Jakiś czas temu na naszym stole zagościły roladki ze schabu środkowego. Były przepyszne. Smakowały i nam i naszemu Gościowi. Dzisiaj nadszedł czas, aby tym przepisem podzielić się ze światem :)
* ROLADKI SCHABOWE W CIEMNYM SOSIE ŚMIETANOWYM *
INFO
- posiłek: obiad
- gatunek: gulasz, roladki
- mięso: tak
- ilość porcji: 6
- kalorie w całości: ok. 3300 kcal (+ podpłomyki/kasza/makaron)
- czas przygotowania: 30 min.
- czas duszenia: ok. 2,5 godz.
SKŁADNIKI
- schab wieprzowy 1100 g
- śliwki suszone 12 szt.
- papryka czerwona 50 g
- musztarda domowa 30 g (np. TAKA lub TAKA)
- rozmaryn świeży 12 młodych gałązek
- sól, jałowiec, kminek, majeranek suszony
- cebula 1 szt. duża (250 g)
- marchewka 2 szt. (240 g)
- por biała część 1 szt. (50 g)
- śliwki suszone 60 g
- żurawiny suszone 30 g
- wino czerwone wytrawne 100 ml
- śmietana 12 % 400 g
- olej 60 g
- sól, rozmaryn świeży, majeranek
PRZYGOTOWANIE
A. roladki
- Paprykę pokroić na 12 paseczków.
- Każdą śliwkę przekroić na pół.
- Schab środkowy pokroić na 12 plasterków.
- Każdy plaster rozbić tłuczkiem, uważając aby nie przedziurawić mięsa.
- Pojedynczy plaster posmarować musztardą, na środku położyć jeden kawałek papryki, dwie połówki śliwki i gałązkę rozmarynu.
- Zawinąć mięso z nadzieniem w środku jak naleśnika (krótsze boki do środka i całość zwinąć, zrolować wzdłuż dłuższego boku) i ciasno związać sznurkiem do pieczenia.
- Punkty 5 i 6 powtórzyć dla każdego plastra schabu.
- W moździerzu rozgnieść jałowiec i kminek.
- Rozgnieciony jałowiec i kminek zmieszać z solą i suszonym majerankiem.
- Cebulę i pora pokroić w piórka, a marchewkę obrać i pokroić w półplasterki.
- Suszone śliwki pokroić w paseczki.
- Na szerokiej i głębokiej patelni rozgrzać silnie olej i obsmażyć szybko na nim roladki z każdej strony.
- Wyjąć mięso z patelni, a na pozostały olej wrzucić cebulę i por oraz kilka gałązek świeżego rozmarynu i suszonego majeranku.
- Smażyć na małym ogniu, mieszając do zeszklenia cebuli.
- Do warzyw dorzucić plastry marchewki, suszone śliwki i żurawiny.
- Całość podlać winem.
- Dobrze wymieszać wszystko na patelni, zdrapując przysmażone resztki z dna patelni.
- Na warzywa wyłożyć obsmażone wcześniej roladki.
- Dolać wodę, tak aby sięgała połowy wysokości roladek.
- Patelnię przykryć, postawić na najmniejszy ogień i dusić ok. 1 godziny. W razie potrzeby uzupełniać wodę.
- Po tym czasie przekręcić roladki na drugą stronę i dusić dalej około 30 minut. W razie potrzeby uzupełniać wodę.
- Po tym czasie wyjąć roladki i dodać śmietanę. Całość dobrze wymieszać.
- Włożyć do sosu obsmażone wcześniej roladki i dusić dalej około 30 minut, co jakiś czas mieszając.
- Pod koniec duszenia spróbować i ewentualnie doprawić solą do smaku.
- Podawać po dwie roladki na osobę z kaszą gryczaną czy makaronem polanymi sosem lub z podpłomykami maczanymi w sosie.
POMOCNICZE INFORMACJE
- Sznurek do pieczenia, którym owija się roladki dobrze jest wcześniej namoczyć w wodzie, aby przy obsmażaniu mięsa nie spalił się.
- Sos można wzbogacić również o suszone grzyby leśne.
- Do duszenia roladek polecam patelnię żeliwną.
tyle smaku i aromatu, że czuję zapach tych roladek przed monitorem ;)
OdpowiedzUsuńBardzo aromatyczne wyszły :)
Usuń