poniedziałek, 19 grudnia 2011

Pasta z tuńczyka i jajek

Początek zeszłego tygodnia upłynął nam pod znakiem pasty z tuńczyka i sera typu feta, która można znaleźć TUTAJ. Piątek, czyli koniec roboczego tygodnia, również uczciliśmy pastą z tuńczykiem. Tym razem z dodatkiem jajek.

* PASTA Z TUŃCZYKA I JAJEK *
INFO
  • posiłek: śniadanie, drugie śniadanie, kolacja, impreza
  • gatunek: pasta, sałatka
  • mięso: tak (ryba)
  • ilość porcji: 3 - 4 duże "śniadaniowe" lub kilkanaście "imprezowych"
  • kalorie w całości: ok. 800 kcal
  • czas przygotowania: 5 min.
  • czas gotowania jajek: 10 min.
SKŁADNIKI
  • tuńczyk w sosie własnym 130 g po odsączeniu (1 puszka)
  • jajka 5 szt.
  • cebula 75 g (1 szt.)
  • majonez 35 g
  • sól, pieprz mielony
PRZYGOTOWANIE
  1. Jajka ugotować na twardo, pokroić na kawałki wrzucić do miski.
  2. Dorzucić do jajek odsączonego z sosu tuńczyka. Wymieszać.
  3. Pokroić drobno cebulę, dodać do miski i wymieszać
  4. Dodać majonez, sól i pieprz. Dobrze wymieszać.
* SMACZNEGO *

POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Do pasty lepszy będzie tuńczyk w sosie własnym niż w oleju, ze względu na kaloryczność sałatki ;)
  2. Jajka kroję na krajalnicy na plasterki, a potem trzymając jajko tak, aby się nie rozpadło, przekręcam je o 90 stopni i robię drugie krojenie na plasterki. Wrzucam do miski i dodatkowo rozdrabniam widelcem.

1 komentarz:

  1. bardzo lubię takie pasty, do takiej dodaję jeszcze troszkę ketchupu

    OdpowiedzUsuń