W ten weekend na naszym stole pojawiła się kolejna wersja słynnej zupy rosyjskiej czyli solanka / солянка. Poprzednio gotowałam soljankę w wersji mięsnej, a teraz przyszedł czas na wersję z grzybami. Luźną inspiracją był przepis z książki "Грибное меню":
Tutaj przepis oryginalny:
a poniżej moja wersja:
Tutaj przepis oryginalny:
a poniżej moja wersja:
INFO
- posiłek: obiad
- gatunek: zupa
- mięso: tak
- ilość porcji: około 6
- kalorie w całości (moja wersja): ok. ??? kcal.
- czas przygotowania: 40 min.
- czas gotowania: około 2,5 godz.
SKŁADNIKI
- bulion gotowany na kościach wołowych i drobiowych z dodatkiem łaty wołowej (lub pręgi) 1,5 litra
- mięso wołowe (łata lub oczyszczona z błon pręga) - na której gotuje się bulion 200 g
- mięso wieprzowe (szynka lub karkówka) 200 g
- kiełbasa wędzona o silnym aromacie 200 g
- parówki dobrej jakości 3 szt. (180 g)
- pieczarki 3 szt. średnie (150 g)
- grzyby leśne suszone 20 g
- seler 0,25 szt. dużej (100 g)
- marchewka 2 szt. małe (50 g)
- pietruszka 2 szt. małe (50 g)
- cebula 1 szt. (120 g)
- ogórek kiszony 1 szt. duża (120 g)
- koncentrat pomidorowy 30 % 80 g
- sok z ogórków kiszonych (рaссол) 150 ml
- sól, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek suszony
- do podania:
- kapary
- cytryna
- oliwki
- śmietana
- świeże zioła: koperek, natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE
- Ugotować esencjonalny i aromatyczny bulion na kościach wołowych i drobiowych z dodatkiem łaty wołowej (przepis TUTAJ), tak aby uzyskać 1,5 litra bulionu.
- W czasie, kiedy gotuje się bulion, zalać suszone grzyby leśne 0,5 litra wody, posolić, dodać pieprz w ziarnach, ziele angielskie, liść laurowy i suszony majeranek i gotować je około 30 minut.
- Grzyby zostawić w wywarze do wystygnięcia.
- Marchewkę, pietruszkę, seler i pieczarki obrać. Pokroić w drobną kostkę.
- Posiekać drobno cebulę, a ogórek kiszony i ugotowane grzyby leśne pokroić w drobną kostkę.
- Surową wieprzowinę i ugotowaną wołowinę pokroić w drobną kostkę.
- Kiełbasę i parówki pokroić w plasterki.
- Na patelni podsmażyć kiełbasę i mięso wieprzowe.
- Zdjąć z patelni kiełbasę i mięso, a na wytopionym tłuszczu zeszklić cebulę.
- Do cebuli dodać pokrojone pieczarki, marchewkę, pietruszkę, seler, ogórek kiszony i grzyby leśne.
- Do warzyw dodać koncentrat pomidorowy, podlać sokiem z kiszonych ogórków, całość dobrze wymieszać i dusić do odparowania całego płynu.
- Do garnka wrzucić parówki, usmażoną kiełbasę i mięso wieprzowe, ugotowane mięso wołowe oraz duszone warzywa z patelni.
- Zalać całość bulionem (1,5 litra) i wywarem z grzybów leśnych (0,5 litra).
- Gotować ok. 10 min.
- Na patelni zeszklić na oleju cebulę.
- Dorzucić do cebuli startą włoszczyznę i chwilę poddusić.
- Dodać ogórki, grzybki i koncentrat pomidorowy.
- Wymieszać, podlać woda i dusić 10 min.
- Duszone warzywa i drobno pokrojony czosnek dodać do zupy.
- Wlać sok z kiszenia ogórków do zupy.
- Gotować około 15 min.
- Drobno posiekać natkę pietruszki i koperek i wsypać do zupy.
- Zamieszać i spróbować. Ewentualnie doprawić.
- Zgasić ogień pod garnkiem i odczekać 15 - 20 min.
- Wlać zupę na talerze.
- Do każdego talerza dodać według uznania: łyżkę śmietany oraz kapary, pokrojone w plasterki oliwki, plasterki/kawałki cytryny, posiekane świeże zioła.
POMOCNICZE INFORMACJE
- Po wyjęciu mięsa wołowego i warzyw z bulionu oraz grzybów z wywaru dobrze jest pozostawić w płynach przyprawy.
- Czuję też, że doskonale komponowałyby się tu również wędzone żeberka lub wędzony boczek ;)
Marzy mi się zjedzenie takiej solanki, może kiedyś :)
OdpowiedzUsuńTeż bym chciała tej zupy spróbować:-)
OdpowiedzUsuńpiękne kolory ;)
OdpowiedzUsuńwidze, że lubisz rosyjską kuchnię
nie tylko kuchnię, język i duszę rosyjską też ;)
UsuńŚwietny artykuł. Polecam Zabłocką sól termalną
OdpowiedzUsuń