Nie grochówka, która powinna być z suchego grochu, tylko zupa grochowa, bo z zielonym groszkiem. Kojarzy mi się z domem rodzinnym; jest taka, jaką gotuje Mama... :)
- posiłek: obiad
- gatunek: zupa
- mięso: tak
- ilość porcji: 4-5
- kalorie w całości: ??? kcal
- czas przygotowania: 40 min.
- czas gotowania: około 1 godz.
SKŁADNIKI
- kiełbasa zwykła (u mnie myśliwska) 250 g
- wędzony surowy boczek 150 g
- rosół wołowo-drobiowy 1 litr
- ziemniaki 4 średnie (300 g)
- groszek zielony 1 puszka (240 g po odsączeniu z zalewy)
- marchewka 2 szt.duże (250 g)
- seler korzeniowy 100 g
- seler naciowy 3 łodygi (125 g)
- pietruszka 2 szt. średnie (100 g)
- cebula 1 szt. (100 g)
- por (ciemnozielona i jasnozielona część) 1 szt. (60 g)
- sól, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, liść laurowy, kminek, gorczyca, majeranek, szałwia, lubczyk, mięta, melisa, natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE
- Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę.
- Cebulę i por pokroić w piórka.
- Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki oraz seler korzeniowy i naciowy pokroić w drobną kostkę.
- Groszek z puszki odsączyć z zalewy.
- Wrzucić boczek i kiełbasę do garnka i smażyć aż wytopi się tłuszcz, a boczek lekko zrumieni.
- Do boczku i kiełbasy dorzucić cebulę i por. Zeszklić warzywa.
- Do garnka dodać pokrojone w kostkę marchewkę, pietruszkę, seler korzeniowy i naciowy.
- Doprawić pieprzem, zielem angielskim, liściem laurowym, kminkiem, gorczycą, majerankiem, szałwią, lubczykiem, miętą, melisą i natką pietruszki.
- Zalać całość rosołem, wymieszać i gotować ok. 10 min.
- Po tym czasie dodać ziemniaki i gotować jeszcze ok. 10 min.
- Następnie wrzucić do zupy odsączony groszek z puszki i zagotować.
- Spróbować i ewentualnie doprawić do smaku.
POMOCNICZE INFORMACJE
- Zamiast rosołu można użyć mniejszej ilości bulionu i dolać wodę.
- Rosół może być czysto wołowy lub czysto drobiowy, a nawet z kostki, jak ktoś lubi lub czasu nie ma na gotowanie ;)
- Nie należy dodawać soli na początku, bo jej ilość zależy od słoności rosołu.
- Jeśli użyjemy świeżych ziół, zamiast suszonych, to nie wrzucamy ich w punkcie 8, ale w 11.
- Podobny przepis, ale na zupę fasolową prezentowałam TUTAJ.
Fajna zupka, bardzo lubię grochówkę :)
OdpowiedzUsuń