Początek zeszłego tygodnia upłynął nam pod znakiem pasty z tuńczyka i sera typu feta, która można znaleźć TUTAJ. Piątek, czyli koniec roboczego tygodnia, również uczciliśmy pastą z tuńczykiem. Tym razem z dodatkiem jajek.
* PASTA Z TUŃCZYKA I JAJEK *
INFO
- posiłek: śniadanie, drugie śniadanie, kolacja, impreza
- gatunek: pasta, sałatka
- mięso: tak (ryba)
- ilość porcji: 3 - 4 duże "śniadaniowe" lub kilkanaście "imprezowych"
- kalorie w całości: ok. 800 kcal
- czas przygotowania: 5 min.
- czas gotowania jajek: 10 min.
SKŁADNIKI
- tuńczyk w sosie własnym 130 g po odsączeniu (1 puszka)
- jajka 5 szt.
- cebula 75 g (1 szt.)
- majonez 35 g
- sól, pieprz mielony
PRZYGOTOWANIE
- Jajka ugotować na twardo, pokroić na kawałki wrzucić do miski.
- Dorzucić do jajek odsączonego z sosu tuńczyka. Wymieszać.
- Pokroić drobno cebulę, dodać do miski i wymieszać
- Dodać majonez, sól i pieprz. Dobrze wymieszać.
POMOCNICZE INFORMACJE
- Do pasty lepszy będzie tuńczyk w sosie własnym niż w oleju, ze względu na kaloryczność sałatki ;)
- Jajka kroję na krajalnicy na plasterki, a potem trzymając jajko tak, aby się nie rozpadło, przekręcam je o 90 stopni i robię drugie krojenie na plasterki. Wrzucam do miski i dodatkowo rozdrabniam widelcem.
bardzo lubię takie pasty, do takiej dodaję jeszcze troszkę ketchupu
OdpowiedzUsuń