanym z całą, nieuszkodzoną emalią.

4 komentarze: