wtorek, 18 grudnia 2012

Indyjsko-polskie danie czyli zielone curry po polsku

TeŻet i ja nie jesteśmy fanami kuchni orientalnych, ale od czasu do czasu mamy ochotę na smaki Indii, Maroka czy jakiegoś innego odległego geograficznie i kulturowo kraju. Z tego powodu wczoraj na naszym stole zagościło:

* CURRY PO POLSKU *
zielone curry po polsku, a warzywa pokrojone jak do dania chińskiego :)
INFO
  • posiłek: obiad
  • gatunek: curry
  • mięso: tak
  • ilość porcji: 2-3
  • kalorie w całości: ok. 810 kcal + dodatek (np. ryż)
  • czas przygotowania: 10 min.
  • czas  gotowania: 20-25 min.
SKŁADNIKI 
  • pierś z kurczaka 350 g
  • marchewka 1 szt. (130 g)
  • papryka zielona 0,5 szt. (120 g)
  • cebula 110 g
  • por (jasnozielona część) 50 g
  • czosnek 2 ząbki
  • mleczko kokosowe 165 ml (1 mała puszka)
  • zielona pasta curry 2 łyżeczki
  • sos rybny 1 łyżka
  • piklowane chilli
  • olej 5 ml
PRZYGOTOWANIE
  1. Pierś z kurczaka pokroić w średniej wielkości kawałki.
  2. Paprykę, marchewkę i pora pokroić w cienkie, długie paseczki.
  3. Cebulę pokroić w piórka.
  4. Rozgrzać olej w woku. Wrzucić pastę curry i obsmażać do uzyskania wyraźnego zapachu.
  5. Na rozgrzany olej wrzucić kawałki kurczaka i obsmażyć ciągle mieszając.
  6. Do kurczaka dorzucić cebulę i pora. Smażyć do zeszklenia.
  7. Dodać paski marchewki i papryki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek
  8. Chwilę całość smażyć, ciągle mieszając.
  9. Zalać wszystko mleczkiem kokosowym, dodać sos rybny i piklowane chilli oraz podlać całość niewielką ilością wody.
  10. Całość wymieszać, zakryć wok przykrywką i dusić około 15 minut.
  11. Po tym czasie odkryć pokrywkę, zwiększyć ogień pod wokiem i ciągle mieszając gotować do odparowania całego płynu.
  12. Podawać z ryżem, soczewicą, ciecierzycą, makaronem itp.
 * SMACZNEGO *
orientalny smak dla polskiego podniebienia
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Zamiast zielonej można użyć czerwonej pasty curry.
  2. Ilość piklowanego chilli zależy od własnych upodobań smakowych.
  3. Piklowane chilli można zastąpić świeżą papryczką chilli.
  4. Zamiast woka można użyć głębokiej patelni.

5 komentarzy:

  1. Pyszne!
    Takie mi tu specjały na noc serwujesz? A w lodówce pusto! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. O, bardzo ciekawa propozycja.
    A ja się ostatnio zakochałam w panu kucharzu, co się nazywa Nigel Slater. Jak wymaścił wege-curry z bakłażana i nadziewane dynie piżmowe, to przy telewizorze dostałam istnego ślinotoku.

    OdpowiedzUsuń