sobota, 8 grudnia 2012

Солянка с грибами - Solanka z grzybami

W ten weekend na naszym stole pojawiła się kolejna wersja słynnej zupy rosyjskiej czyli solanka солянка. Poprzednio gotowałam soljankę w wersji mięsnej, a teraz przyszedł czas na wersję z grzybami. Luźną inspiracją był przepis z książki "Грибное меню":
Tutaj przepis oryginalny:
a poniżej moja wersja:
* СОЛЯНКА С ГРИБАМИ - SOLANKA Z GRZYBAMI*
solanka z grzybami
INFO
  • posiłek: obiad
  • gatunek: zupa
  • mięso: tak
  • ilość porcji: około 6
  • kalorie w całości (moja wersja): ok. ??? kcal.
  • czas przygotowania: 40 min.
  • czas gotowania: około 2,5 godz.
SKŁADNIKI
  • bulion gotowany na kościach wołowych i drobiowych z dodatkiem łaty wołowej (lub pręgi) 1,5 litra
  • mięso wołowe (łata lub oczyszczona z błon pręga) - na której gotuje się bulion 200 g
  • mięso wieprzowe (szynka lub karkówka) 200 g
  • kiełbasa wędzona o silnym aromacie 200 g
  • parówki dobrej jakości 3 szt. (180 g)
  • pieczarki 3 szt. średnie (150 g)
  • grzyby leśne suszone 20 g
  • seler 0,25 szt. dużej (100 g)
  • marchewka 2 szt. małe (50 g)
  • pietruszka 2 szt. małe (50 g)
  • cebula 1 szt. (120 g)
  • ogórek kiszony 1 szt. duża (120 g)
  • koncentrat pomidorowy 30 % 80 g
  • sok z ogórków kiszonych (рaссол) 150 ml
  • sól, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek suszony
  • do podania:
    • kapary
    • cytryna
    • oliwki
    • śmietana
    • świeże zioła: koperek, natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE
  1. Ugotować esencjonalny i aromatyczny bulion na kościach wołowych i drobiowych z dodatkiem łaty wołowej (przepis TUTAJ), tak aby uzyskać 1,5 litra bulionu.
  2. W czasie, kiedy gotuje się bulion, zalać suszone grzyby leśne 0,5 litra wody, posolić, dodać pieprz w ziarnach, ziele angielskie, liść laurowy i suszony majeranek i gotować je około 30 minut.
  3. Grzyby zostawić w wywarze do wystygnięcia.
  4. Marchewkę, pietruszkę, seler i pieczarki obrać. Pokroić w drobną kostkę.
  5. Posiekać drobno cebulę, a ogórek kiszony i ugotowane grzyby leśne pokroić w drobną kostkę.
  6. Surową wieprzowinę i ugotowaną wołowinę pokroić w drobną kostkę.
  7. Kiełbasę i parówki pokroić w plasterki.
  8. Na patelni podsmażyć kiełbasę i mięso wieprzowe.
  9. Zdjąć z patelni kiełbasę i mięso, a na wytopionym tłuszczu zeszklić cebulę.
  10. Do cebuli dodać pokrojone pieczarki, marchewkę, pietruszkę, seler, ogórek kiszony i grzyby leśne.
  11. Do warzyw dodać koncentrat pomidorowy, podlać sokiem z kiszonych ogórków, całość dobrze wymieszać i dusić do odparowania całego płynu.
  12. Do garnka wrzucić parówki, usmażoną kiełbasę i mięso wieprzowe, ugotowane mięso wołowe oraz duszone warzywa z patelni.
  13. Zalać całość bulionem (1,5 litra) i wywarem z grzybów leśnych (0,5 litra).
  14. Gotować ok. 10 min.
  15. Na patelni zeszklić na oleju cebulę.
  16. Dorzucić do cebuli startą włoszczyznę i chwilę poddusić.
  17. Dodać ogórki, grzybki i koncentrat pomidorowy.
  18. Wymieszać, podlać woda i dusić 10 min.
  19. Duszone warzywa i drobno pokrojony czosnek dodać do zupy.
  20. Wlać sok z kiszenia ogórków do zupy.
  21. Gotować około 15 min.
  22. Drobno posiekać natkę pietruszki i koperek i wsypać do zupy.
  23. Zamieszać i spróbować. Ewentualnie doprawić.
  24. Zgasić ogień pod garnkiem i odczekać 15 - 20 min.
  25. Wlać zupę na talerze.
  26. Do każdego talerza dodać według uznania: łyżkę śmietany oraz kapary, pokrojone w plasterki oliwki, plasterki/kawałki cytryny, posiekane świeże zioła.
* SMACZNEGO *
same "smaczności"
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Po wyjęciu mięsa wołowego i warzyw z bulionu oraz grzybów z wywaru dobrze jest pozostawić w płynach przyprawy.
  2. Czuję też, że doskonale komponowałyby się tu również wędzone żeberka lub wędzony boczek ;)
Przepis dodałam do akcji:

4 komentarze:

  1. Marzy mi się zjedzenie takiej solanki, może kiedyś :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też bym chciała tej zupy spróbować:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. piękne kolory ;)
    widze, że lubisz rosyjską kuchnię

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie tylko kuchnię, język i duszę rosyjską też ;)

      Usuń