W tym roku mój długi weekend majowy zaczął się już 22 kwietnia :) Ostatnie 1,5 tygodnia spędziłam na Mazurach w ciszy i spokoju. Nie gotowałam, ale za to nadrobiłam wszystkie zaległości książkowe, filmowe i serialowe. Oby więcej takich dłłłłłłuuuuuugich weekendów :P
Początek maja mamy nie najładniejszy w tym roku, ale nie da się ukryć, że wiosnę już czuć w powietrzu :) A jak wiosna to świeży szpinak:
Początek maja mamy nie najładniejszy w tym roku, ale nie da się ukryć, że wiosnę już czuć w powietrzu :) A jak wiosna to świeży szpinak:
* DUSZONY SZPINAK Z SEREM PLEŚNIOWYM ZAPIEKANY POD CIASTEM FRANCUSKIM *
Smaczna niespodzianka ;) |
INFO
- posiłek: obiad, kolacja, dodatek
- gatunek: zapiekanka, sałatka
- mięso: nie
- ilość porcji: 2 (4 kokilki o średnicy 11 cm i wysokości 5 cm)
- kalorie w całości: ok. 900 kcal
- czas przygotowania: 1 min.
- czas duszenia: 10 min.
- czas pieczenia: 20 min.
SKŁADNIKI
- szpinak świeży 300 g
- ciasto francuskie 100 g
- ser pleśniowy z niebieską pleśnią 100 g
- cebula 150 g
- czosnek 3 ząbki
- olej 5 g
- tymianek świeży 0,5 garści
- sól, pieprz ziarnisty zielony, gałka muszkatołowa
- jajko 1 szt.
PRZYGOTOWANIE
- Cebulę i czosnek drobno posiekać.
- Szpinak dobrze umyć i grubo posiekać.
- Ser pleśniowy pokroić w drobną kostkę.
- Tymianek drobno posiekać, a ziarna pieprzu utrzeć w moździerzu.
- Z ciasta francuskiego przygotować dwa kwadraty o przekątnej większej od średnicy kokilek.
- W woku rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę z czosnkiem.
- Do zeszklonej cebuli dodać szpinak.
- Całość doprawić solą, roztartym w moździerzu pieprzem i świeżo stratą gałką muszkatołową. Dobrze wymieszać.
- Dusić aż szpinak znacznie zmniejszy swoją objętość.
- Wyłączyć gaz pod wokiem. Dodać ser i tymianek do szpinaku.
- Całość dobrze wymieszać i przełożyć do kokilek.
- Każdą porcję przykryć kwadratem z ciasta francuskiego, dobrze zalepiając brzegi kokilek.
- Na wierzchu ciasto francuskie naciąć na krzyż.
- W miseczce rozbełtać jajko i posmarować nim z wierzchu ciasto francuskie.
- Kokilki umieścić w zimnym prodiżu.
- Włączyć prodiż do prądu i piec przez 20 - 30 minut aż ciasto zarumieni się z wierzchu.
- Wyjąć naczynka z prodiża i podawać od razu na stół jako dodatek do obiadu albo samodzielną kolację.
* SMACZNEGO *
nacięcie ciasta umożliwia ujście nadmiaru pary z nadzienia w trakcie pieczenia |
kruche ciasto francuskie skrywa w środku serowo-szpinakowe nadzienie |
POMOCNICZE INFORMACJE
- Zamiast woka można użyć dużej patelni lub garnka.
- Użyłam wyłącznie liści szpinaku. Łodygi wykorzystałam do "dosmaczenia" rosołu.
- Należy uważać z ilością soli, gdyż ser pleśniowy jest również słony.
- Ser z niebieską pleśnią można zastąpić innym serem pleśniowym.
- Zamiast tymianku można użyć innego, ulubionego zioła: oregano, bazylię itp...
- Jeśli kokilki wstawiane są do rozgrzanego prodiża, to czas zapiekania skraca się do 10 minut.
- Szpinak z tego przepisu nie musi być zapiekany, można go podać od razu jako ciepłą sałatkę do obiad.
- Pod ciastem francuskim można też zapiec szpinak przyrządzony na ostro z chilli (przepis TUTAJ) lub duszony z selerem naciowym (przepis TUTAJ).
Przepis dodałam do akcji:
Ach, jakie to musi być dobre! Szpinak i ser pleśniowy, uuwielbiam to połączenie! A pomysł z ciastem francuskim pierwsza klasa ;-)
OdpowiedzUsuńoj dobre było, dobre :) Następnego dnia robiłam powtórkę tego dania :)
Usuń