"Щи да каша — пища наша" to przysłowie rosyjskie, które dosłownie oznacza "Szczi i kasza - jedzenie nasze (strawa nasza)".
Czym jest щи (szczi, shchi), poza tym, że to tradycyjna, rosyjska zupa? Osoby znające język rosyjski podstawowe informacje mogą znaleźć w Wikipedii TUTAJ, a bardzo podstawowe informacje w polskiej wersji Wikipedii mozna znaleźć TU.
Podstawowym składnikiem jest w щи kapusta (świeża lub kwaszona), ale może być również zielona щи ze szczawiu lub/i szpinaku. Gotuje się ją na bulionach (rybnym, grzybowym, mięsnym) oraz wywarach z wędzonek lub/i kiełbas. Ceniona jest щи gotowana na głowach ryb. Do garnka ze щи można dodać też zasmażkę lub śmietanę, ocet, kwas chlebowy lub sok z ogórków kiszonych lub kwaszonej kapusty (рaссол). Podaje się ją do stołu ze śmietaną, posypaną natka pietruszki lub/i koperku. Oddzielnie można podać kaszę, bułeczki, grzanki, крупеник (rodzaj zapiekanki z kaszy).
Powyższe informacje oraz poniżej prezentowaną zupę gotowałam na podstawie dwóch przepisów zamieszczonych w książce "Лучшие рецепты русской кухни" (strona 104 i 105), której autorkami są Е. А. Каминская, Ю. А. Матюхина. Poniżej info o książce ze strony wydawcy:
В
книге собраны самые лучшие рецепты русской кухни, раскрыты все тонкости
кулинарного мастерства наших предков. Блины, заливное, холодец, гусь с
яблоками, рождественский фаршированный поросенок и многое-многое
другое для праздничного стола и на каждый день. Воспользуйтесь нашими
рецептами, порадуйте своих родных и близких! Мы подобрали для вас самые
лучшие и любимые с детства блюда наших мам и бабушек!
|
Już kiedyś przedstawiałam przepis z tej książki. Był to рассольник (rassolnik), który można znaleźć TUTAJ.
Dzisiaj (i jutro) na naszym stole króluje:
INFO
- posiłek: obiad
- gatunek: zupa
- mięso: tak
- ilość porcji: 6
- kalorie w całości (moja wersja): ok. ??? kcal.
- czas przygotowania: 45 min. (+ minimum 12 godz. moczenia suszonych grzybów)
- czas gotowania: 1 godz. 45 min.
SKŁADNIKI
- górne kropki - moja wersja
- dolne kropki - książkowa wersja
- mięso wołowe (udziec) 400 g
- mięso wołowe 400 g
- mięso wieprzowe (wędzony boczek) 250 g
- mięso wieprzowe 150 g
- kiszona kapusta 350 g
- kiszona kapusta 300 g
- marchewka 2 szt.
- marchewka 1 szt.
- pietruszka 2 szt.
- pietruszka 1 szt.
- por 1 szt
- por - BRAK
- ziemniaki 1,5 szt. (duże)
- ziemniaki 3 - 4 szt. (średnie)
- cebula 2 szt.
- cebula 1 szt.
- ogórki małosolne 2 szt. duże
- ogórki kiszone 3 szt
- koncentrat pomidorowy 70 g
- koncentrat pomidorowy 1 łyżka stołowa
- suszone grzyby leśne 10 szt.
- suszone grzyby leśne - BRAK
- olej - BRAK
- olej
- sól, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, liść laurowy, kminek
- sól, pieprz w ziarnach, liść laurowy, natka pietruszki, koperek
PRZYGOTOWANIE
- Zalać grzyby suszone pół litra zimnej wody i moczyć je w niej przez min. 12 godzin. Następnie ugotować grzyby do gotowości w wodzie, w której się moczyły.
- Odsączyć grzyby, wywar zachować. Pokroić grzyby w paseczki.
- Mięso wołowe pokroić na 3 - 5 kawałków a wędzony boczek w drobna kostkę.
- Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę. Włożyć do garnka z posoloną zimną wodą.
- Marchewki i pietruszki obrać. 1 marchewkę i 1 pietruszkę zostawić w całości, a pozostałe zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Cebulę obrać. 1 cebulę przekroić na pół i podpiec na ogniu. Drugą cebulę pokroić w piórka.
- Oddzielić zielone liście pora od białej części. Białą część pokroić w piórka.
- Włożyć do garnka mięso wołowe, całą marchewkę, całą pietruszkę, podpieczoną cebulę i zieloną cześć pora. Przyprawić pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym.
- Bulion gotować 1 godz.
- Po 30-tu minutach gotowania bulionu na patelni rozgrzać połowę boczku wędzonego, tak aby wytopiła się część tłuszczu.
- Na boczek wrzucić kapustę kwaszoną. Wymieszać.
- Dodać kminek i zalać kapustę gorącym wywarem grzybowym. Wymieszać i dusić pod przykryciem 30 min.
- Wyjąć mięso wołowe i warzywa z bulionu.
- Pokroić mięso na małe kawałki i wrzucić z powrotem do bulionu.
- Do bulionu wrzucić duszoną kapustę i pokrojone grzyby. Gotować jeszcze 30 min.
- W tym czasie oddzielnie ugotować w zimnej, osolonej wodzie pokrojone w drobna kostkę ziemniaki.
- Na patelni rozgrzać pozostałą część boczku.
- Do boczku dodać pokrojoną w piórka cebulę i białą część pora. Zeszklić warzywa.
- Dorzucić starte na tarce warzywa (marchewkę i pietruszkę), dobrze wymieszać.
- Dodać koncentrat pomidorowy, łyżkę wazową bulionu (nabrać płynu z garnka z zupą) i wszystko dobrze wymieszać. Dusić 30 min.
- Uduszone warzywa i ziemniaki dodać do zupy. Ewentualnie dosolić do smaku.
- Gotować jeszcze 10 - 15 min.
- Podawać posypane natką pietruszki lub koperkiem, z kleksem śmietany, z kaszą, grzankami itp.
* SMACZNEGO *
POMOCNICZE INFORMACJE
- Można użyć grzybów świeżych w sezonie. Nie trzeba ich wtedy namaczać. Pieczarki tu nie pasują.
- Nie należy solić bulionu mięsnego ani grzybowego. Smak zależy od "stopnia słoności" kapusty kwaszonej. Dosolić do smaku można na końcu gotowania.
- Zupa z tych proporcji wychodzi dość gęsta.
- Mam nadzieję, że cokolwiek się stanie w Rosji w najbliższym czasie będzie to z korzyścią dla narodu rosyjskiego, ale przede wszystkim bez cierpienia dla społeczeństwa rosyjskiego...
10 декабря в Москве на Болотной площади / 10 grudnia w Moskwie na Placu Błotnym |
zdjęcia z portalu Ридус (Ridus) http://www.ridus.ru/news/14365/ |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz