poniedziałek, 4 marca 2013

Aksamitny sos szałwiowy

Naszło mnie w sobotę na typowy polski, ciężki sos na zasmażce. W Notatniku Kuchennym pojawił się już przepis na sos chrzanowy, sos śmietanowy oraz sos z zielonym pieprzem. Tym razem jednak mieliśmy ochotę na smak ziołowy. U nas padło na szałwię, ale poniższy przepis jest bardzo uniwersalny, gdyż szałwię można zastąpić dowolnym, ulubionym ziołem.
* SOS SZAŁWIOWY *
aksamitny sos szałwiowy na makaronie, posypany świeżą szałwią... pycha!
INFO
  • posiłek: obiad, śniadanie, kolacja
  • gatunek: dodatek, sos, maziu
  • mięso: nie
  • ilość porcji: ???
  • kalorie (w całości): ok. 900 kcal.
  • czas gotowania: ok. 15 min.
SKŁADNIKI
  • bulion (rosół) drobiowy lub warzywny 500 ml
  • śmietana 18 % 180 g
  • masło 82 % 50 g
  • mąka 50 g
  • świeża szałwia 2 garście
PRZYGOTOWANIE
  1. 1,5 garści szałwii dość drobno posiekać, pozostałe 0,5 garści posiekać grubo.
  2. Zagotować bulion. 
  3. Masło rozgrzać w garnku.
  4. Wsypać mąkę do masła i energicznie rozmieszać trzepaczką.
  5. Smażyć mieszaninę do uzyskania jasno-złotego koloru.
  6. Do zasmażki dodać drobno posiekaną szałwię i dobrze wymieszać.
  7. Wlać do zasmażki 450 ml gorącego bulionu.
  8. Energicznie rozmieszać zasmażkę w bulionie, aby nie zrobiły się kluski.
  9. Śmietanę zahartować pozostałym gorącym bulionem.
  10. Wlać śmietanę do sosu. Energicznie wymieszać.
  11. Ciągle mieszając gotować sos na małym ogniu przez około 5 min.
  12. Po wyłączeniu ognia pod garnkiem dodać do sosu grubo posiekaną szałwię i całość wymieszać.
* SMACZNEGO *
tym razem sos szałwiowy podałam z makaronem i grillowaną piersią z kurczaka doprawioną wyłącznie solą i pieprzem
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Szałwia MUSI być świeża, suszona się nie nadaje.
  2. Jeśli bulion jest mało słony można dodać szczyptę soli pod koniec gotowania sosu.
  3. Bulion nie powinien mieć mocnego, dominującego smaku (np. majerankowego, lubczykowego, grzybowego...), aby szałwia grała w sosie główną rolę.
  4. Sos wstawiony na noc do lodówki nabiera konsystencji pozwalającej stosować go jako "smarowidło" pod wędlinę na kanapki.
  5. Zamiast szałwii można użyć, np. bazylii, oregano, rozmarynu, mięty...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz