niedziela, 10 marca 2013

Kiełbasa domowa parowana - czosnkowa

TeŻet i ja od bardzo dawna staramy się nie jeść kupnych wędlin. Odrzuca nas ilość różniastych E-dodatków i to, że pomimo ich obecności wędliny szybko stają się śmierdzące i obślizgłe. Przerzuciliśmy się więc na pieczone w prodiżu mięsa. W Notatniku Kuchennym rzadko jednak pojawia się na nie przepis, bo składniki marynaty to najczęściej swobodne "upaćkanie" mięsa w przyprawach, które akurat mam pod ręką ;) W archiwum znaleźć można jednak przepis na schab słodko-ostro-jesienny i udziec z indyka faszerowany bakaliami.
Ostatnio pieczone mięsa nam się przejadły. W związku z tym zaczęłam szukać pomysłu na jakieś inne domowe wędliny. Pierwsze podejście do kiełbasy w słoiku nie powiodło się, ale za to natchnęło mnie do spróbowania przygotowania domowej kiełbasy w garnku na parze. Poniżej bardzo udany efekt tego eksperymentu - kiełbasa o silnie czosnkowym smaku :)
* KIEŁBASA DOMOWA PAROWANA-CZOSNKOWA *
domowa kiełbasa od środka :)
INFO
  • posiłek: śniadanie, drugie śniadanie, kolacja
  • gatunek: wędlina domowa, kiełbasa domowa, dodatek
  • mięso: tak
  • ilość porcji: ???
  • kalorie w całości: ok. 1600 kcal
  • czas przygotowania: 10 min.
  • czas gotowania: 2 godz.
SKŁADNIKI
  • karkówka wieprzowa mielona 600 g
  • czosnek 6 ząbków (15 g)
  • sól 2 łyżeczki
  • pieprz czarny mielony 2 łyżeczki
  • majeranek suszony 2 łyżeczki
PRZYGOTOWANIE
  1. Czosnek obrać z łupinek.
  2. Mieloną karkówkę wrzucić do miski.
  3. Do mięsa dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
  4. Doprawić mięso solą, pieprzem i suszonym majerankiem.
  5. Całość dobrze wymieszać.
  6. Podzielić masę na 3 części.
  7. Z każdej części uformować "kotlecik".
  8. Każdy "kotlecik" zawinąć szczelnie w folię aluminiową.
  9. Pakunki z mięsem umieścić w naczyniu do gotowania na parze.
  10. Pakunki gotować na parze przez 1 godzinę.
  11. Po tym czasie pakunki obrócić na drugą stronę i gotować na parze jeszcze jedną godzinę.
  12. Ugotowane mięso wyjąć z folii aluminiowej, zostawić do ostygnięcia.
  13. Przechowywać w lodówce.
  14. Kroić na kanapki jak zwykłą kiełbasę.
* SMACZNEGO *
domowa kiełbasa z góry
domowa kiełbasa z bliska
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Użyłam karkówki, bo jest to mięso dość tłuste. Używając mniej tłustego mięsa trzeba by dołożyć trochę boczku.
  2. Ta ilość czosnku daje dość wyraźny smak i zapach. Można zmniejszyć jego ilość, aby kiełbasa była "bardziej przyjazna" dla otoczenia ;)

4 komentarze:

  1. jakbyś kupiła sobie flak (o ile się da) to niczego by im wyglądem nie brakowało do sklepowych, bo zapewne są dużo smaczniejsze:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. flak kupić można, ale jest z nim za dużo zachodu. Nie chciało mi się bawić w jego napełnianie, stąd pomysł na początku z gotowaniem w słoiku, a potem z gotowaniem na parze.

      Usuń
  2. a czy można opakować dokładnie te kiełbaski w folię aluminową i zwyczajnie ugotować? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wydaje mi się, że tak, ale trzeba by naprawdę szczelnie je opakować.

      Usuń