Po krótkiej nieobecności w domu, w ten weekend nareszcie wróciłam do kuchni :) Dzisiaj kolejna odsłona gulaszu wieprzowego, ale tym razem tradycyjnie go udusiłam, zamiast zapiekać, jak ostatnio (przepis TUTAJ). Wyraźny smak i czarny kolor to zasługa dodatku w postaci suszonych grzybów leśnych.
* CZARNY GULASZ WIEPRZOWY Z GRZYBAMI LEŚNYMI *
Wygląd typowo "gulaszowy" i mało fotogeniczny, ale smak - boski :) |
INFO
- posiłek: obiad
- gatunek: gulasz
- mięso: tak
- ilość porcji: 3
- kalorie w całości: ok. 2400 kcal (+ podpłomyki/kasza/makaron)
- czas przygotowania: 30 min. + min. 2 godz. marynowania mięsa
- czas duszenia: ok. 1,5 godz.
SKŁADNIKI
- szynka wieprzowa 730 g
- cebula 1 szt. (100 g)
- marchewka 1 szt. (80 g)
- por biała część 1 szt. (60 g)
- seler 0,25 szt. (50 g)
- grzyby suszone 30 g
- żurawina suszona 30 g
- olej 10 g
- suszony majeranek
- świeże zioła: majeranek, rozmaryn, tymianek
- sól, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy, kminek w ziarnach, jałowiec, papryka ostra wędzona w proszku
PRZYGOTOWANIE
- Szynkę wieprzową pokroić w kostkę ok. 2 cm na 2 cm.
- Zamarynować kawałki mięsa w soli, papryce ostrej wędzonej w proszku i suszonym majeranku.
- Mięso odstawić na minimum 2 godziny (a najlepiej na całą noc) w chłodne miejsce.
- Suszone grzyby moczyć w wodzie przez minimum 2 godziny.
- W moździerzu rozgnieść ziarna pieprzu, ziarna jałowca i ziele angielskie.
- Cebulę i pora pokroić w piórka.
- Marchewkę obrać i pokroić w plasterki.
- Seler obrać i pokroić w dużą kostkę.
- Grzyby wyjąć z wody i duże kapelusze pokroić na kawałki.
- Świeże zioła posiekać.
- W woku rozgrzać olej i obsmażyć szybko kawałki mięsa z każdej strony.
- Wyjąć mięso z woka, a na pozostały olej wrzucić cebulę i por.
- Smażyć, mieszając do zeszklenia cebuli.
- Do woka wrzucić mięso, marchewkę, seler, grzyby i suszoną żurawinę.
- Doprawić gulasz liśćmi laurowymi i kminkiem oraz rozgniecionymi ziarnami pieprzu, jałowca i ziela angielskiego.
- Dodać świeże posiekane zioła i całość dobrze wymieszać.
- Dolać wodę, w której moczyły się grzyby, tak aby delikatnie przykrywała mięso i warzywa.
- Wok przykryć, postawić na najmniejszy ogień i dusić 1,5 godziny, co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby uzupełniać wodę.
- Pod koniec duszenia spróbować i ewentualnie doprawić solą do smaku.
- Podawać z podpłomykami, kaszą gryczaną lub jęczmienną, makaronem...
POMOCNICZE INFORMACJE
- Zamiast szynki można użyć łopatki lub karkówki. Schab środkowy się nie nadaje - jest zbyt suchy.
- Grzyby leśne można zastąpić pieczarkami, ale smak gulaszu będzie inny.
- Gulasz powinno się gotować w garnku żeliwnym, ewentualnie emaliowanym z całą, nieuszkodzoną emalią.
- Inne przepisy na gulasze wieprzowe i wołowe można znaleźć pod poniższymi linkami:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz