TeŻet i ja nie jesteśmy fanami kuchni orientalnych, ale od czasu do czasu mamy ochotę na smaki Indii, Maroka czy jakiegoś innego odległego geograficznie i kulturowo kraju. Z tego powodu wczoraj na naszym stole zagościło:
INFO
- posiłek: obiad
- gatunek: curry
- mięso: tak
- ilość porcji: 2-3
- kalorie w całości: ok. 810 kcal + dodatek (np. ryż)
- czas przygotowania: 10 min.
- czas gotowania: 20-25 min.
SKŁADNIKI
- pierś z kurczaka 350 g
- marchewka 1 szt. (130 g)
- papryka zielona 0,5 szt. (120 g)
- cebula 110 g
- por (jasnozielona część) 50 g
- czosnek 2 ząbki
- mleczko kokosowe 165 ml (1 mała puszka)
- zielona pasta curry 2 łyżeczki
- sos rybny 1 łyżka
- piklowane chilli
- olej 5 ml
PRZYGOTOWANIE
- Pierś z kurczaka pokroić w średniej wielkości kawałki.
- Paprykę, marchewkę i pora pokroić w cienkie, długie paseczki.
- Cebulę pokroić w piórka.
- Rozgrzać olej w woku. Wrzucić pastę curry i obsmażać do uzyskania wyraźnego zapachu.
- Na rozgrzany olej wrzucić kawałki kurczaka i obsmażyć ciągle mieszając.
- Do kurczaka dorzucić cebulę i pora. Smażyć do zeszklenia.
- Dodać paski marchewki i papryki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek
- Chwilę całość smażyć, ciągle mieszając.
- Zalać wszystko mleczkiem kokosowym, dodać sos rybny i piklowane chilli oraz podlać całość niewielką ilością wody.
- Całość wymieszać, zakryć wok przykrywką i dusić około 15 minut.
- Po tym czasie odkryć pokrywkę, zwiększyć ogień pod wokiem i ciągle mieszając gotować do odparowania całego płynu.
- Podawać z ryżem, soczewicą, ciecierzycą, makaronem itp.
Pyszne!
OdpowiedzUsuńTakie mi tu specjały na noc serwujesz? A w lodówce pusto! :D
:)
UsuńO, bardzo ciekawa propozycja.
OdpowiedzUsuńA ja się ostatnio zakochałam w panu kucharzu, co się nazywa Nigel Slater. Jak wymaścił wege-curry z bakłażana i nadziewane dynie piżmowe, to przy telewizorze dostałam istnego ślinotoku.
fajny przepis:)
OdpowiedzUsuńdzięki :)
Usuń