niedziela, 18 grudnia 2011

Pasta z tuńczyka i sera typu feta

Ostatnio posty pojawiają się w Notatniku Kuchennym co 8 dni... Nie mam czasu ani na dodawanie nowych przepisów, ani na czytanie innych blogów. Pochłania mnie życie w realu. Praca, praca i jeszcze raz praca... Gotuję codziennie, ale są to zazwyczaj dania szybkie do przygotowania z tego, co mam w lodówce i zapasach szafkowych. Taka była również poniedziałkowa:

* PASTA Z TUŃCZYKA I SERA TYPU FETA *
INFO
  • posiłek: śniadanie, drugie śniadanie, kolacja, impreza
  • gatunek: pasta, sałatka
  • mięso: tak (ryba)
  • ilość porcji: 3 - 4 duże "śniadaniowe" lub kilkanaście "imprezowych"
  • kalorie w całości: ok. 700 kcal
  • czas przygotowania: 5 min.
SKŁADNIKI
  • ser typu feta półtłusty 270 g (1 opakowanie)
  • tuńczyk w sosie własnym 185 g (1 puszka)
  • cebula 75 g (1 szt.)
  • ogórek konserwowy 70 g (1 szt. duża)
PRZYGOTOWANIE
  1. Wyjąć ser typu feta z opakowania i rozdrobnić w misce.
  2. Dorzucić do sera tuńczyka razem z sosem. Wymieszać.
  3. Pokroić drobno cebulę i ogórek konserwowy. Dodać do miski i wymieszać dobrze.
* SMACZNEGO *

POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Ser jest dość tłusty, więc do pasty lepszy będzie tuńczyk w sosie własnym niż w oleju.
  2. Tłusty ser + sos z tuńczyka = brak majonezu, śmietany czy też jogurtu :)
  3. Zamiast ogórka konserwowego nie można użyć ogórka kiszonego, gdyż sery typu feta są same w sobie bardzo słone.
  4. W celu zaostrzenia smaku można dodać trochę pieprzu mielonego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz