niedziela, 14 kwietnia 2013

Czarny gulasz wieprzowy z grzybami leśnymi

Po krótkiej nieobecności w domu, w ten weekend nareszcie wróciłam do kuchni :) Dzisiaj kolejna odsłona gulaszu wieprzowego, ale tym razem tradycyjnie go udusiłam, zamiast zapiekać, jak ostatnio (przepis TUTAJ). Wyraźny smak i czarny kolor to zasługa dodatku w postaci suszonych grzybów leśnych.
* CZARNY GULASZ WIEPRZOWY Z GRZYBAMI LEŚNYMI *
Wygląd typowo "gulaszowy" i mało fotogeniczny, ale smak - boski :)
INFO
  • posiłek: obiad
  • gatunek: gulasz
  • mięso: tak
  • ilość porcji: 3
  • kalorie w całości: ok. 2400 kcal (+ podpłomyki/kasza/makaron)
  • czas przygotowania: 30 min. + min. 2 godz. marynowania mięsa
  • czas duszenia: ok. 1,5 godz.
SKŁADNIKI
  • szynka wieprzowa 730 g
  • cebula 1 szt. (100 g)
  • marchewka 1 szt. (80 g)
  • por biała część 1 szt. (60 g)
  • seler 0,25 szt. (50 g)
  • grzyby suszone 30 g
  • żurawina suszona 30 g
  • olej 10 g
  • suszony majeranek
  • świeże zioła: majeranek, rozmaryn, tymianek
  • sól, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy, kminek w ziarnach, jałowiec, papryka ostra wędzona w proszku
PRZYGOTOWANIE
  1. Szynkę wieprzową pokroić w kostkę ok. 2 cm na 2 cm.
  2. Zamarynować kawałki mięsa w soli, papryce ostrej wędzonej w proszku i suszonym majeranku.
  3. Mięso odstawić na minimum 2 godziny (a najlepiej na całą noc) w chłodne miejsce.
  4. Suszone grzyby moczyć w wodzie przez minimum 2 godziny.
  5. W moździerzu rozgnieść ziarna pieprzu, ziarna jałowca i ziele angielskie.
  6. Cebulę i pora pokroić w piórka.
  7. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki.
  8. Seler obrać i pokroić w dużą kostkę.
  9. Grzyby wyjąć z wody i duże kapelusze pokroić na kawałki.
  10. Świeże zioła posiekać.
  11. W woku rozgrzać olej i obsmażyć szybko kawałki mięsa z każdej strony.
  12. Wyjąć mięso z woka, a na pozostały olej wrzucić cebulę i por.
  13. Smażyć, mieszając do zeszklenia cebuli.
  14. Do woka wrzucić mięso, marchewkę, seler, grzyby i suszoną żurawinę.
  15. Doprawić gulasz liśćmi laurowymi i kminkiem oraz rozgniecionymi ziarnami pieprzu, jałowca i ziela angielskiego.
  16. Dodać świeże posiekane zioła i całość dobrze wymieszać.
  17. Dolać wodę, w  której moczyły się grzyby, tak aby delikatnie przykrywała mięso i warzywa.
  18. Wok przykryć, postawić na najmniejszy ogień i dusić 1,5 godziny, co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby uzupełniać wodę.
  19. Pod koniec duszenia spróbować i ewentualnie doprawić solą do smaku.
  20. Podawać z podpłomykami, kaszą gryczaną lub jęczmienną, makaronem...
* SMACZNEGO *
swoją porcję zjadłam z pęczakiem ;)
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Zamiast szynki można użyć łopatki lub karkówki. Schab środkowy się nie nadaje - jest zbyt suchy.
  2. Grzyby leśne można zastąpić pieczarkami, ale smak gulaszu będzie inny.
  3. Gulasz powinno się gotować w garnku żeliwnym, ewentualnie emaliowanym z całą, nieuszkodzoną emalią.
  4. Inne przepisy na gulasze wieprzowe i wołowe można znaleźć pod poniższymi linkami:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz