Dzisiejsza potrawa powstała na specjalne życzenie TeŻeta :*
- posiłek: śniadanie, kolacja, impreza, przystawka
- gatunek: galareta mięsna
- mięso: tak
- ilość porcji (mięso+warzywa+bulion): 4 duże (4 kokilki o średnicy 11 cm i wysokości 5 cm) lub 8 - 10 małych
- kalorie w całości: w zależności od "bogactwa wnętrza" galarety
- czas przygotowania: 10 minut
- czas gotowania: 2,5 - 3 godziny
- czas oczekiwania: min. 8 godz.
SKŁADNIKI
- nogi wieprzowe 2 szt. (900 g)
- golonka wieprzowa 1 szt. (700 g)
- marchewka 3 szt. (150 g)
- seler korzeniowy 130 g
- pietruszka 2 szt. (100 g)
- por 100 g
- cebula 1 szt. (80 g)
- czosnek 3 ząbki
- woda 1,5 litra
- sól, pieprz czarny ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec, majeranek suszony
- dodatki do galarety
- szczypiorek
- koperek
- natka pietruszki
- groszek z puszki
- kukurydza z puszki
- jajka na twardo...
PRZYGOTOWANIE
- Nogi wieprzowe umyć i opalić nad ogniem szczecinę.
- Każdą nogę nadciąć wzdłuż z obu stron i wrzucić do garnka.
- Golonkę umyć, przeciąć na pół i dorzucić do garnka.
- Cebulę obrać z łupin, opalić nad ogniem i wrzucić do garnka.
- Czosnek, marchewkę, seler i pietruszkę obrać i wrzucić do garnka.
- Dodać do garnka pora oraz przyprawy (sól, pieprz czarny ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec, majeranek suszony).
- Zalać całość 1,5 litra wody.
- Gotować mięso z warzywami od 2,5 do 3 godzin na małym ogniu, aż do odparowania ponad połowy płynu.
- Delikatnie, aby nie uszkodzić warzyw, przelać bulion przez sito. Bulionu powinno być około 630 ml.
- Obrać mięso z golonki i nóżek. Pokroić je w małe paseczki.
- Gotowaną marchewkę, pietruszkę i seler pokroić w kostkę lub w plasterki.
- Przygotować resztę ewentualnych dodatków (jajka na twardo, groszek, kukurydza, natka pietruszki itp.)
- Wymieszać mięso z pokrojonymi, gotowanymi warzywami i innymi dodatkami.
- Nalać odrobinę bulionu na dno miseczek.
- Nałożyć do kokilek wymieszane mięso z warzywami.
- Zalać kokilki pozostałym bulionem.
- Wstawić kokilki do lodówki na minimum kilka godzin , aby galareta stężała.
- Podawać galaretę z nóżek z cytryną albo z octem (spirytusowym lub jabłkowym).
POMOCNICZE INFORMACJE
- Nadcięcie nóżek ułatwia ich rozgotowywanie.
- Jeżeli warzywa w trakcie gotowania bulionu wyglądają tak, jakby miały się zaraz rozpaść, to można wyjąć je z garnka wcześniej, przed zakończeniem gotowania nóżek.
- Nie szumuję bulionu, bo ścięte białko "dosmacza" galaretę. Jest ona jednak wtedy mniej przezroczysta.
ja akurat nie przepadam, ale prezentuje się ładnie ;)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
Usuńja też nie przepadam za zimnymi nóżkami, ale TeŻet je lubi, więc od czasu do czasu robię :)
Mała uwaga ,ale ważna należy zastosować nóżki przednie mają więcej mięsa.
OdpowiedzUsuń