Nie jestem fanką indyka, a TeŻet nie jada tego mięsa w ogóle. W związku z tym zjawia się na naszym stole bardzo rzadko. W zeszłym roku na Wielkanoc przedstawiałam przepis na udziec z indyka nadziewany bakaliami, który pojawił się jako wędlina na stole świątecznym.
W tym roku postanowiłam poeksperymentować z duszeniem indyczego udźca. Skoro jest kaczka w pomarańczach, to i indyk też może być!! :) Tak powstał poniższy przepis na:
* PIKANTNY UDZIEC Z INDYKA Z ROZMARYNEM I SZAŁWIĄ W SOSIE POMARAŃCZOWYM *
pikantny udziec z indyka z rozmarynem i szałwią |
INFO
- posiłek: śniadanie, drugie śniadanie, obiad, kolacja
- gatunek: duszone mięso
- mięso: tak
- ilość porcji: 2-4 (mięso), 4-8 (sos)
- kalorie w całości: ??? kcal
- czas przygotowania: 20 min. + minimum 2 godz. marynowania
- czas duszenia: ok. 60 min.
SKŁADNIKI
- udziec z indyka z kością 630 g (bez kości 500 g)
- rozmaryn 2 gałązki
- szałwia 2 gałązki
- marynowana papryczka chilli 1 szt. (TAKA)
- sól, pieprz kolorowy ziarnisty, cukier
- cebula 2 szt. (200 g)
- pietruszka 1 szt. duża 80 g
- marchewka 1 szt mała 80 g
- seler naciowy 70 g
- seler korzeniowy 50 g
- pomarańcza 1 szt. duża
- marynowana papryczka chilli 0,5-1,5 szt.
- rozmaryn 2 gałązki
- szałwia 2 gałązki
- olej 25 ml
- sól, pieprz kolorowy ziarnisty, cukier
PRZYGOTOWANIE
A. Faszerowanie i marynowanie mięsa
- Utłuc pieprz kolorowy w moździerzu.
- Mięso umyć i wyjąć z niego kość.
- Mięso rozłożyć na desce, skórą na dół.
- Mięso wewnątrz oprószyć solą, cukrem i tłuczonym pieprzem.
- Ułożyć na mięsie rozmaryn, szałwię i papryczkę chilli.
- Zwinąć mięso i ciasno obwiązać mokrym sznurkiem do pieczenia.
- Zostawić w lodówce na minimum 2 godz.
B. Duszenie mięsa
- Cebulę obrać i pokroić w piórka.
- Pietruszkę, marchewkę, seler korzeniowy obrać i razem z selerem naciowym pokroić w kostkę.
- Pomarańczę umyć, przeciąć na pół, wycisnąć z niej sok.
- Ze skóry pomarańczy wyjąć resztki miąższu, który tam został.
- Drobno posiekać papryczkę chilli, rozmaryn i szałwię.
- Wlać olej do garnka, wsypać pieprz kolorowy i dobrze rozgrzać.
- Mięso szybko obsmażyć na oleju i wyjąć go z garnka.
- Na olej wrzucić cebulę i smażyć do zeszklenia.
- Dorzucić pokrojoną pietruszkę, marchewkę, seler naciowy i korzeniowy oraz posiekaną chilli, rozmaryn i szałwię.
- Ułożyć na warzywach obsmażony udziec z indyka.
- Podlać całość sokiem pomarańczowym i dodać resztki miąższu pomarańczy.
- Dodać wody, tak aby płyn sięgał do połowy wysokości mięsa.
- Dusić mięso około 45 minut, co 15-20 minut przekręcając je w garnku.
- Po tym czasie wyjąć mięso z sosu i dać mu odpocząć minimum 15 minut. Po tym czasie zdjąć sznurek.
- Pozostały w garnku sos zmiksować blenderem; spróbować i ewentualnie dosolić lub docukrzyć do smaku.
- Podawać udziec indyka jako wędlinę na zimno lub do obiadu odgrzany w sosie.
POMOCNICZE INFORMACJE
- Kość można zużyć do gotowania rosołu.
- Zdjęcie skóry z mięsa zmniejszy kaloryczność potrawy.
- W ten sam sposób można udusić uda z kurczaka.
- Sznurek do pieczenia - używam zwykłego, białego, bawełnianego sznurka kupionego w pasmanterii za całe 5 zł/50 m. Trzeba tylko pamiętać o nawilżeniu go zimną wodą, zwłaszcza że mięso jest obsmażane na patelni. Mokry sznurek również łatwiej się zawiązuje :)
- Czas duszenia zależy od wielkości porcji mięsa. Idealnie sprawdza się tutaj termometr do mięsa.
- Mięso kroi się idealnie na plasterki, dopiero po całkowitym ostygnięciu i schłodzeniu w lodówce.
- Dodałam 1,5 papryczki chilli i sos wyszedł ekstremalnie ostry.
Pysznie :) uwielbiam faszerowany drób szczególnie w połączeniu z cytrusami :D
OdpowiedzUsuń