click me click meclick meclick meclick meclick meclick me

wtorek, 2 kwietnia 2013

Słodki zapiekany ryż na mleku z bakaliami

Każdy ma jakiegoś bzika, a mój ostatni to zapiekanie różnych potraw w kokilkach :) Był już przepis na zapiekankę mięsną i zapiekane pieczarki z cebulą, a dzisiaj zapraszam na zapiekany deser.
* ZAPIEKANY RYŻ NA MLEKU Z BAKALIAMI *
zapiekany ryż... mniam...
INFO
  • posiłek: deser, kolacja, śniadanie
  • gatunek: zapiekanka
  • mięso: nie
  • ilość porcji: 2 (4 kokilki o średnicy 11 cm i wysokości 5 cm)
  • kalorie w całości: ok. 1380 kcal
  • czas przygotowania: 1 min.
  • czas gotowania: 10 - 15 min.
  • czas pieczenia: 20 min.
SKŁADNIKI
  • ryż 100 g (suchy)
  • mleko 2% 500 ml
  • daktyle 50 g
  • żurawina suszona 30 g
  • jagody goji suszone 30 g
  • płatki migdałów 20 g
  • płatki kokosowe 10 g
  • cukier brązowy 40 g
  • masło do wysmarowania kokilek
PRZYGOTOWANIE
  1. Daktyle przekroić na pół.
  2. Wlać mleko do garnka.
  3. Do mleka wsypać suchy ryż, połowę cukru, płatki migdałów i kokosowe, suszone żurawiny i jagody goji oraz przekrojone na pół daktyle.
  4. Gotować całość na małym ogniu co chwilę mieszając aż ryż wchłonie całe mleko.
  5. W tym czasie wysmarować kokilki masłem.
  6. Gotowy ryż przełożyć do kokilek.
  7. Każdą porcję posypać z wierzchu cukrem.
  8. Kokilki umieścić w zimnym prodiżu.
  9. Włączyć prodiż do prądu i piec ryż przez 20 minut.
  10. Wyjąć naczynka z deserem z prodiża i podawać od razu na stół.
* SMACZNEGO *
na wierzchu, bezpośrednio po wyjęciu z prodiża, powstały małe jeziorka roztopionego, płynnego cukru...
...a w środku słodki bałagan.
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Ilość cukru użyta przeze mnie dała w wyniku słodki ulepek :) My tak lubimy, ale osoby gotujące dla dzieci i dbające o linię powinny zmniejszyć znacznie jego ilość, a najlepiej zrezygnować z niego w ogóle.
  2. Ryż można zapiec w 1 dużym naczyniu, zamiast w 4 kokilkach.
  3. Jeśli kokilki wstawiane są do rozgrzanego prodiża, to czas zapiekania skraca się do 10 minut.

7 komentarzy:

  1. Co za pyszności! Nigdy takiego ryżu nie zapiekałam, czas to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zgadzam się z Tobą w zupełności ;) Każdemu należy się czasem słodka rozpusta :D

      Usuń
  2. mniam, to musi smakować pysznie !! wygląda tak smakowicie ;D nie ma to jak ryż na slodko ;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ryż na słodko jest najlepszy, ale w sushi też jest niezły ;)

      Usuń
  3. a jaki czas i temp. w piekarniku? Nie mam prodiża...

    OdpowiedzUsuń