środa, 20 marca 2013

Kolejna domowa kiełbasa, tym razem pieczona z kminkiem

Faza na domowe kiełbasy nadal u mnie trwa :) Po kiełbasie parowanej, nadszedł czas na pieczoną w naczynkach żaroodpornych. Dzisiaj kiełbasa kminkowa, a jutro kiełbasa z liściem laurowym.
* KIEŁBASA DOMOWA PIECZONA - KMINKOWA *
pieczona kiełbasa kminkowa w naczynku żaroodpornym
INFO
  • posiłek: śniadanie, drugie śniadanie, kolacja
  • gatunek: wędlina domowa, kiełbasa domowa, dodatek
  • mięso: tak
  • ilość porcji: ???
  • kalorie w całości: ok. 550 kcal
  • czas przygotowania: 10 min.
  • czas pieczenia: 1 godz.
SKŁADNIKI
  • karkówka wieprzowa mielona 200 g
  • kminek w ziarnach 2 łyżeczki
  • sól 2/3 łyżeczki
  • pieprz czarny mielony 2/3 łyżeczki
  • majeranek suszony 2/3 łyżeczki
PRZYGOTOWANIE
  1. Mieloną karkówkę wrzucić do miski.
  2. Doprawić mięso solą, pieprzem i suszonym majerankiem oraz 1,5 łyżeczki kminku.
  3. Całość dobrze wymieszać.
  4. Do żaroodpornego naczynka do zapiekania włożyć masę mięsną
  5. Wierzch mięsa posypać pozostałą 0,5 łyżeczką kminku.
  6. Przykryć naczynko pokrywką, umieścić w zimnym prodiżu.
  7. Włączyć prodiż do prądu i piec mięso przez 1 godzinę.
  8. Po tym czasie wyłączyć prodiż i pozwolić kiełbasie ostygnąć razem z prodiżem.
  9. Wyjąć naczynko z kiełbasą z prodiża i przechowywać w lodówce.
  10. Kroić na kanapki jak zwykłą kiełbasę.
* SMACZNEGO *
pieczona kiełbasa kminkowa i galaretka, która się wokół niej tworzy w naczynku
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Użyłam karkówki, bo jest to mięso dość tłuste. Używając mniej tłustego mięsa trzeba by dołożyć trochę boczku.
  2. Kiełbasa jest dość mocno kminkowa.
  3. Po ostygnięciu do temperatury pokojowej, warto kiełbasę przed jedzeniem zostawić w lodówce na minimum 12 godzin, aby wokół mięsa powstała pyszna galaretka.
  4. Inne przepisy na domowe wędliny:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz