Ostatnio posty pojawiają się w Notatniku Kuchennym co 8 dni... Nie mam czasu ani na dodawanie nowych przepisów, ani na czytanie innych blogów. Pochłania mnie życie w realu. Praca, praca i jeszcze raz praca... Gotuję codziennie, ale są to zazwyczaj dania szybkie do przygotowania z tego, co mam w lodówce i zapasach szafkowych. Taka była również poniedziałkowa:
* PASTA Z TUŃCZYKA I SERA TYPU FETA *
INFO
- posiłek: śniadanie, drugie śniadanie, kolacja, impreza
- gatunek: pasta, sałatka
- mięso: tak (ryba)
- ilość porcji: 3 - 4 duże "śniadaniowe" lub kilkanaście "imprezowych"
- kalorie w całości: ok. 700 kcal
- czas przygotowania: 5 min.
SKŁADNIKI
- ser typu feta półtłusty 270 g (1 opakowanie)
- tuńczyk w sosie własnym 185 g (1 puszka)
- cebula 75 g (1 szt.)
- ogórek konserwowy 70 g (1 szt. duża)
PRZYGOTOWANIE
- Wyjąć ser typu feta z opakowania i rozdrobnić w misce.
- Dorzucić do sera tuńczyka razem z sosem. Wymieszać.
- Pokroić drobno cebulę i ogórek konserwowy. Dodać do miski i wymieszać dobrze.
POMOCNICZE INFORMACJE
- Ser jest dość tłusty, więc do pasty lepszy będzie tuńczyk w sosie własnym niż w oleju.
- Tłusty ser + sos z tuńczyka = brak majonezu, śmietany czy też jogurtu :)
- Zamiast ogórka konserwowego nie można użyć ogórka kiszonego, gdyż sery typu feta są same w sobie bardzo słone.
- W celu zaostrzenia smaku można dodać trochę pieprzu mielonego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz