click me click meclick meclick meclick meclick meclick me

sobota, 11 sierpnia 2012

Duszony szpinak z chilli

Od jakiegoś czasu, na każdym straganie na "moim" bazarze widzę papryczki chilli. Każdego dnia kupuję kilka sztuk i część z nich suszę, te większe wrzucam do oliwy, a te mniejsze w ocet. Będą w sam raz do "dosmaczenia" potraw zimą :) Oczywiście również na bieżąco wrzucam świeże chilli do naszych obiadów, śniadań i kolacji.
Dzisiaj podałam nam na obiad duszony szpinak z dodatkiem chilli. Szpinak już gościł kilkukrotnie w Notatniku Kuchennym (z selerem naciowymz sosem serowym i jako składnik sałatki) i, o dziwo, zawsze jako dodatek do kurczaka. Tym razem również tak było i szpinak towarzyszył obsmażonemu kurczakowi, na którym wcześniej gotowałam rosół, ale ciiiiii... o tym  napiszę dopiero jutro ;)
* DUSZONY SZPINAK Z PAPRYCZKĄ CHILLI *
Photobucket
duszony szpinak z papryczką chilli
INFO
  • posiłek: obiad, dodatek
  • gatunek: sałatka na gorąco, sos do makaronu
  • mięso: nie
  • ilość porcji: 2
  • kalorie w całości: 230 kcal
  • czas przygotowania: 15 min
  • czas gotowania: 10 min
SKŁADNIKI
  • świeży szpinak 400 g
  • cebula 100 g (1 szt.)
  • papryczka chilli 0,5 - 3 szt.
  • czosnek 2 ząbki
  • oliwa 10 ml
  • sól, gałka muszkatołowa
PRZYGOTOWANIE
  1. Cebulę pokroić w drobną kostkę, papryczkę chilli drobno posiekać a czosnek obrać z łupin.
  2. Umyć szpinak i porwać na kawałki.
  3. Rozgrzać w woku oliwę i zeszklić cebulę
  4. Wrzucić do cebuli papryczki chilli i przeciśnięty przez praskę czosnek. Intensywnie mieszać przez około 30 sekund.
  5. Do cebuli z chilli i czosnkiem wrzucić szpinak. Doprawić solą,  i gałką muszkatołową.
  6. Dusić szpinak do zmięknięcia (szpinak zmniejszy znacznie swoją objętość) około 7 minut, co jakiś czas mieszając.
  7. Podawać gorące.
* SMACZNEGO *
Photobucket
duszony szpinak z chilli i towarzyszący mu kawałek kurczaka
Photobucket
chwila zabawy kolorami w programie graficznym i od razu lepiej widać chilli :)
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Poza sezonem można użyć szpinaku mrożonego.
  2. Ilość chilli zależy od jej "mocy" i upodobań osób, dla których potrawę przygotowujemy.
  3. Oliwa może być smakowa i tu najlepiej sprawdzi się oliwa chilli.
  4. CZOSNEK i GAŁKA MUSZKATOŁOWA (najlepiej świeżo starta) to podstawowe przyprawy. Bez nich szpinak zmieni się w papkę o smaku znanym ze stołówek szkolnych.
  5. Szpinak ten smakowałby równie dobrze jako sos do makaronu :)
Przepis dodany do akcji:

    6 komentarzy:

    1. Zdecydowanie do szpinaku pasują takie mocne smaki jak papryczka chili, bardzo dobry pomysł na dodatek do obiadu.

      OdpowiedzUsuń
    2. Z chęcią bym spróbował :) Niestety rzadko trafiam na świeży szpinak, a tego mrożonego nie lubię bo smakuje jak przeżuta trawa

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Mrożony szpinak też lubię, trzeba go po prostu dobrze przyrządzić :) Przyprawy odpowiednie dobrane i w odpowiedniej ilości wrzucone, a mrożony też może smakować idealnie.

        Usuń
    3. Dzięki chilli szpinak na pewno nie jest mdły i nijaki. Ja robiłam podobną potrawę z ciecierzycą jeszcze.

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. No właśnie dla mnie nawet nie przyprawiony szpinak nie jest mdły, ma po prostu charakterystyczny, szpinakowy smaczek. Nie da się go pomylić z niczym innym ;) Zaintrygowałaś mnie tą ciecierzycą...

        Usuń
    4. bardzo ładny, taki kolorowy ten szpinak ;)

      OdpowiedzUsuń