Od jakiegoś czasu, na każdym straganie na "moim" bazarze widzę papryczki chilli. Każdego dnia kupuję kilka sztuk i część z nich suszę, te większe wrzucam do oliwy, a te mniejsze w ocet. Będą w sam raz do "dosmaczenia" potraw zimą :) Oczywiście również na bieżąco wrzucam świeże chilli do naszych obiadów, śniadań i kolacji.
Dzisiaj podałam nam na obiad duszony szpinak z dodatkiem chilli. Szpinak już gościł kilkukrotnie w Notatniku Kuchennym (z selerem naciowym, z sosem serowym i jako składnik sałatki) i, o dziwo, zawsze jako dodatek do kurczaka. Tym razem również tak było i szpinak towarzyszył obsmażonemu kurczakowi, na którym wcześniej gotowałam rosół, ale ciiiiii... o tym napiszę dopiero jutro ;)
INFO
- posiłek: obiad, dodatek
- gatunek: sałatka na gorąco, sos do makaronu
- mięso: nie
- ilość porcji: 2
- kalorie w całości: 230 kcal
- czas przygotowania: 15 min
- czas gotowania: 10 min
SKŁADNIKI
- świeży szpinak 400 g
- cebula 100 g (1 szt.)
- papryczka chilli 0,5 - 3 szt.
- czosnek 2 ząbki
- oliwa 10 ml
- sól, gałka muszkatołowa
PRZYGOTOWANIE
- Cebulę pokroić w drobną kostkę, papryczkę chilli drobno posiekać a czosnek obrać z łupin.
- Umyć szpinak i porwać na kawałki.
- Rozgrzać w woku oliwę i zeszklić cebulę
- Wrzucić do cebuli papryczki chilli i przeciśnięty przez praskę czosnek. Intensywnie mieszać przez około 30 sekund.
- Do cebuli z chilli i czosnkiem wrzucić szpinak. Doprawić solą, i gałką muszkatołową.
- Dusić szpinak do zmięknięcia (szpinak zmniejszy znacznie swoją objętość) około 7 minut, co jakiś czas mieszając.
- Podawać gorące.
* SMACZNEGO *
duszony szpinak z chilli i towarzyszący mu kawałek kurczaka |
chwila zabawy kolorami w programie graficznym i od razu lepiej widać chilli :) |
POMOCNICZE INFORMACJE
- Poza sezonem można użyć szpinaku mrożonego.
- Ilość chilli zależy od jej "mocy" i upodobań osób, dla których potrawę przygotowujemy.
- Oliwa może być smakowa i tu najlepiej sprawdzi się oliwa chilli.
- CZOSNEK i GAŁKA MUSZKATOŁOWA (najlepiej świeżo starta) to podstawowe przyprawy. Bez nich szpinak zmieni się w papkę o smaku znanym ze stołówek szkolnych.
- Szpinak ten smakowałby równie dobrze jako sos do makaronu :)
Przepis dodany do akcji:
Zdecydowanie do szpinaku pasują takie mocne smaki jak papryczka chili, bardzo dobry pomysł na dodatek do obiadu.
OdpowiedzUsuńZ chęcią bym spróbował :) Niestety rzadko trafiam na świeży szpinak, a tego mrożonego nie lubię bo smakuje jak przeżuta trawa
OdpowiedzUsuńMrożony szpinak też lubię, trzeba go po prostu dobrze przyrządzić :) Przyprawy odpowiednie dobrane i w odpowiedniej ilości wrzucone, a mrożony też może smakować idealnie.
UsuńDzięki chilli szpinak na pewno nie jest mdły i nijaki. Ja robiłam podobną potrawę z ciecierzycą jeszcze.
OdpowiedzUsuńNo właśnie dla mnie nawet nie przyprawiony szpinak nie jest mdły, ma po prostu charakterystyczny, szpinakowy smaczek. Nie da się go pomylić z niczym innym ;) Zaintrygowałaś mnie tą ciecierzycą...
Usuńbardzo ładny, taki kolorowy ten szpinak ;)
OdpowiedzUsuń