* ZAKRYTA TARTA CUKINIOWA W CIEŚCIE FRANCUSKIM *
|
nieśmiała tarta cukiniowa o ukrytym wnętrzu ;) |
INFO
- posiłek: obiad, kolacja, dodatek
- gatunek: zapiekanka, sałatka, tarta
- mięso: nie
- ilość porcji: 2 (4 kokilki o średnicy 11 cm i wysokości 5 cm)
- kalorie w całości: ok. 2500 kcal (ok. 625 kcal 1 szt.)
- czas przygotowania: 10 min.
- czas duszenia: 15 min. + ok. 30 min. na ostudzenie warzyw
- czas pieczenia: 40 min.
SKŁADNIKI
- ciasto francuskie 375 g
- cukinia 2 szt. (700 g)
- cebula 1 szt. (100 g)
- śmietana 18% 125 g
- ser z niebieską pleśnią 100 g
- jajko 1 szt. (+1 jajko do posmarowania ciasta)
- masło 30 g
- czosnek 2 ząbki
- tymianek świeży garść
- sól, pieprz ziarnisty zielony, gałka muszkatołowa
PRZYGOTOWANIE
- Czosnek drobno posiekać, cebulę pokroić w drobną kostkę.
- Cukinię zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
- Ser pleśniowy pokroić w drobną kostkę.
- Tymianek drobno posiekać, a ziarna pieprzu utrzeć w moździerzu.
- W garnuszku rozgrzać masło i dodać do niego cebulę z czosnkiem. Zeszklić warzywa.
- Do cebuli dodać cukinię. Posolić, doprawić zmiażdżonym pieprzem i startą gałką muszkatołową.
- Całość dobrze wymieszać i dusić, aż cukinia zmniejszy swoją objętość i stanie się szklista, a cały płyn odparuje.
- Wyłączyć gaz pod garnkiem i całość ostudzić.
- W międzyczasie wymieszać w misce jajko ze śmietaną.
- Dodać do miski drobno pokrojony ser i posiekany tymianek.
- Całość delikatnie doprawić solą, utłuczonym pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.
- Do masy śmietanowo-jajeczno-serowej dodać przestudzone uduszone warzywa.
- Wszystko dobrze wymieszać.
- Ciasto francuskie podzielić na 4 części.
- Kokilki wyłożyć ciastem i nalać na nie masę.
- Brzegi ciasta połączyć nad masą i zlepić, a następnie posmarować je rozbełtanym jajkiem.
- Kokilki umieścić w zimnym prodiżu.
- Włączyć prodiż do prądu i piec przez 40 minut.
- Wyjąć kokilki z prodiża i podawać od razu na stół jako dodatek do obiadu albo samodzielny obiad lub kolację.
* SMACZNEGO *
|
złoty kolor ciasta to zasługa posmarowania go przed pieczeniem rozbełtanym jajkiem |
|
i wreszcie docieramy do upragnionego środka... |
|
...kremowe, cukiniowe, delikatnie tymiankowe wnętrze. Czy można chcieć czegoś więcej na kolację? |
POMOCNICZE INFORMACJE
- Ser z niebieską pleśnią można zastąpić innym serem pleśniowym, np. camembertem, brie lub serem z zieloną pleśnią.
- Jeśli kokilki wstawiane są do rozgrzanego prodiża, to czas zapiekania skraca się do 10 minut.
- Samą duszoną cukinię (bez jajek i śmietany) z tego przepisu można wykorzystać jako ciepłą sałatkę do obiadu.
- Można zostawić na wierzchu ciasta małą dziurkę, aby para uchodziła z tarty podczas pieczenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz