click me click meclick meclick meclick meclick meclick me

środa, 17 października 2012

Zupa fasolowa trochę inaczej

Przepis na typową, polską zupę fasolową zamieściłam w Notatniku Kuchennym w marcu (TUTAJ). Ostatnio jednak przygotowałam jej wersję z dwoma innymi gatunkami fasolek: mung i adzuki.
* ZUPA FASOLOWA Z FASOLKAMI:
MUNG I ADZUKI *
zupa fasolowa z fasolkami mung i adzuki :)
INFO
  • posiłek: obiad
  • gatunek: zupa
  • mięso: tak
  • ilość porcji: ???
  • kalorie w całości: ok. ??? kcal.
  • czas przygotowania: 30 min. + 8 godzin moczenia fasolek
  • czas gotowania: 50 - 60 min. + 30 minut czekania
SKŁADNIKI
  • rosół wołowo-drobiowy 2,5 litra
  • fasolka mung sucha 100 g
  • fasolka adzuki sucha 100 g
  • gotowane mięso drobiowe i/lub wołowe
  • ziemniaki 3 szt. średnie (210 g)  
  • cebula 1 szt. duża (150 g)
  • marchewka 2 szt. średnie (150 g)
  • pietruszka 2 szt. średnie (150 g)
  • seler korzeniowy 100 g (0,5 główki małej)
  • por (część jasnozielona) 50 g
  • sól, pieprz mielony, kminek mielony
  • zioła świeże lub suszone: majeranek, szałwia, mięta, lubczyk, natka pietruszki
  • olej
PRZYGOTOWANIE
  1. Oba gatunki fasolek moczyć w zimnej wodzie przez około 8 godzin.
  2. Wlać rosół do dużego garnka.
  3. Mięso, na którym gotował się rosół, pokroić w kostkę.
  4. Ziemniaki obrać i pokroić w małą kostkę.
  5. Marchewkę, pietruszkę i seler korzeniowy obrać. Pokroić w małą kostkę.
  6. Cebulę, por obrać, drobno posiekać.
  7. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebulę i pora. Wrzucić je do bulionu.
  8. Dodać do garnka pokrojone w kostkę warzywa (ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, seler korzeniowy) i mięso.
  9. Odlać fasolki z wody, w której się moczyły.
  10. Wrzucić fasolkę adzuki do bulionu.
  11. Wsypać przyprawy: sól, pieprz mielony, kminek mielony oraz te zioła, które są suszone.
  12. Gotować 15 minut na małym ogniu.
  13. Następnie dodać fasolkę mung i gotować następne 30 minut.
  14. Dodać drobno posiekane świeże zioła, zgasić ogień pod garnkiem
  15. Podawać gorącą posypaną świeżymi ziołami.
* SMACZNEGO *
w zbliżeniu widać małe fioletowe fasolki adzuki i mniejsze, zielone - mung :)
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Fasolka adzuki powinna gotować się ok. 45 minut, a mung ok. 30 minut.
  2. Moczenie fasolek można lekko przyspieszyć zalewając je gorącą wodą ;)
  3. Ilość mięsa w zupie zależy od tego, ile go zostało z gotowania rosołu :)

4 komentarze:

  1. fasolowa, smak dzieciństwa. pyszności ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam fasolę mung w szafce :) Kiedyś próbowałem ją gotować, ale strasznie szybko mi się rozgotowała na papkę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie po 30 minutach była ok, ale drugiego dnia po podgrzaniu zupy trochę już "się rozciapciała". Adzuki wytrzymała bez problemu :)

      Usuń