poniedziałek, 25 lipca 2011

Pieczony karaś

Dzisiaj, z małym opóźnieniem, piątkowy obiad, czyli:
* PIECZONY KARAŚ *
INFO
  • posiłek: obiad
  • gatunek: ryba
  • mięso: tak/ryba
  • ilość porcji: 2
  • kalorie (w całości): 500 kcal
  • czas przygotowania: 10 min. + marynowania 60 min.
  • czas pieczenia: 30 - 40 min.
SKŁADNIKI
  • karaś 1 szt. (ok. 500 - 600 g)
  • cebula 1 szt. 
  • cytryna 1 szt.
  • czosnek 4 ząbki
  • koperek 0,5 pęczka
  • oliwa w spray'u (np. TAKA)
  • sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
  1. Cebulę pokroić w krążki, czosnek w plasterki. Pół cytryny pokroić w plasterki, a z drugiej połowy wycisnąć sok.
  2. Karasia sprawić, umyć i dobrze osuszyć. Natrzeć rybę od zewnątrz i od wewnątrz sokiem z cytryny oraz spryskać oliwą również na zewnątrz i wewnątrz.
  3. Marynować rybę minimum 60 min.
  4. Rozłożyć na blacie folię aluminiową. Rozłożyć na niej ćwiartkę pokrojonej cebuli, 1 pokrojony ząbek czosnku, kilka plasterków cytryny i kilka gałązek koperku.
  5. Na warzywach ułożyć rybę.
  6. W środek ryby włożyć połowę pokrojonej cebuli, 2 pokrojone ząbki czosnku, kilka plasterków cytryny i koperek.
  7. Na rybie ułożyć ćwiartkę pokrojonej cebuli, 1 pokrojony ząbek czosnku, kilka plasterków cytryny i kilka gałązek koperku.
  8. Zawinąć rybę w folię aluminiową w szczelny pakunek.
  9. Włożyć do nagrzanego prodiża na 20 - 30 min.
  10. Po tym czasie otworzyć pakunek aluminiowy i piec jeszcze ok. 10 min.
  11. Podawać z ryżem i surówką z czerwonej kapusty.
* SMACZNEGO *
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Dużego karasia warto dodatkowo, po sprawieniu marynować 2 - 3 godziny w mleku. Pozwoli to zniwelować "mulity" posmak, który może charakteryzować starsze, duże karasie.
  2. Czas pieczenia zależy od wagi karasia.

1 komentarz:

  1. Jeszcze nigdy nie jadłam karasia. Ciekawa jestem, jak smakuje.

    OdpowiedzUsuń