Faza na domowe kiełbasy nadal u mnie trwa :) Po kiełbasie parowanej, nadszedł czas na pieczoną w naczynkach żaroodpornych. Dzisiaj kiełbasa kminkowa, a jutro kiełbasa z liściem laurowym.
- posiłek: śniadanie, drugie śniadanie, kolacja
- gatunek: wędlina domowa, kiełbasa domowa, dodatek
- mięso: tak
- ilość porcji: ???
- kalorie w całości: ok. 550 kcal
- czas przygotowania: 10 min.
- czas pieczenia: 1 godz.
SKŁADNIKI
- karkówka wieprzowa mielona 200 g
- kminek w ziarnach 2 łyżeczki
- sól 2/3 łyżeczki
- pieprz czarny mielony 2/3 łyżeczki
- majeranek suszony 2/3 łyżeczki
PRZYGOTOWANIE
- Mieloną karkówkę wrzucić do miski.
- Doprawić mięso solą, pieprzem i suszonym majerankiem oraz 1,5 łyżeczki kminku.
- Całość dobrze wymieszać.
- Do żaroodpornego naczynka do zapiekania włożyć masę mięsną
- Wierzch mięsa posypać pozostałą 0,5 łyżeczką kminku.
- Przykryć naczynko pokrywką, umieścić w zimnym prodiżu.
- Włączyć prodiż do prądu i piec mięso przez 1 godzinę.
- Po tym czasie wyłączyć prodiż i pozwolić kiełbasie ostygnąć razem z prodiżem.
- Wyjąć naczynko z kiełbasą z prodiża i przechowywać w lodówce.
- Kroić na kanapki jak zwykłą kiełbasę.
POMOCNICZE INFORMACJE
- Użyłam karkówki, bo jest to mięso dość tłuste. Używając mniej tłustego mięsa trzeba by dołożyć trochę boczku.
- Kiełbasa jest dość mocno kminkowa.
- Po ostygnięciu do temperatury pokojowej, warto kiełbasę przed jedzeniem zostawić w lodówce na minimum 12 godzin, aby wokół mięsa powstała pyszna galaretka.
- Inne przepisy na domowe wędliny:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz