czwartek, 2 maja 2013

Duszony szpinak z serem pleśniowym zapiekany pod ciastem francuskim

W tym roku mój długi weekend majowy zaczął się już 22 kwietnia :) Ostatnie 1,5 tygodnia spędziłam na Mazurach w ciszy i spokoju. Nie gotowałam, ale za to nadrobiłam wszystkie zaległości książkowe, filmowe i serialowe. Oby więcej takich dłłłłłłuuuuuugich weekendów :P
Początek maja mamy nie najładniejszy w tym roku, ale nie da się ukryć, że wiosnę już czuć w powietrzu :) A jak wiosna to świeży szpinak:
* DUSZONY SZPINAK Z SEREM PLEŚNIOWYM ZAPIEKANY POD CIASTEM FRANCUSKIM *
Smaczna niespodzianka ;)
INFO
  • posiłek: obiad, kolacja, dodatek
  • gatunek: zapiekanka, sałatka
  • mięso: nie
  • ilość porcji: 2 (4 kokilki o średnicy 11 cm i wysokości 5 cm)
  • kalorie w całości: ok. 900 kcal
  • czas przygotowania: 1 min.
  • czas duszenia: 10 min.
  • czas pieczenia: 20 min.
SKŁADNIKI
  • szpinak świeży 300 g
  • ciasto francuskie 100 g
  • ser pleśniowy z niebieską pleśnią 100 g
  • cebula 150 g
  • czosnek 3 ząbki
  • olej 5 g
  • tymianek świeży 0,5 garści
  • sól, pieprz ziarnisty zielony, gałka muszkatołowa
  • jajko 1 szt.
PRZYGOTOWANIE
  1. Cebulę i czosnek drobno posiekać.
  2. Szpinak dobrze umyć i grubo posiekać.
  3. Ser pleśniowy pokroić w drobną kostkę.
  4. Tymianek drobno posiekać, a ziarna pieprzu utrzeć w moździerzu.
  5. Z ciasta francuskiego przygotować dwa kwadraty o przekątnej większej od średnicy kokilek.
  6. W woku rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę z czosnkiem.
  7. Do zeszklonej cebuli dodać szpinak.
  8. Całość doprawić solą, roztartym w moździerzu pieprzem i świeżo stratą gałką muszkatołową. Dobrze wymieszać.
  9. Dusić aż szpinak znacznie zmniejszy swoją objętość.
  10. Wyłączyć gaz pod wokiem. Dodać ser i tymianek do szpinaku.
  11. Całość dobrze wymieszać i przełożyć do kokilek.
  12. Każdą porcję przykryć kwadratem z ciasta francuskiego, dobrze zalepiając brzegi kokilek.
  13. Na wierzchu ciasto francuskie naciąć na krzyż.
  14. W miseczce rozbełtać jajko i posmarować nim z wierzchu ciasto francuskie.
  15. Kokilki umieścić w zimnym prodiżu.
  16. Włączyć prodiż do prądu i piec przez 20 - 30 minut aż ciasto zarumieni się z wierzchu.
  17. Wyjąć naczynka z prodiża i podawać od razu na stół jako dodatek do obiadu albo samodzielną kolację.
* SMACZNEGO *
nacięcie ciasta umożliwia ujście nadmiaru pary z nadzienia w trakcie pieczenia 
kruche ciasto francuskie skrywa w środku serowo-szpinakowe nadzienie
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Zamiast woka można użyć dużej patelni lub garnka.
  2. Użyłam wyłącznie liści szpinaku. Łodygi wykorzystałam do "dosmaczenia" rosołu.
  3. Należy uważać z ilością soli, gdyż ser pleśniowy jest również słony.
  4. Ser z niebieską pleśnią można zastąpić innym serem pleśniowym.
  5. Zamiast tymianku można użyć innego, ulubionego zioła: oregano, bazylię itp...
  6. Jeśli kokilki wstawiane są do rozgrzanego prodiża, to czas zapiekania skraca się do 10 minut.
  7. Szpinak z tego przepisu nie musi być zapiekany, można go podać od razu jako ciepłą sałatkę do obiad.
  8. Pod ciastem francuskim można też zapiec szpinak przyrządzony na ostro z chilli (przepis TUTAJ) lub duszony z selerem naciowym (przepis TUTAJ).
Przepis dodałam do akcji:

2 komentarze:

  1. Ach, jakie to musi być dobre! Szpinak i ser pleśniowy, uuwielbiam to połączenie! A pomysł z ciastem francuskim pierwsza klasa ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj dobre było, dobre :) Następnego dnia robiłam powtórkę tego dania :)

      Usuń