UWAGA!!
Wielbicieli (inaczej zwanych pokłonnikami) klasycznego sushi uprasza się o opuszczenie tej strony, gdyż dalsze jej czytanie może grozić zawałem serca!!
Czujcie się ostrzeżeni!!
W sobotę i niedzielę na kolację mieliśmy przeze mnie własnoręcznie robione sushi (kiedyś post o tym zapewne się pojawi). Trochę dodatków nam zostało w lodówce, więc razem z serem typu feta powstała na poniedziałek do pracy:
* PASTA "SUSHI Z FETĄ" *
Pasta "Sushi z fetą" mało fotogeniczna, jak chyba każda pasta, ale smak boski... |
INFO
- posiłek: śniadanie, drugie śniadanie, kolacja, impreza
- gatunek: pasta, sałatka
- mięso: tak (ryba)
- ilość porcji: 3 duże "śniadaniowe" lub kilkanaście "imprezowych"
- kalorie w całości: ok. 1100 kcal
- czas przygotowania: 5 min.
SKŁADNIKI
- ser typu feta półtłusty 270 g (1 opakowanie)
- łosoś wędzony 100 g
- paluszki surimi 80 g (2 szt.)
- awokado 100 g (0,5 szt.)
- zielona papryka 100 g (0,5 szt.)
- ogórek 80 g
- imbir do sushi 20 g
- pasta wasabi 3 cm
PRZYGOTOWANIE
- Wyjąć ser typu feta z opakowania i rozdrobnić w misce.
- Obrać i drobno pokroić awokado. Dodać do sera i rozgnieść wszystko widelcem.
- Do sera i awokado dorzucić drobno pokrojonego łososia i surimi. Rozgnieść wszystko widelcem.
- Drobno pokroić ogórka, paprykę i imbir. Dodać do miski i dobrze wymieszać.
- Doprawić całość pastą wasabi.
POMOCNICZE INFORMACJE
- Wiem, sushi to głównie surowa ryba, ale nie mieszkam w mieście nadmorskim aby czuć się bezpiecznie jedząc surową rybę ;)
- Specjalnie użyłam zielonej papryki, aby komponowała się z resztą zielonych składników.
- Gdyby zostały nam glony nori, to porwałabym je na małe kawałki i również dorzuciła do pasty.
- Połączenie smaku ryby z serem typu feta można znaleźć również w podobnej paście z tuńczykiem. Wielbicielom past z fety bez ryby mogą przypaść do gustu moje dwie wcześniejsze propozycje: zielona pasta i sałamacha w wersji ostrej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz