click me click meclick meclick meclick meclick meclick me

czwartek, 13 czerwca 2013

Zakryta tarta cukiniowa w cieście francuskim

W tytule nie ma błędu, dzisiaj zaprasza na tartę W cieście francuskim ;) Nadzienie w tarcie jest zamknięte także z góry ciastem. Jest to miks dwóch przepisów. Z naleśnikowej tarty botwinkowej wzięłam nadzienie i botwinę zastąpiłam cukinią, a z duszonego szpinaku zapiekanego pod ciastem francuskim podkradłam pomysł na zakrycie góry tarty ciastem. To się nazywa kreatywny autoplagiat :D
* ZAKRYTA TARTA CUKINIOWA W CIEŚCIE FRANCUSKIM *
nieśmiała tarta cukiniowa o ukrytym wnętrzu ;)
INFO
  • posiłek: obiad, kolacja, dodatek
  • gatunek: zapiekanka, sałatka, tarta
  • mięso: nie
  • ilość porcji: 2 (4 kokilki o średnicy 11 cm i wysokości 5 cm)
  • kalorie w całości: ok. 2500 kcal (ok. 625 kcal 1 szt.)
  • czas przygotowania: 10 min.
  • czas duszenia: 15 min. + ok. 30 min. na ostudzenie warzyw
  • czas pieczenia: 40 min.
SKŁADNIKI
  • ciasto francuskie 375 g
  • cukinia 2 szt. (700 g)
  • cebula 1 szt. (100 g)
  • śmietana 18% 125 g
  • ser z niebieską pleśnią 100 g
  • jajko 1 szt. (+1 jajko do posmarowania ciasta)
  • masło 30 g
  • czosnek 2 ząbki
  • tymianek świeży garść
  • sól, pieprz ziarnisty zielony, gałka muszkatołowa
PRZYGOTOWANIE
  1. Czosnek drobno posiekać, cebulę pokroić w drobną kostkę.
  2. Cukinię zetrzeć na tarce na grubych oczkach.
  3. Ser pleśniowy pokroić w drobną kostkę.
  4. Tymianek drobno posiekać, a ziarna pieprzu utrzeć w moździerzu.
  5. W garnuszku rozgrzać masło i dodać do niego cebulę z czosnkiem. Zeszklić warzywa.
  6. Do cebuli dodać cukinię. Posolić, doprawić zmiażdżonym pieprzem i startą gałką muszkatołową.
  7. Całość dobrze wymieszać i dusić, aż cukinia zmniejszy swoją objętość i stanie się szklista, a cały płyn odparuje.
  8. Wyłączyć gaz pod garnkiem i całość ostudzić.
  9. W międzyczasie wymieszać w misce jajko ze śmietaną.
  10. Dodać do miski drobno pokrojony ser i posiekany tymianek.
  11. Całość delikatnie doprawić solą, utłuczonym pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.
  12. Do masy śmietanowo-jajeczno-serowej dodać przestudzone uduszone warzywa.
  13. Wszystko dobrze wymieszać.
  14. Ciasto francuskie podzielić na 4 części.
  15. Kokilki wyłożyć ciastem i nalać na nie masę.
  16. Brzegi ciasta połączyć nad masą i zlepić, a następnie posmarować je rozbełtanym jajkiem.
  17. Kokilki umieścić w zimnym prodiżu.
  18. Włączyć prodiż do prądu i piec przez 40 minut.
  19. Wyjąć kokilki z prodiża i podawać od razu na stół jako dodatek do obiadu albo samodzielny obiad lub kolację.
* SMACZNEGO *
złoty kolor ciasta to zasługa posmarowania go przed pieczeniem rozbełtanym jajkiem
i wreszcie docieramy do upragnionego środka...
...kremowe, cukiniowe, delikatnie tymiankowe wnętrze. Czy można chcieć czegoś więcej na kolację?
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Ser z niebieską pleśnią można zastąpić innym serem pleśniowym, np. camembertem, brie lub serem z zieloną pleśnią.
  2. Jeśli kokilki wstawiane są do rozgrzanego prodiża, to czas zapiekania skraca się do 10 minut.
  3. Samą duszoną cukinię (bez jajek i śmietany) z tego przepisu można wykorzystać jako ciepłą sałatkę do obiadu.
  4. Można zostawić na wierzchu ciasta małą dziurkę, aby para uchodziła z tarty podczas pieczenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz