click me click meclick meclick meclick meclick meclick me

wtorek, 17 kwietnia 2012

Ser pleśniowy niebieski na ziołach

Bardzo lubimy z TeŻetem sery pleśniowe, na zimno i na ciepło, jako dodatek i jako podstawa dania. Zazwyczaj jemy sery z białą pleśnią, ale czasem skusimy się również na te z niebieską pleśnią. Taki ser stał się również podstawą niedzielnej kolacji:
* SER PLEŚNIOWY NIEBIESKI NA ZIOŁACH *
Od góry patrząc: czerwień, biel i zieleń; pozdrowienia dla Taty ;)
INFO
  • posiłek: kolacja, śniadanie, przystawka, impreza
  • gatunek: surówka
  • mięso: nie
  • ilość porcji: 2
  • kalorie w całości: 600 kcal
  • czas przygotowania: 10 min.
SKŁADNIKI
  • ser z niebieską pleśnią 100 g
  • świeże zioła: rukola, oregano, mięta, melisa, bazylia 30 g
  • kiełki: gorczyca, soczewica, len 30 g
  • orzechy nerkowca 30 g
  • żurawina suszona 20 g
  • marynowana papryczka chilli (TAKA)
  • ocet balsamiczny
PRZYGOTOWANIE
  1. Świeże zioła opłukać pod bieżącą woda, osuszyć, porwać na mniejsze kawałki i rozrzucić na talerzu.
  2. Kiełki rozsypać na ziołach.
  3. Ser pleśniowy pokruszyć i posypać nim kiełki i zioła.
  4. Roztłuc orzechy nerkowca i razem z żurawiną rozsypać na serze.
  5. Bardzo drobno pokroić marynowaną papryczkę chilli i posypać nią surówkę.
  6. Całość surówki skropić octem balsamicznym.
* SMACZNEGO *
Na pierwszy planie, po prawej mięta, po środku żurawina i orzechy, a po lewej ser pleśniowy niebieski.
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Kaloryczność surówki zależy od ilości i gatunku sera pleśniowego oraz ilości orzechów nerkowca.
  2. Zestaw ziół zależy można dowolnie modyfikować "pod swój smak", ale rukola jest tu podstawą surówki.
  3. Również zestaw kiełków może być dowolnie modyfikowany.
  4. Kiełki hoduję w domu, ale można je kupić w sklepach.
  5. Orzechy nerkowca można zastąpić orzechami włoskimi.
  6. Ilość marynowanej papryczki chilli (do zastąpienia ewentualnie suszonymi chilli w płatkach) zależy od tego, jaką ostrość surówki chcemy osiągnąć.
Przepis dodałam do akcji:

1 komentarz:

  1. Bardzo musi być smakowita!!! i te kolory!!! ja mam niestety odwyk od serów a pleśniowych to już od dawna :(

    OdpowiedzUsuń