Dzisiaj, z małym opóźnieniem, piątkowy obiad, czyli:
* PIECZONY KARAŚ *
- posiłek: obiad
- gatunek: ryba
- mięso: tak/ryba
- ilość porcji: 2
- kalorie (w całości): 500 kcal
- czas przygotowania: 10 min. + marynowania 60 min.
- czas pieczenia: 30 - 40 min.
SKŁADNIKI
- karaś 1 szt. (ok. 500 - 600 g)
- cebula 1 szt.
- cytryna 1 szt.
- czosnek 4 ząbki
- koperek 0,5 pęczka
- oliwa w spray'u (np. TAKA)
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
- Cebulę pokroić w krążki, czosnek w plasterki. Pół cytryny pokroić w plasterki, a z drugiej połowy wycisnąć sok.
- Karasia sprawić, umyć i dobrze osuszyć. Natrzeć rybę od zewnątrz i od wewnątrz sokiem z cytryny oraz spryskać oliwą również na zewnątrz i wewnątrz.
- Marynować rybę minimum 60 min.
- Rozłożyć na blacie folię aluminiową. Rozłożyć na niej ćwiartkę pokrojonej cebuli, 1 pokrojony ząbek czosnku, kilka plasterków cytryny i kilka gałązek koperku.
- Na warzywach ułożyć rybę.
- W środek ryby włożyć połowę pokrojonej cebuli, 2 pokrojone ząbki czosnku, kilka plasterków cytryny i koperek.
- Na rybie ułożyć ćwiartkę pokrojonej cebuli, 1 pokrojony ząbek czosnku, kilka plasterków cytryny i kilka gałązek koperku.
- Zawinąć rybę w folię aluminiową w szczelny pakunek.
- Włożyć do nagrzanego prodiża na 20 - 30 min.
- Po tym czasie otworzyć pakunek aluminiowy i piec jeszcze ok. 10 min.
- Podawać z ryżem i surówką z czerwonej kapusty.
- Dużego karasia warto dodatkowo, po sprawieniu marynować 2 - 3 godziny w mleku. Pozwoli to zniwelować "mulity" posmak, który może charakteryzować starsze, duże karasie.
- Czas pieczenia zależy od wagi karasia.
Jeszcze nigdy nie jadłam karasia. Ciekawa jestem, jak smakuje.
OdpowiedzUsuń