piątek, 8 marca 2013

Roladki schabowe w ciemnym sosie śmietanowym

Jakiś czas temu na naszym stole zagościły roladki ze schabu środkowego. Były przepyszne. Smakowały i nam i naszemu Gościowi. Dzisiaj nadszedł czas, aby tym przepisem podzielić się ze światem :)
* ROLADKI SCHABOWE W CIEMNYM SOSIE ŚMIETANOWYM *
INFO
  • posiłek: obiad
  • gatunek: gulasz, roladki
  • mięso: tak
  • ilość porcji: 6
  • kalorie w całości: ok. 3300 kcal (+ podpłomyki/kasza/makaron)
  • czas przygotowania: 30 min.
  • czas duszenia: ok. 2,5 godz.
SKŁADNIKI

     A. roladki
  • schab wieprzowy 1100 g
  • śliwki suszone 12 szt.
  • papryka czerwona 50 g
  • musztarda domowa 30 g (np. TAKA lub TAKA)
  • rozmaryn świeży 12 młodych gałązek
  • sól, jałowiec, kminek, majeranek suszony
     B. sos
  • cebula 1 szt. duża (250 g)
  • marchewka 2 szt. (240 g)
  • por biała część 1 szt. (50 g)
  • śliwki suszone 60 g
  • żurawiny suszone 30 g
  • wino czerwone wytrawne 100 ml
  • śmietana 12 % 400 g
  • olej 60 g
  • sól, rozmaryn świeży, majeranek
PRZYGOTOWANIE

    A. roladki
  1. Paprykę pokroić na 12 paseczków.
  2. Każdą śliwkę przekroić na pół.
  3. Schab środkowy pokroić na 12 plasterków.
  4. Każdy plaster rozbić tłuczkiem, uważając aby nie przedziurawić mięsa.
  5. Pojedynczy plaster posmarować musztardą, na środku położyć jeden kawałek papryki, dwie połówki śliwki i gałązkę rozmarynu.
  6. Zawinąć mięso z nadzieniem w środku jak naleśnika (krótsze boki do środka i całość zwinąć, zrolować wzdłuż dłuższego boku) i ciasno związać sznurkiem do pieczenia.
  7. Punkty 5 i 6 powtórzyć dla każdego plastra schabu.
  8. W moździerzu rozgnieść jałowiec i kminek.
  9. Rozgnieciony jałowiec i kminek zmieszać z solą i suszonym majerankiem.
    B. roladki w sosie
  1. Cebulę i pora pokroić w piórka, a marchewkę obrać i pokroić w półplasterki.
  2. Suszone śliwki pokroić w paseczki.
  3. Na szerokiej i głębokiej patelni rozgrzać silnie olej i obsmażyć szybko na nim roladki z każdej strony.
  4. Wyjąć mięso z patelni, a na pozostały olej wrzucić cebulę i por oraz kilka gałązek świeżego rozmarynu i suszonego majeranku.
  5. Smażyć na małym ogniu, mieszając do zeszklenia cebuli.
  6. Do warzyw dorzucić plastry marchewki, suszone śliwki i żurawiny.
  7. Całość podlać winem.
  8. Dobrze wymieszać wszystko na patelni, zdrapując przysmażone resztki z dna patelni.
  9. Na warzywa wyłożyć obsmażone wcześniej roladki.
  10. Dolać wodę, tak aby sięgała połowy wysokości roladek.
  11. Patelnię przykryć, postawić na najmniejszy ogień i dusić ok. 1 godziny. W razie potrzeby uzupełniać wodę.
  12. Po tym czasie przekręcić roladki na drugą stronę  i dusić dalej około 30 minut. W razie potrzeby uzupełniać wodę.
  13. Po tym czasie wyjąć roladki i dodać śmietanę. Całość dobrze wymieszać.
  14. Włożyć do sosu obsmażone wcześniej roladki i dusić dalej około 30 minut, co jakiś czas mieszając.
  15. Pod koniec duszenia spróbować i ewentualnie doprawić solą do smaku.
  16. Podawać po dwie roladki na osobę z kaszą gryczaną czy makaronem polanymi sosem lub z podpłomykami maczanymi w sosie.
* SMACZNEGO *
roladki podałam z kaszą gryczaną polaną ciemnym sosem śmietanowym
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Sznurek do pieczenia, którym owija się roladki dobrze jest wcześniej namoczyć w wodzie, aby przy obsmażaniu mięsa nie spalił się.
  2. Sos można wzbogacić również o suszone grzyby leśne.
  3. Do duszenia roladek polecam patelnię żeliwną.

2 komentarze:

  1. tyle smaku i aromatu, że czuję zapach tych roladek przed monitorem ;)

    OdpowiedzUsuń