click me click meclick meclick meclick meclick meclick me

czwartek, 12 kwietnia 2012

Pasta miętowo-kiełkowa

Święta, święta i po świętach...
A u mnie jeszcze kilka przepisów zostało do opublikowania sprzed świąt (ach, ten chroniczny brak czasu). Dzisiaj kolejna pasta z sera typu feta. Była już sałamacha z fety na ostro, łączyłam też fetę z tuńczykiem i brokułami, ale również wymyśliłam pastę z tym serem inspirowaną sushi. Tym razem:
* PASTA MIĘTOWO-KIEŁKOWA *
INFO
  • posiłek: śniadanie, kolacja, drugie śniadanie, impreza
  • gatunek: sałatka, pasta
  • mięso: nie
  • ilość porcji: 2
  • kalorie w całości: ok. 720 kcal.
  • czas przygotowania: 5 min. (+ 10 min. gotowania jajka)
SKŁADNIKI
  • ser typu feta 1 kostka (270 g)
  • cebula 1 szt. średnia (70 g)
  • seler naciowy 2 łodygi (70 g)
  • jajko 1 szt. (60 g)
  • kiełki fasoli mung 1 garść (20 g)
  • mięta świeża 1 garść
  • pieprz czarny mielony
PRZYGOTOWANIE
  1. Jajko ugotować na twardo.
  2. Cebulę, seler naciowy i jajko drobno posiekać.
  3. Kiełki i miętę bardzo drobno posiekać.
  4. Połączyć w misce ser typu feta, warzywa, jajko, kiełki i miętę.
  5. Całość doprawić do smaku pieprzem mielonym i dokładnie wymieszać.
* SMACZNEGO *
ser typu feta+kiełki+mięta+jajko+cebula+seler naciowy=mniam :)
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Nie należy dodawać soli - sery typu feta są słone "z natury".
  2. Użyłam pełnotłustego sera (1 kostka to prawie 600 kcal). Można nieznacznie zmniejszyć ilość kalorii wybierając ser półtłusty lub chudy. 
  3. Kiełki kiełkuję w kiełkownicy w kiełkowni... Wróć, chciałam powiedzieć w domu;) Można jednak kupić je w sklepach.
  4. Akurat miałam wykiełkowaną fasolkę mung, ale z innymi kiełkami też będzie dobrze smakować. Trzeba tylko uważać, aby ostry smak kiełków (np. rzeżuchy czy gorczycy) nie zabił smaku mięty.
  5. Podawać z pieczywem lub np. na łódeczkach z cykorii.
Przepis dodałam do akcji:

1 komentarz: