środa, 6 marca 2013

Grochówka

W Notatniku Kuchennym pojawiła się już zupa grochowa z zielonego groszku, więc teraz przyszedł czas na grochówkę z grochu suszonego.
* GROCHÓWKA *
grochówka, podana ze świeżą szałwią
INFO
  • posiłek: obiad
  • gatunek: zupa
  • mięso: tak
  • ilość porcji: 5-6
  • kalorie w całości: ??? kcal
  • czas przygotowania: 20 min.
  • czas gotowania: około 40 min.
SKŁADNIKI
  • wędzone żeberka 250 g
  • kiełbasa (u mnie podwawelska) 250 g 
  • wędzony surowy boczek 230 g
  • groch suchy łuskany 200 g
  • ziemniaki 2 szt. średnie (200 g)
  • marchewka 2 szt. średnie (200 g)
  • seler korzeniowy 40 g
  • pietruszka 2 szt. małe (40 g)
  • cebula 1 szt. (90 g)
  • por (jasnozielona część) 1 szt. (40 g)
  • czosnek 4 ząbki
  • sól, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, liść laurowy, kminek
  • suszone zioła: majeranek, szałwia, lubczyk
PRZYGOTOWANIE
  1. Groch moczyć w zimnej wodzie przez całą noc (8 - 12 godzin).
  2. Ugotować go do miękkości w wodzie, w której się moczył (ok. 20 - 30 min).
  3. Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę, a pasek żeberek podzielić na pojedyncze żeberka.
  4. Cebulę pokroić w drobną kostkę, a por - w piórka.
  5. Marchewkę, pietruszkę, seler i ziemniaki pokroić w drobną kostkę.
  6. Wrzucić boczek i kiełbasę do garnka i smażyć aż wytopi się tłuszcz, a boczek lekko zrumieni.
  7. Do boczku i kiełbasy dorzucić cebulę i por. Zeszklić warzywa.
  8. Do garnka dodać żeberka.
  9. Doprawić całość solą, pieprzem, zielem angielskie, liściem laurowy, kminkiem oraz suszonymi ziołami: majerankiem, szałwią i lubczykiem. Wszystko dobrze wymieszać.
  10. Zalać wodą tak, aby przykryła składniki i gotować ok. 10 minut.
  11. Do garnka dodać pokrojone w kostkę marchewkę, pietruszkę i seler.
  12. Wymieszać i gotować ok. 10 minut.
  13. Po tym czasie dodać ziemniaki i gotować jeszcze ok. 10 minut.
  14. Następnie wrzucić do zupy ugotowany groch razem z wodą, w której się gotował.
  15. Całość zagotować, spróbować i ewentualnie doprawić do smaku.
* SMACZNEGO *
grochówka na wędzonych żeberkach, boczku i kiełbasie :)
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Jeśli użyjemy świeżych ziół, zamiast suszonych, to nie wrzucamy ich w punkcie 9, ale w 14.
  2. Groch gotuję w tym samym czasie, co pozostałe składniki zupy, tak aby w punkcie 14 połączyć na gorąco oba składniki.
Przepis dodałam do akcji:

6 komentarzy:

  1. Apetycznie wygląda.
    Ja jeszcze nigdy nie robiłam grochówki - póki co, babcia i mama są u nas mistrzyniami w tej dziedzinie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :)
      Moja Mama też jest dla mnie guru w kuchni, nie tylko w sprawie grochówki. Mamy chyba tak mają ;) a zostanie babcią, to już całkowicie przenosi cię na poziom super-ekstra-mistrzowski :D

      Usuń
  2. uwielbiam grochówkę, ale u mnie w domu tylko ja, więc rzadko robię...szkoda

    pyszniasto wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. szkoda, bo smak grochówki jest boski, ale i warzywa strączkowe są po prostu zdrowe...
      Dzięki!

      Usuń
  3. mmm :) jak ja dawno nie jadłam grochówki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam więc do nadrobienia straconego czasu ;)

      Usuń