click me click meclick meclick meclick meclick meclick me

czwartek, 19 kwietnia 2012

Pikantny indyk z rozmarynem i szałwią w sosie pomarańczowym

Nie jestem fanką indyka, a TeŻet nie jada tego mięsa w ogóle. W związku z tym zjawia się na naszym stole bardzo rzadko. W zeszłym roku na Wielkanoc przedstawiałam przepis na udziec z indyka nadziewany bakaliami, który pojawił się jako wędlina na stole świątecznym.
W tym roku postanowiłam poeksperymentować z duszeniem indyczego udźca. Skoro jest kaczka w pomarańczach, to i indyk też może być!! :) Tak powstał poniższy przepis na:
* PIKANTNY UDZIEC Z INDYKA Z ROZMARYNEM I SZAŁWIĄ W SOSIE POMARAŃCZOWYM *
pikantny udziec z indyka z rozmarynem i szałwią
INFO
  • posiłek: śniadanie, drugie śniadanie, obiad, kolacja
  • gatunek: duszone mięso
  • mięso: tak
  • ilość porcji: 2-4 (mięso), 4-8 (sos)
  • kalorie w całości: ??? kcal
  • czas przygotowania: 20 min. + minimum 2 godz. marynowania
  • czas duszenia: ok. 60 min.
SKŁADNIKI
  • udziec z indyka z kością 630 g (bez kości 500 g)
      A. nadzienie
  • rozmaryn 2 gałązki
  • szałwia 2 gałązki
  • marynowana papryczka chilli 1 szt. (TAKA)
  • sól, pieprz kolorowy ziarnisty, cukier
      B. sos
  • cebula 2 szt. (200 g)
  • pietruszka 1 szt. duża 80 g
  • marchewka 1 szt mała 80 g
  • seler naciowy 70 g
  • seler korzeniowy 50 g
  • pomarańcza 1 szt. duża
  • marynowana papryczka chilli 0,5-1,5 szt.
  • rozmaryn 2 gałązki
  • szałwia 2 gałązki
  • olej 25 ml
  • sól, pieprz kolorowy ziarnisty, cukier
PRZYGOTOWANIE

     A. Faszerowanie i marynowanie mięsa
  1. Utłuc pieprz kolorowy w moździerzu.
  2. Mięso umyć i wyjąć z niego kość.
  3. Mięso rozłożyć na desce, skórą na dół.
  4. Mięso wewnątrz oprószyć solą, cukrem i tłuczonym pieprzem.
  5. Ułożyć na mięsie rozmaryn, szałwię i papryczkę chilli.
  6. Zwinąć mięso i ciasno obwiązać mokrym sznurkiem do pieczenia.
  7. Zostawić w lodówce na minimum 2 godz.
     B. Duszenie mięsa
  1. Cebulę obrać i pokroić w piórka.
  2. Pietruszkę, marchewkę, seler korzeniowy obrać i razem z selerem naciowym pokroić w kostkę.
  3. Pomarańczę umyć, przeciąć na pół, wycisnąć z niej sok.
  4. Ze skóry pomarańczy wyjąć resztki miąższu, który tam został.
  5. Drobno posiekać papryczkę chilli, rozmaryn i szałwię.
  6. Wlać olej do garnka, wsypać pieprz kolorowy i dobrze rozgrzać.
  7. Mięso szybko obsmażyć na oleju i wyjąć go z garnka.
  8. Na olej wrzucić cebulę i smażyć do zeszklenia.
  9. Dorzucić pokrojoną pietruszkę, marchewkę, seler naciowy i korzeniowy oraz posiekaną chilli, rozmaryn i szałwię.
  10. Ułożyć na warzywach obsmażony udziec z indyka.
  11. Podlać całość sokiem pomarańczowym i dodać resztki miąższu pomarańczy.
  12. Dodać wody, tak aby płyn sięgał do połowy wysokości mięsa.
  13. Dusić mięso około 45 minut, co 15-20 minut przekręcając je w garnku.
  14. Po tym czasie wyjąć mięso z sosu i dać mu odpocząć minimum 15 minut. Po tym czasie zdjąć sznurek.
  15. Pozostały w garnku sos zmiksować blenderem; spróbować i ewentualnie dosolić lub docukrzyć do smaku.
  16. Podawać udziec indyka jako wędlinę na zimno lub do obiadu odgrzany w sosie.
 * SMACZNEGO *
Wersja na ciepło: odgrzany udziec z sosem pomarańczowym i soczewicą
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Kość można zużyć do gotowania rosołu.
  2. Zdjęcie skóry z mięsa zmniejszy kaloryczność potrawy.
  3. W ten sam sposób można udusić uda z kurczaka.
  4. Sznurek do pieczenia - używam zwykłego, białego, bawełnianego sznurka kupionego w pasmanterii za całe 5 zł/50 m. Trzeba tylko pamiętać o nawilżeniu go zimną wodą, zwłaszcza że mięso jest obsmażane na patelni. Mokry sznurek również łatwiej się zawiązuje :)
  5. Czas duszenia zależy od wielkości porcji mięsa. Idealnie sprawdza się tutaj termometr do mięsa.
  6. Mięso kroi się idealnie na plasterki, dopiero po całkowitym ostygnięciu i schłodzeniu w lodówce.
  7. Dodałam 1,5 papryczki chilli i sos wyszedł ekstremalnie ostry.
Przepis dodałam do akcji:

1 komentarz:

  1. Pysznie :) uwielbiam faszerowany drób szczególnie w połączeniu z cytrusami :D

    OdpowiedzUsuń