Wczoraj w Notatniku Kuchennym pojawił się przepis na kiełbasę kminkową, a dzisiaj kolejna odsłona domowych wędlin. Tym razem zapraszam na kiełbasę pieczoną z liśćmi laurowymi.
* KIEŁBASA DOMOWA PIECZONA - Z LIŚCIEM LAUROWYM *
pieczona kiełbasa z liściem laurowym w naczynku do zapiekania |
INFO
- posiłek: śniadanie, drugie śniadanie, kolacja
- gatunek: wędlina domowa, kiełbasa domowa, dodatek
- mięso: tak
- ilość porcji: ???
- kalorie w całości: ok. 550 kcal
- czas przygotowania: 10 min.
- czas pieczenia: 1 godz.
SKŁADNIKI
- karkówka wieprzowa mielona 200 g
- liście laurowe 8 sztuk
- sól 2/3 łyżeczki
- pieprz czarny mielony 2/3 łyżeczki
- majeranek suszony 2/3 łyżeczki
PRZYGOTOWANIE
- Mieloną karkówkę wrzucić do miski.
- Doprawić mięso solą, pieprzem i suszonym majerankiem.
- Całość dobrze wymieszać.
- W żaroodpornym naczynku do zapiekania ułożyć 2 liście laurowe.
- Do naczynka nałożyć połowę masy mięsnej.
- Na mięsie ułożyć kolejne 2 liście laurowe, a na nich pozostałą połowę masy mięsnej.
- Na wierzchu mięsa ułożyć pozostałe 4 liście laurowe.
- Przykryć naczynko pokrywką, umieścić w zimnym prodiżu.
- Włączyć prodiż do prądu i piec mięso przez 1 godzinę.
- Po tym czasie wyłączyć prodiż i pozwolić kiełbasie ostygnąć razem z prodiżem.
- Wyjąć naczynko z kiełbasą z prodiża i przechowywać w lodówce.
- Kroić na kanapki jak zwykłą kiełbasę.
POMOCNICZE INFORMACJE
- Użyłam karkówki, bo jest to mięso dość tłuste. Używając mniej tłustego mięsa trzeba by dołożyć trochę boczku.
- Po ostygnięciu do temperatury pokojowej, warto kiełbasę przed jedzeniem zostawić w lodówce na minimum 12 godzin, aby wokół mięsa powstała pyszna galaretka.
- Inne przepisy na domowe wędliny:
taka domowa musi być wspaniała ;)
OdpowiedzUsuńano musi :P
UsuńMój mąż się zakochał :P
OdpowiedzUsuńmój TeŻet również ;)
Usuń