Naszło mnie w sobotę na typowy polski, ciężki sos na zasmażce. W Notatniku Kuchennym pojawił się już przepis na sos chrzanowy, sos śmietanowy oraz sos z zielonym pieprzem. Tym razem jednak mieliśmy ochotę na smak ziołowy. U nas padło na szałwię, ale poniższy przepis jest bardzo uniwersalny, gdyż szałwię można zastąpić dowolnym, ulubionym ziołem.
INFO
- posiłek: obiad, śniadanie, kolacja
- gatunek: dodatek, sos, maziu
- mięso: nie
- ilość porcji: ???
- kalorie (w całości): ok. 900 kcal.
- czas gotowania: ok. 15 min.
SKŁADNIKI
- bulion (rosół) drobiowy lub warzywny 500 ml
- śmietana 18 % 180 g
- masło 82 % 50 g
- mąka 50 g
- świeża szałwia 2 garście
PRZYGOTOWANIE
- 1,5 garści szałwii dość drobno posiekać, pozostałe 0,5 garści posiekać grubo.
- Zagotować bulion.
- Masło rozgrzać w garnku.
- Wsypać mąkę do masła i energicznie rozmieszać trzepaczką.
- Smażyć mieszaninę do uzyskania jasno-złotego koloru.
- Do zasmażki dodać drobno posiekaną szałwię i dobrze wymieszać.
- Wlać do zasmażki 450 ml gorącego bulionu.
- Energicznie rozmieszać zasmażkę w bulionie, aby nie zrobiły się kluski.
- Śmietanę zahartować pozostałym gorącym bulionem.
- Wlać śmietanę do sosu. Energicznie wymieszać.
- Ciągle mieszając gotować sos na małym ogniu przez około 5 min.
- Po wyłączeniu ognia pod garnkiem dodać do sosu grubo posiekaną szałwię i całość wymieszać.
* SMACZNEGO *
tym razem sos szałwiowy podałam z makaronem i grillowaną piersią z kurczaka doprawioną wyłącznie solą i pieprzem |
POMOCNICZE INFORMACJE
- Szałwia MUSI być świeża, suszona się nie nadaje.
- Jeśli bulion jest mało słony można dodać szczyptę soli pod koniec gotowania sosu.
- Bulion nie powinien mieć mocnego, dominującego smaku (np. majerankowego, lubczykowego, grzybowego...), aby szałwia grała w sosie główną rolę.
- Sos wstawiony na noc do lodówki nabiera konsystencji pozwalającej stosować go jako "smarowidło" pod wędlinę na kanapki.
- Zamiast szałwii można użyć, np. bazylii, oregano, rozmarynu, mięty...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz