Dzisiaj zapiekanek ciąg dalszy ;) Nie wiem jak wam, ale TeŻetowi i mnie jeszcze się nie znudziły :D Tym razem przepis z użyciem mojego najnowszego nabytku, czyli glinianego, okrągłego naczynia do zapiekania.
Jest to mniejsza wersja (i "bezpokrywkowa") wersja garnka rzymskiego. Niestety, nie mam piekarnika, tylko korzystam z prodiża, więc typowy, duży garnek rzymski nie jest dla mnie :( Okrągła forma, którą udało mi się kupić, dzielnie go jednak zastępuje, mieszcząc się bez problemu w prodiżu :D
W ten weekend na obiad jedliśmy gulasz z karkówki, który zapiekałam właśnie w glinianym "naczyniu rzymskim". Gulasz wyszedł "przesmaczysty", więc zapraszam na przepis :)
naczynie ma pojemność ok. 0,8 litra, a kupiłam je TUTAJ (ps. wpis NIE jest sponsorowany) |
W ten weekend na obiad jedliśmy gulasz z karkówki, który zapiekałam właśnie w glinianym "naczyniu rzymskim". Gulasz wyszedł "przesmaczysty", więc zapraszam na przepis :)
- posiłek: obiad
- gatunek: gulasz, zapiekanka
- mięso: tak
- ilość porcji: 1 duża (samodzielne danie) lub 2 mniejsze (gdy podawane z makaronem, kaszą, soczewicą, podpłomykami itp.)
- kalorie w całości: ok. 1100 kcal
- czas przygotowania: 40 min.
- czas smażenia: 15 min.
- czas pieczenia: 2 godz.
SKŁADNIKI
- karkówka wieprzowa 240 g
- marynata:
- sól
- tymianek suszony
- majeranek suszony
- papryka ostra wędzona w proszku (ja lubię TĄ)
- olej z nasion ostrej papryki (TU można taki dostać)
- pieczarki 140 g (8 szt. średnich)
- pomidory 110 g (1 szt.)
- cebula 90 g (1 szt.)
- marchewka 85 g (1 szt.)
- ziemniaki 80 g (1 szt. mała)
- czosnek 2 ząbki
- śmietana 18% 90 g (0,5 kubeczka małego)
- smalec 10 g
- sól, świeży tymianek i majeranek
PRZYGOTOWANIE
- Karkówkę pokroić w kostkę o boku około 1 cm.
- Do mięsa dodać składniki marynaty, dobrze wymieszać i odstawić do lodówki na minimum 12 godzin.
- Miskę glinianą do zapiekania zanurzyć w misce z zimną wodą na minimum 30-40 minut.
- W tym czasie pieczarki oczyścić, kapelusze pokroić na ćwiartki.
- Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i pokroić na kawałki "na 1 kęs".
- Cebulę pokroić w piórka, marchewkę - w półplasterki, a ziemniaki - w plasterki podobnej wielkości jak kawałki marchewki.
- Świeże zioła i czosnek drobno posiekać.
- Na patelni rozgrzać niewielką ilość smalcu.
- Wrzucić na patelnię mięso i przesmażyć je na dużym ogniu do zrumienienia
- Zdjąć mięso z patelni i wrzucić je do miski.
- Wrzucić na patelnię pokrojoną cebulę i dusić do zeszklenia.
- Do cebuli dodać pieczarki, posolić i dobrze wymieszać. Dusić aż pieczarki puszczą sok.
- Cebulę z pieczarkami dodać do miski z mięsem.
- Do mięsa, cebuli i pieczarek dodać marchewkę, pomidory, ziemniaki, czosnek i posiekane zioła oraz zalać całość śmietaną.
- Wszystko dobrze wymieszać.
- Wyjąć namoczone naczynie gliniane z wody i nałożyć do niego gulasz.
- Umieścić naczynie z gulaszem w ZIMNYM (!!!) prodiżu.
- Piec przez 1 godzinę.
- Po tym czasie zajrzeć do prodiża i wymieszać gulasz w naczyniu.
- Piec jeszcze 1 godzinę.
- Wyjąć naczynko z gulaszem z prodiża i podawać potrawę od razu na stół samą lub z dodatkami (makaronem, kaszą, soczewicą, podpłomykami itp.)
POMOCNICZE INFORMACJE
- Przy braku oleju z nasion papryki można użyć zwykłego i dodać więcej papryki mielonej.
- Zamiast smalcu można użyć zwykłego oleju.
- Karkówkę można zastąpić łopatką wieprzową. Schab środkowy jest do gulaszu zbyt suchy.
- Naczynie gliniane do zapiekania MUSI być namoczone aby oddawało wilgoć potrawie w trakcie pieczenia.
- Nie wolno wkładać naczynia glinianego do rozgrzanego prodiża, gdyż szok termiczny może spowodować pęknięcie formy.
- Jeśli macie takie naczynia gliniane do zapiekania lub typowy garnek rzymski, to polecam bloga: garnek-rzymski.blogspot.com. Można tam znaleźć mnóstwo przepisów i wskazówek używania glinianych naczyń do pieczenia.
- Jeśli nie masz ochoty na zapiekany gulasz, to polecam przepisy na tradycyjny duszony gulasz wieprzowy i węgierski gulasz wołowy z rodzinnego przepisu. Przepisy na inne gulasze można również znaleźć TUTAJ.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz