Z domu rodzinnego wyniosłam wiele przepisów. Wśród nich jest też ten, prezentowany dzisiaj na zapiekankę makaronową, która wbrew swej nazwie jest smażona na patelni. Mistrzem w robieniu zapiekanki z makaronu jest mój Tata. Danie to jest szybkie i kaloryczne. Proporcji nie podaję, bo zawsze robię zapiekankę "na oko".
* ZAPIEKANKA Z MAKARONU - PRZEPIS PODSTAWOWY *
- posiłek: obiad, kolacja
- gatunek: zapiekanka
- mięso: tak (kiełbasa)
- ilość porcji: w zależności od ilości składników
- kalorie w całości: dużo ;)
- czas przygotowania: 5 min.
- czas gotowania makaronu: w zależności od rodzaju makaronu
- czas smażenia zapiekanki: 20 min.
SKŁADNIKI
- makaron
- kiełbasa/wędlina
- cebula 75 g (1 szt.)
- jajko
- sól, pieprz mielony, majeranek
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE
- Makaron ugotować w osolonej wodzie. Przestudzić i wsypać do miski.
- Wędlinę i cebulę pokroić, dorzucić do makaronu i wymieszać.
- Dodać sól, pieprz mielony i majeranek; wymieszać
- Do makaronu z dodatkami wbić jajko i dobrze wymieszać.
- Wlać olej na patelnię i dobrze go rozgrzać na dużym ogniu.
- Wyłożyć masę makaronową na patelnię, rozłożyć ją równomiernie i przykryć przykrywką.
- Zmniejszyć ognień i smażyć 7 minut.
- Po tym czasie zwiększyć ogień i smażyć jeszcze 3 min.
- Przekręcić zapiekankę na druga stronę za pomocą płaskiego talerza.
- Smażyć z drugiej strony na małym ogniu 7 min.
- Po tym czasie zwiększyć ogień i smażyć jeszcze 3 min.
- Zdjąć zapiekankę z patelni.
POMOCNICZE INFORMACJE
- Powyższa wersja jest to przepis podstawowy. Można do niej dorzucić różne warzywa (paprykę, pomidory, pieczarki...) i/lub np. ser żółty. Zmieniają się wtedy jednak parametry czasowe jej smażenia.
- Najbardziej klasyczna wersja Taty mówi o makaronie długie nitki/spaghetti i do tego cebula koniecznie pokrojona w długie piórka :)
- Zamiast kiełbasy można dodać dowolnej wędliny, byle tłustej (w tym przepisie zapominamy o liczeniu kalorii ;) )
- Jajko zazwyczaj dodaję 1 na dwuosobową zapiekankę. Makaron nie może pływać w jajku, to nie jest jajecznica z makaronem...
- Ja osobiście dodaję bardzo dużo majeranku :)
- Przed przekręcaniem zapiekanki należy sprawdzić, czy zrobiła się na niej od spodu skórka. Sprawdzić to można potrząsając patelnią. Jeśli zapiekanka swobodnie się porusza na patelni to znaczy, że można przekręcać.
- Łatwo jest przekręcać zapiekankę, jeśli talerz, którego używamy do tego, będzie lekko wilgotny. Wtedy łatwiej zapiekanka ześlizguje się z niego na patelnię.
- Do przekręcania zapiekanki potrzeba długich rękawic kuchennych i najlepiej robić to nad zlewem. Przy braku wprawy i rękawic można zalać się bardzo gorącym olejem.
Jakiś czas mnie tu już nie było i jakie zmiany!
OdpowiedzUsuńPięknie tu!
:-)
Dziękuję...
OdpowiedzUsuńDzieło mojej siostry Hafiji :)