click me click meclick meclick meclick meclick meclick me

wtorek, 26 lipca 2011

Солянка czyli solanka

Wczoraj i dziś na talerzu TeŻeta i moim zagościła rosyjska zupa - solanka / солянка. Podobnie jak rassolnik, solanka jest pełna mięsa, co znalazł uznanie w oczach TeŻeta :) Podstawowy przepis zaczerpnęłam STĄD (od Анастасии Скрипкины) i poddałam go modyfikacjom zgodnie z innymi przepisami z internetu i kilku rosyjskich książek kucharskich, które stoją u mnie na półce.
Zanim przejdę do przepisu, mała dygresja o włoszczyźnie...
Większość polskich zup opartych jest na bulionie. Mięso + pęczek włoszczyzny, czyli żelazny zestaw - marchew, pietruszka, seler, por i niekiedy kapusta włoska. Włoszczyznę zawdzięczamy królowej Bonie i w innych krajach słowiańskich, np. w Rosji taki pęczek to rzecz obca (wersja z rosyjskiej wersji Wikipedii określa włoszczyznę, jako element kuchni europejskiej - TU). Można, oczywiście, kupić te warzywa, ale osobno - własne odkrycie naoczne;). Większość tradycyjnych zup rosyjskich również opiera się na wywarach mięsnych, ale z samego mięsa ewentualnie z dodatkiem korzenia pietruszki lub marchewki.
I tu przechodzę do sedna...
Jestem 100% Polką :)
Pierwszą rzeczą, którą zmieniłam w przepisie na solankę, było ugotowanie bulionu mięso wołowe + włoszczyzna z przyprawami, zamiast ugotować wywar z samego mięsa. Uwarunkowania kulturowe potrafią zaskoczyć w najmniej oczekiwanym momencie :)
* СОЛЯНКА - SOLANKA *
INFO
  • posiłek: obiad
  • gatunek: zupa
  • mięso: tak
  • ilość porcji: około 6
  • kalorie w całości (moja wersja): ok. ??? kcal.
  • czas przygotowania: 20 min.
  • czas gotowania: 1,5 - 2 godz. + 15 - 20 min. czekania
SKŁADNIKI
  • mięso wołowe (łata lub oczyszczona z błon pręga) 500 g
    • mięso wołowe 700 g
  • mięso wieprzowe 100 g
  • wędliny (kilka gatunków wędlin i kiełbas) 450 g
    • wędliny 6-10 rodzajów ok. 1 kg
  • marchewka 5 szt. (250 g)
    • marchewka 150 g
  • pietruszka 4 szt. (150 g)
  • seler 1 szt. (150 g)
  • cebula 2 szt. (250 g)
    • cebula 150 g
  • ogórki małosolne 3 szt. (200 g)
    • ogórki kiszone lub konserwowe 200 g
  • grzybki marynowane 100 g
  • koncentrat pomidorowy 30 % 80 g
    • koncentrat pomidorowy 5 łyżek stołowych
  • sok z ogórków małosolnych 150 ml
    • sok z ogórków kiszonych (рaссол) lub zalewa z oliwek 0,5 szklanki
  • olej
    • olej
  • kapary
    • kapary 3 łyżki stołowe
  • cytryna
    • cytryna
  • oliwki
    • oliwki
  • śmietana
  • sól, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, liść laurowy, ziarna jałowca, czosnek, natka pietruszki, koperek
    • sól, pieprz w ziarnach, liść laurowy, natka pietruszki, koperek
PRZYGOTOWANIE
  1. Włożyć do garnka mięso wołowe, 2 marchewki, 2 pietruszki, 0,5 selera i 1 przypieczoną na ogniu cebulę. Przyprawić solą, pieprzem, zielem angielskim, liściem laurowym i ziarnami jałowca.
  2. Kiedy woda się zagotuje, odszumować ją.
  3. Bulion gotować 1 - 1,5 godz.
  4. Wyjąć mięso wołowe i warzywa z bulionu. Warzywa zużyć, np. do sałatki warzywnej.
  5. Pokroić ugotowane mięso wołowe na małe kawałki.
  6. Pokroić w kostkę wędlinę, mięso wieprzowe, marynowane grzybki i kiszone ogórki, posiekać cebulę.
  7. Pozostałe 3 marchewki, 2 pietruszki i 0,5 selera zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
  8. Na patelni podsmażyć wędlinę i mięso wieprzowe.
  9. Wrzucić do bulionu podsmażone wędliny i mięso wieprzowe oraz ugotowane mięso wołowe.
  10. Gotować ok. 10 min.
  11. Na patelni zeszklić na oleju cebulę.
  12. Dorzucić do cebuli startą włoszczyznę i chwilę poddusić.
  13. Dodać ogórki, grzybki i koncentrat pomidorowy.
  14. Wymieszać, podlać woda i dusić 10 min.
  15. Duszone warzywa i drobno pokrojony czosnek dodać do zupy.
  16. Wlać sok z kiszenia ogórków do zupy.
  17. Gotować 10 min.
  18. Drobno posiekać natkę pietruszki i koperek i wsypać do zupy.
  19. Zamieszać i spróbować. Ewentualnie doprawić.
  20. Zgasić ogień pod garnkiem i odczekać 15 - 20 min.
  21. Wlać zupę na talerze.
  22. Do każdego talerza dodać łyżkę śmietany oraz kapary, pokrojone w plasterki oliwki i plasterki/kawałki cytryny.
* SMACZNEGO *


POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Po wyjęciu mięsa wołowego i warzyw z bulionu dobrze jest pozostawić w nim przyprawy.
  2.  Zawsze skrawki wędlin i kiełbas zamrażam, aby zużyć je do fasolki po bretońsku. Tu również zapasy "zamrażalnikowe" sprawdziły się też idealnie.
  3. Mam plan, aby zimą do solanki dorzucać również ugotowane, drobno pokrojone ziemniaki. Będzie bardziej sycąca.
  4. Czuję też, że doskonale komponowałyby się tu również wędzone żeberka lub wędzony boczek ;)
Przepis dodałam do akcji:

8 komentarzy:

  1. No, no po europejsku się pichci ;)
    ps: mail sprawdź :D

    OdpowiedzUsuń
  2. No pewnie, z włoszczyzną to zawsze lepsze.. Też by tak zrobiła:)
    Wyróżniłam Cię, bo bardzo lubię tu zaglądać i napotykać nietypowe dania:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Agno, ja o większości dań z Twojego bloga nigdy wcześniej nie słyszałam, i dlatego też lubię tu zaglądać:)

    OdpowiedzUsuń
  4. jejku, takie to czasochłonne ;D ale zjadła bym , chętnie, oj chętnie, bo także o tym daniu jeszcze nie slyszałam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czasochłonne, ale warto było.
    TeŻet, jak nigdy wziął dokładkę;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Chętnie zjadłabym talerz takiej zupy - wygląda smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  7. OMG jak można nie słyszeć o solance?!

    OdpowiedzUsuń
  8. Od pierwszego razu, gdy sama ją ugotowałam, solanka kojarzy mi się bardziej z gulaszem, czy odmianą polskiego bigosu niż z zupą. Oczywiście z powodu swojej gęstości. :)

    OdpowiedzUsuń