niedziela, 7 kwietnia 2013

Gulasz wieprzowy zapiekany w "naczyniu rzymskim"

Dzisiaj zapiekanek ciąg dalszy ;) Nie wiem jak wam, ale TeŻetowi i mnie jeszcze się nie znudziły :D Tym razem przepis z użyciem mojego najnowszego nabytku, czyli glinianego, okrągłego naczynia do zapiekania.
naczynie ma pojemność ok. 0,8 litra, a kupiłam je TUTAJ (ps. wpis NIE jest sponsorowany)
Jest to mniejsza wersja (i "bezpokrywkowa") wersja garnka rzymskiego. Niestety, nie mam piekarnika, tylko korzystam z prodiża, więc typowy, duży garnek rzymski nie jest dla mnie :( Okrągła forma, którą udało mi się kupić, dzielnie go jednak zastępuje, mieszcząc się bez problemu w prodiżu :D
W ten weekend na obiad jedliśmy gulasz z karkówki, który zapiekałam właśnie w glinianym "naczyniu rzymskim". Gulasz wyszedł "przesmaczysty", więc zapraszam na przepis :)
* GULASZ WIEPRZOWY ZAPIEKANY *
gulasz przed zapiekaniem...
...gulasz po zapieczeniu
INFO
  • posiłek: obiad
  • gatunek: gulasz, zapiekanka
  • mięso: tak
  • ilość porcji: 1 duża (samodzielne danie) lub 2 mniejsze (gdy podawane z makaronem, kaszą, soczewicą, podpłomykami itp.)
  • kalorie w całości: ok. 1100 kcal
  • czas przygotowania: 40 min.
  • czas smażenia: 15 min.
  • czas pieczenia: 2 godz.
SKŁADNIKI
  • karkówka wieprzowa 240 g
  • marynata:
    • sól
    • tymianek suszony
    • majeranek suszony
    • papryka ostra wędzona w proszku (ja lubię )
    • olej z nasion ostrej papryki (TU można taki dostać)
  • pieczarki 140 g (8 szt. średnich)
  • pomidory 110 g (1 szt.)
  • cebula 90 g (1 szt.)
  • marchewka 85 g (1 szt.)
  • ziemniaki 80 g (1 szt. mała)
  • czosnek 2 ząbki
  • śmietana 18% 90 g (0,5 kubeczka małego)
  • smalec 10 g
  • sól, świeży tymianek i majeranek
PRZYGOTOWANIE
  1. Karkówkę pokroić w kostkę o boku około 1 cm.
  2. Do mięsa dodać składniki marynaty, dobrze wymieszać i odstawić do lodówki na minimum 12 godzin.
  3. Miskę glinianą do zapiekania zanurzyć w misce z zimną wodą na minimum 30-40 minut.
  4. W tym czasie pieczarki oczyścić, kapelusze pokroić na ćwiartki.
  5. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i pokroić na kawałki "na 1 kęs".
  6. Cebulę pokroić w piórka, marchewkę - w półplasterki, a ziemniaki - w plasterki podobnej wielkości jak kawałki marchewki.
  7. Świeże zioła i czosnek drobno posiekać.
  8. Na patelni rozgrzać niewielką ilość smalcu.
  9. Wrzucić na patelnię mięso i przesmażyć je na dużym ogniu do zrumienienia
  10. Zdjąć mięso z patelni i wrzucić je do miski.
  11. Wrzucić na patelnię pokrojoną cebulę i dusić do zeszklenia.
  12. Do cebuli dodać pieczarki, posolić i dobrze wymieszać. Dusić aż pieczarki puszczą sok.
  13. Cebulę z pieczarkami dodać do miski z mięsem.
  14. Do mięsa, cebuli i pieczarek dodać marchewkę, pomidory, ziemniaki, czosnek i posiekane zioła oraz zalać całość śmietaną.
  15. Wszystko dobrze wymieszać.
  16. Wyjąć namoczone naczynie gliniane z wody i nałożyć do niego gulasz.
  17. Umieścić naczynie z gulaszem w ZIMNYM (!!!) prodiżu.
  18. Piec przez 1 godzinę.
  19. Po tym czasie zajrzeć do prodiża i wymieszać gulasz w naczyniu.
  20. Piec jeszcze 1 godzinę.
  21. Wyjąć naczynko z gulaszem z prodiża i podawać potrawę od razu na stół samą lub z dodatkami (makaronem, kaszą, soczewicą, podpłomykami itp.)
* SMACZNEGO *
zbliżenie na gulasz przed...
...i po zapieczeniu
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Przy braku oleju z nasion papryki można użyć zwykłego i dodać więcej papryki mielonej.
  2. Zamiast smalcu można użyć zwykłego oleju.
  3. Karkówkę można zastąpić łopatką wieprzową. Schab środkowy jest do gulaszu zbyt suchy.
  4. Naczynie gliniane do zapiekania MUSI być namoczone aby oddawało wilgoć potrawie w trakcie pieczenia.
  5. Nie wolno wkładać naczynia glinianego do rozgrzanego prodiża, gdyż szok termiczny może spowodować pęknięcie formy.
  6. Jeśli macie takie naczynia gliniane do zapiekania lub typowy garnek rzymski, to polecam bloga: garnek-rzymski.blogspot.com. Można tam znaleźć mnóstwo przepisów i wskazówek używania glinianych naczyń do pieczenia.
  7. Jeśli nie masz ochoty na zapiekany gulasz, to polecam przepisy na tradycyjny duszony gulasz wieprzowy i węgierski gulasz wołowy z rodzinnego przepisu. Przepisy na inne gulasze można również znaleźć TUTAJ.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz