Ostatnio znalazłam w szafce zapomniany proszek gorczycy przywieziony jeszcze z Moskwy. Mam swój przepis na musztardę (można go znaleźć TUTAJ), ale tym razem postanowiłam przygotować ją według przepisu umieszczonego na pudełku gorczycy:
foto oryginalnego przepisu. Ja musztardę zrobiłam z podwojonej porcji z przepisu. |
Musztarda z tego przepisu wyszła diabelnie ostra. Nie jestem pewna, ale chyba to kwestia bardzo drobno sproszkowanej gorczycy (ja zazwyczaj ziarna gorczycy mielę dużo grubiej w młynku do kawy) i większej ilości octu.
* MUSZTARDA Z PROSZKU GORCZYCY *
uwielbiam ostrość, ale ta musztarda jest ta ostra, że stosuję ją w naprawdę niewielkich ilościach ;) |
INFO
- posiłek: śniadanie, kolacja
- gatunek: dodatek
- mięso: nie
- ilość porcji: dużo :)
- kalorie: ???
- czas przygotowania: 20 min. + 34 - 39 godz. czekania
SKŁADNIKI
- gorczyca w proszku 200 g
- woda 300 ml
- ocet spirytusowy 4 łyżki
- olej roślinny 3 łyżki
- cukier 4 łyżki
- sól 1 łyżeczka
PRZYGOTOWANIE
- Proszek gorczycy zalać wrzątkiem i dobrze wymieszać.
- Aby gorczyca nie wysychała zalać jej powierzchnię wodą na 2-3 cm ponad poziom gorczycy.
- Odstawić na 10 - 15 godzin w temperaturze pokojowej.
- Po tym czasie zlać wodę z nad poziomu gorczycy i do masy dodać ocet, olej, sól i cukier.
- Całość bardzo dobrze wymieszać.
- Przełożyć do słoika i wstawić w ciepłe miejsce na 24 godz.
- Po tym czasie włożyć do lodówki i można już jeść.
- Przy braku proszku gorczycy wystarczy bardzo drobno zmielić ziarna gorczycy. Najlepiej sprawdzi się w tym celu stary młynek do kawy.
- W punkcie 4 można również dodać sproszkowane przyprawy (gałka muszkatołowa, goździki, imbir itp).
- Ważną sprawą jest przetrzymanie najpierw proszku z wrzątkiem, a potem gotowej musztardy w cieple, gdyż gorczyca MUSI przefermentować.
- Pomocne linki:
lubię ostrą musztardę, ta opcja bardzo mi się podoba!
OdpowiedzUsuńteż lubię ostrą musztardę, ale w tej wersji naprawdę wyciska łzy z oczu... dla mnie bomba ;)
UsuńWg takiego przepisu robiłem musztardę w Petersburgu, jest o.k.
OdpowiedzUsuń