czwartek, 21 marca 2013

Kiełbasa domowa pieczona z liściem laurowym

Wczoraj w Notatniku Kuchennym pojawił się przepis na kiełbasę kminkową, a dzisiaj kolejna odsłona domowych wędlin. Tym razem zapraszam na kiełbasę pieczoną z liśćmi laurowymi.
* KIEŁBASA DOMOWA PIECZONA - Z LIŚCIEM LAUROWYM *
pieczona kiełbasa z liściem laurowym w naczynku do zapiekania
INFO
  • posiłek: śniadanie, drugie śniadanie, kolacja
  • gatunek: wędlina domowa, kiełbasa domowa, dodatek
  • mięso: tak
  • ilość porcji: ???
  • kalorie w całości: ok. 550 kcal
  • czas przygotowania: 10 min.
  • czas pieczenia: 1 godz.
SKŁADNIKI
  • karkówka wieprzowa mielona 200 g
  • liście laurowe 8 sztuk
  • sól 2/3 łyżeczki
  • pieprz czarny mielony 2/3 łyżeczki
  • majeranek suszony 2/3 łyżeczki
PRZYGOTOWANIE
  1. Mieloną karkówkę wrzucić do miski.
  2. Doprawić mięso solą, pieprzem i suszonym majerankiem.
  3. Całość dobrze wymieszać.
  4. W żaroodpornym naczynku do zapiekania ułożyć 2 liście laurowe.
  5. Do naczynka nałożyć połowę masy mięsnej.
  6. Na mięsie ułożyć kolejne 2 liście laurowe, a na nich pozostałą połowę masy mięsnej.
  7. Na wierzchu mięsa ułożyć pozostałe 4 liście laurowe.
  8. Przykryć naczynko pokrywką, umieścić w zimnym prodiżu.
  9. Włączyć prodiż do prądu i piec mięso przez 1 godzinę.
  10. Po tym czasie wyłączyć prodiż i pozwolić kiełbasie ostygnąć razem z prodiżem.
  11. Wyjąć naczynko z kiełbasą z prodiża i przechowywać w lodówce.
  12. Kroić na kanapki jak zwykłą kiełbasę.
* SMACZNEGO *
liść laurowy do dekoracji :)
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Użyłam karkówki, bo jest to mięso dość tłuste. Używając mniej tłustego mięsa trzeba by dołożyć trochę boczku.
  2. Po ostygnięciu do temperatury pokojowej, warto kiełbasę przed jedzeniem zostawić w lodówce na minimum 12 godzin, aby wokół mięsa powstała pyszna galaretka.
  3. Inne przepisy na domowe wędliny:

4 komentarze: