niedziela, 21 kwietnia 2013

Powrót do klasyki czyli fasolka po bretońsku

Wreszcie znalazła chwilę czasu, aby opublikować przepis na potrawę z ostatniego tygodnia. Kiedyś robiłam ją często, ostatnio jakby rzadziej, a w Notatniku Kuchennym nie pojawiła się jeszcze ani razu. A przecież to klasyka kuchni polskiej, chociaż nazwa sugeruje pochodzenie francuskie ;)
* FASOLKA PO BRETOŃSKU *
fasolkę po bretońsku zawsze podaję z chlebem
INFO
  • posiłek: obiad, kolacja
  • gatunek: gulasz
  • mięso: tak
  • ilość porcji: 6
  • kalorie w całości: ok. 4900 kcal
  • czas przygotowania: 20 min. 
  • czas duszenia: ok. 45 min.
SKŁADNIKI
  • kiełbasa myśliwska 500 g
  • boczek surowy wędzony 250 g
  • parówki 4 szt. 225 g
  • cebula 1 szt. duża (250 g)
  • fasola 2 puszki
  • pomidory 1 puszka
  • rosół drobiowo-wołowy 600 ml
  • koncentrat pomidorowy 30% 80 g
  • sól, pieprz czarny mielony, ziele angielskie, liść laurowy, majeranek suszony
PRZYGOTOWANIE
  1. Kiełbasę i parówki pokroić w plasterki.
  2. Boczek pokroić w kostkę ok. 1 cm na 1 cm.
  3. Cebulę pokroić w piórka.
  4. Do garnka wrzucić pokrojony boczek i kiełbasę. Smażyć aż cały tłuszcz się z nich wytopi.
  5. Dodać do garnka cebulę i smażyć do jej zeszklenia.
  6. Doda parówki, pomidory i koncentrat oraz wlać rosół.
  7. Doprawić całość solą, pieprzem, zielem angielskim, liściem laurowym i majerankiem. Dobrze wymieszać.
  8. Garnek przykryć, postawić na najmniejszy ogień i dusić około 20 minut, co jakiś czas mieszając.
  9. Po tym czasie dodać fasolkę razem z płynem z puszek.
  10. Całość dobrze wymieszać, zagotować i podawać gorące z chlebem.
* SMACZNEGO *
tym razem z wierzchu posypałam fasolkę świeżym majerankiem
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Można użyć dowolnego gatunku kiełbasy.
  2. Użyłam 2 puszek fasoli - jednej białej, drugiej czerwonej.
  3. Zamiast fasoli w puszce można użyć suchej fasoli, wcześniej moczonej w wodzie przez noc. Wtedy namoczoną fasolę należy wrzucić w punkcie 6 i całość gotować około 40 minut.
  4. Zamiast pomidorów w puszce można użyć świeżych pomidorów.
  5. W razie konieczności można całość zagęścić mąką. Ja tego nie robię, potrawa i tak jest wystarczająco gęsta, zwłaszcza na drugi dzień :)
  6. Ilość przypraw zależy od stopnia doprawienia rosołu.

9 komentarzy:

  1. to jedno z moich ukochanych dan!!! pysznie wygląda u Ciebie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :) Wyglądała i smakowała wyśmienicie. My też kochamy fasolkę po bretońsku, tylko na chwilę o tym zapomnieliśmy ;P

      Usuń
  2. o, ja w zasadzie też daaaawno nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to zapraszam do wypróbowania fasolki w mojej wersji :)

      Usuń
  3. Mniam, ale smakowicie wyglada :)

    OdpowiedzUsuń
  4. parówki ?!.....
    jezu.................

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. matko boska..................
      rany boskie..................
      koszmar......................

      Usuń
  5. Agna, rewelacyjny smak i przepis :) Sprawdź też proszę mój przepis - http://fasolkapobretonsku.net.pl/

    OdpowiedzUsuń