Dzisiejszy przepis trudno nazwać przepisem :) To raczej sposób podania sera przed posiłkiem, po posiłku lub na imprezie. Sery pleśniowy bardzo dobrze łączą się z różnymi owocami, np. truskawkami (sałatka szparagowo-truskawkowo-serowa), gruszkami, figami, winogronami... Warto puścić wodze fantazji w tej kwestii :)
Dzisiaj, w ramach przystawki, zjedliśmy z TeŻetem połączenie camemberta z gruszką i figami:
INFO
- posiłek: kolacja, śniadanie, przystawka, deska serów, impreza
- gatunek: surówka
- mięso: nie
- ilość porcji: 2 (przystawkowe), 8 (pojedynczych imprezowych)
- kalorie w całości: ok. kcal
- czas przygotowania: 5 min.
SKŁADNIKI
- camembert 120 g
- gruszka (mały kawałek)
- figi z rumem (TAKIE)
- oliwa chilli (TAKA)
- liście sałaty masłowej 4 szt.
PRZYGOTOWANIE
- Liście sałaty umyć i dobrze wysuszyć. Rozłożyć na talerzyku, tak aby go przykryły.
- Camembert pokroić na ósemki i położyć na sałacie.
- W każdy kawałek sera wbić na środku wykałaczkę.
- Gruszkę umyć, i wykroić małe kawałki, tak aby na brzegu widoczna była skórka owocu.
- Nadziać kawałki gruszki na wykałaczki.
- Ze słoika fig wyjąć paseczki owoców, przekroić na mniejsze kawałki.
- Nadziać kawałki fig na wykałaczki.
- Skropić całość oliwą chilli.
* SMACZNEGO *
charakterystyczny smak sera pleśniowego łączy się idealnie ze smakami słodkiej gruszki, słodko-wytrawnych fig z rumem i ostrej papryczki chilli |
- W przepisie jest camembert ze względu na okrągły kształt, ale można użyć dowolnego gatunku sera o białej pleśni.
- Camembert, podobnie jak i inne sery pleśniowe, najlepiej smakuje w temperaturze pokojowej.
- Przy braku oliwy chilli można skropić całość zwykłą oliwą i dodatkowo posypać posiekaną bardzo (!) drobno papryczką chilli lub grubo zmielonym pieprzem kolorowym
- Pasującym dodatkiem będą również połówki orzechów włoskich, winogrona czy też truskawki nadziane na wykałaczki, ale to zupełnie inne przepisy ;)
I to jest to co lubię . Fantastyczna przekąska .
OdpowiedzUsuńZapraszam do zabawy: ach te seriale
OdpowiedzUsuń