Każdy ma jakiegoś bzika, a mój ostatni to zapiekanie różnych potraw w kokilkach :) Był już przepis na zapiekankę mięsną i zapiekane pieczarki z cebulą, a dzisiaj zapraszam na zapiekany deser.
- posiłek: deser, kolacja, śniadanie
- gatunek: zapiekanka
- mięso: nie
- ilość porcji: 2 (4 kokilki o średnicy 11 cm i wysokości 5 cm)
- kalorie w całości: ok. 1380 kcal
- czas przygotowania: 1 min.
- czas gotowania: 10 - 15 min.
- czas pieczenia: 20 min.
SKŁADNIKI
- ryż 100 g (suchy)
- mleko 2% 500 ml
- daktyle 50 g
- żurawina suszona 30 g
- jagody goji suszone 30 g
- płatki migdałów 20 g
- płatki kokosowe 10 g
- cukier brązowy 40 g
- masło do wysmarowania kokilek
PRZYGOTOWANIE
- Daktyle przekroić na pół.
- Wlać mleko do garnka.
- Do mleka wsypać suchy ryż, połowę cukru, płatki migdałów i kokosowe, suszone żurawiny i jagody goji oraz przekrojone na pół daktyle.
- Gotować całość na małym ogniu co chwilę mieszając aż ryż wchłonie całe mleko.
- W tym czasie wysmarować kokilki masłem.
- Gotowy ryż przełożyć do kokilek.
- Każdą porcję posypać z wierzchu cukrem.
- Kokilki umieścić w zimnym prodiżu.
- Włączyć prodiż do prądu i piec ryż przez 20 minut.
- Wyjąć naczynka z deserem z prodiża i podawać od razu na stół.
* SMACZNEGO *
na wierzchu, bezpośrednio po wyjęciu z prodiża, powstały małe jeziorka roztopionego, płynnego cukru... |
...a w środku słodki bałagan. |
POMOCNICZE INFORMACJE
- Ilość cukru użyta przeze mnie dała w wyniku słodki ulepek :) My tak lubimy, ale osoby gotujące dla dzieci i dbające o linię powinny zmniejszyć znacznie jego ilość, a najlepiej zrezygnować z niego w ogóle.
- Ryż można zapiec w 1 dużym naczyniu, zamiast w 4 kokilkach.
- Jeśli kokilki wstawiane są do rozgrzanego prodiża, to czas zapiekania skraca się do 10 minut.
Co za pyszności! Nigdy takiego ryżu nie zapiekałam, czas to zmienić :)
OdpowiedzUsuńzgadzam się z Tobą w zupełności ;) Każdemu należy się czasem słodka rozpusta :D
UsuńObłęd!.
OdpowiedzUsuńMuszę zrobić:D.
Koniecznie daj znać, czy smakowało :D
Usuńmniam, to musi smakować pysznie !! wygląda tak smakowicie ;D nie ma to jak ryż na slodko ;p
OdpowiedzUsuńryż na słodko jest najlepszy, ale w sushi też jest niezły ;)
Usuńa jaki czas i temp. w piekarniku? Nie mam prodiża...
OdpowiedzUsuń