Bardzo lubimy z TeŻetem sery pleśniowe, na zimno i na ciepło, jako dodatek i jako podstawa dania. Zazwyczaj jemy sery z białą pleśnią, ale czasem skusimy się również na te z niebieską pleśnią. Taki ser stał się również podstawą niedzielnej kolacji:
* SER PLEŚNIOWY NIEBIESKI NA ZIOŁACH *
Od góry patrząc: czerwień, biel i zieleń; pozdrowienia dla Taty ;) |
INFO
- posiłek: kolacja, śniadanie, przystawka, impreza
- gatunek: surówka
- mięso: nie
- ilość porcji: 2
- kalorie w całości: 600 kcal
- czas przygotowania: 10 min.
SKŁADNIKI
- ser z niebieską pleśnią 100 g
- świeże zioła: rukola, oregano, mięta, melisa, bazylia 30 g
- kiełki: gorczyca, soczewica, len 30 g
- orzechy nerkowca 30 g
- żurawina suszona 20 g
- marynowana papryczka chilli (TAKA)
- ocet balsamiczny
PRZYGOTOWANIE
- Świeże zioła opłukać pod bieżącą woda, osuszyć, porwać na mniejsze kawałki i rozrzucić na talerzu.
- Kiełki rozsypać na ziołach.
- Ser pleśniowy pokruszyć i posypać nim kiełki i zioła.
- Roztłuc orzechy nerkowca i razem z żurawiną rozsypać na serze.
- Bardzo drobno pokroić marynowaną papryczkę chilli i posypać nią surówkę.
- Całość surówki skropić octem balsamicznym.
* SMACZNEGO *
Na pierwszy planie, po prawej mięta, po środku żurawina i orzechy, a po lewej ser pleśniowy niebieski. |
- Kaloryczność surówki zależy od ilości i gatunku sera pleśniowego oraz ilości orzechów nerkowca.
- Zestaw ziół zależy można dowolnie modyfikować "pod swój smak", ale rukola jest tu podstawą surówki.
- Również zestaw kiełków może być dowolnie modyfikowany.
- Kiełki hoduję w domu, ale można je kupić w sklepach.
- Orzechy nerkowca można zastąpić orzechami włoskimi.
- Ilość marynowanej papryczki chilli (do zastąpienia ewentualnie suszonymi chilli w płatkach) zależy od tego, jaką ostrość surówki chcemy osiągnąć.
Bardzo musi być smakowita!!! i te kolory!!! ja mam niestety odwyk od serów a pleśniowych to już od dawna :(
OdpowiedzUsuń