click me click meclick meclick meclick meclick meclick me

niedziela, 15 kwietnia 2012

Zupa grochowa

Nie grochówka, która powinna być z suchego grochu, tylko zupa grochowa, bo z zielonym groszkiem. Kojarzy mi się z domem rodzinnym; jest taka, jaką gotuje Mama... :)
* ZUPA GROCHOWA *
Zupa grochowa

INFO
  • posiłek: obiad
  • gatunek: zupa
  • mięso: tak
  • ilość porcji: 4-5
  • kalorie w całości: ??? kcal
  • czas przygotowania: 40 min.
  • czas gotowania: około 1 godz.
SKŁADNIKI
  • kiełbasa zwykła (u mnie myśliwska) 250 g 
  • wędzony surowy boczek 150 g
  • rosół wołowo-drobiowy 1 litr
  • ziemniaki 4 średnie (300 g)
  • groszek zielony 1 puszka (240 g po odsączeniu z zalewy)
  • marchewka 2 szt.duże (250 g)
  • seler korzeniowy 100 g
  • seler naciowy 3 łodygi (125 g)
  • pietruszka 2 szt. średnie (100 g)
  • cebula 1 szt. (100 g)
  • por (ciemnozielona i jasnozielona część) 1 szt. (60 g)
  • sól, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, liść laurowy, kminek, gorczyca, majeranek, szałwia, lubczyk, mięta, melisa, natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE
  1. Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę.
  2. Cebulę i por pokroić w piórka.
  3. Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki oraz seler korzeniowy i naciowy pokroić w drobną kostkę.
  4. Groszek z puszki odsączyć z zalewy.
  5. Wrzucić boczek i kiełbasę do garnka i smażyć aż wytopi się tłuszcz, a boczek lekko zrumieni.
  6. Do boczku i kiełbasy dorzucić cebulę i por. Zeszklić warzywa.
  7. Do garnka dodać pokrojone w kostkę marchewkę, pietruszkę, seler korzeniowy i naciowy.
  8. Doprawić pieprzem, zielem angielskim, liściem laurowym, kminkiem, gorczycą, majerankiem, szałwią, lubczykiem, miętą, melisą i natką pietruszki.
  9. Zalać całość rosołem, wymieszać i gotować ok. 10 min.
  10. Po tym czasie dodać ziemniaki i gotować jeszcze ok. 10 min.
  11. Następnie wrzucić do zupy odsączony groszek z puszki i zagotować.
  12. Spróbować i ewentualnie doprawić do smaku.
* SMACZNEGO *
zielony groszek i czerwona kiełbasa :)
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Zamiast rosołu można użyć mniejszej ilości bulionu i dolać wodę.
  2. Rosół może być czysto wołowy lub czysto drobiowy, a nawet z kostki, jak ktoś lubi lub czasu nie ma na gotowanie ;)
  3. Nie należy dodawać soli na początku, bo jej ilość zależy od słoności rosołu.
  4. Jeśli użyjemy świeżych ziół, zamiast suszonych, to nie wrzucamy ich w punkcie 8, ale w 11.
  5. Podobny przepis, ale na zupę fasolową prezentowałam TUTAJ.

1 komentarz: