niedziela, 5 maja 2013

Zimne nóżki czyli galareta z nóżek wieprzowych

Dzisiejsza potrawa powstała na specjalne życzenie TeŻeta :*
* GALARETA Z NÓŻEK WIEPRZOWYCH *
mniam...
INFO
  • posiłek: śniadanie, kolacja, impreza, przystawka
  • gatunek: galareta mięsna
  • mięso: tak
  • ilość porcji (mięso+warzywa+bulion): 4 duże (4 kokilki o średnicy 11 cm i wysokości 5 cm) lub 8 - 10 małych
  • kalorie w całości: w zależności od "bogactwa wnętrza" galarety
  • czas przygotowania: 10 minut
  • czas gotowania: 2,5 - 3 godziny
  • czas oczekiwania: min. 8 godz.
SKŁADNIKI
  • nogi wieprzowe 2 szt. (900 g)
  • golonka wieprzowa 1 szt. (700 g)
  • marchewka 3 szt. (150 g)
  • seler korzeniowy 130 g
  • pietruszka 2 szt. (100 g)
  • por 100 g
  • cebula 1 szt. (80 g)
  • czosnek 3 ząbki
  • woda 1,5 litra
  • sól, pieprz czarny ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec, majeranek suszony
  • dodatki do galarety
    • szczypiorek
    • koperek
    • natka pietruszki
    • groszek z puszki
    • kukurydza z puszki
    • jajka na twardo...
PRZYGOTOWANIE
  1. Nogi wieprzowe umyć i opalić nad ogniem szczecinę.
  2. Każdą nogę nadciąć wzdłuż z obu stron i wrzucić do garnka.
  3. Golonkę umyć, przeciąć na pół i dorzucić do garnka.
  4. Cebulę obrać z łupin, opalić nad ogniem i wrzucić do garnka.
  5. Czosnek, marchewkę, seler i pietruszkę obrać i wrzucić do garnka.
  6. Dodać do garnka pora oraz przyprawy (sól, pieprz czarny ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec, majeranek suszony).
  7. Zalać całość 1,5 litra wody.
  8. Gotować mięso z warzywami od 2,5 do 3 godzin na małym ogniu, aż do odparowania ponad połowy płynu.
  9. Delikatnie, aby nie uszkodzić warzyw, przelać bulion przez sito. Bulionu powinno być około 630 ml.
  10. Obrać mięso z golonki i nóżek. Pokroić je w małe paseczki.
  11. Gotowaną marchewkę, pietruszkę i seler pokroić w kostkę lub w plasterki.
  12. Przygotować resztę ewentualnych dodatków (jajka na twardo, groszek, kukurydza, natka pietruszki itp.)
  13. Wymieszać mięso z pokrojonymi, gotowanymi warzywami i innymi dodatkami.
  14. Nalać odrobinę bulionu na dno miseczek.
  15. Nałożyć do kokilek wymieszane mięso z warzywami.
  16. Zalać kokilki pozostałym bulionem.
  17. Wstawić kokilki do lodówki na minimum kilka godzin , aby galareta stężała.
  18. Podawać galaretę z nóżek z cytryną albo z octem (spirytusowym lub jabłkowym).
* SMACZNEGO *
galareta jest urocza, a powstaje z jeszcze bardziej uroczych raciczek ;)
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Nadcięcie nóżek ułatwia ich rozgotowywanie.
  2. Jeżeli warzywa w trakcie gotowania bulionu wyglądają tak, jakby miały się zaraz rozpaść, to można wyjąć je z garnka wcześniej, przed zakończeniem gotowania nóżek.
  3. Nie szumuję bulionu, bo ścięte białko "dosmacza" galaretę. Jest ona jednak wtedy mniej przezroczysta.

3 komentarze:

  1. ja akurat nie przepadam, ale prezentuje się ładnie ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki :)
      ja też nie przepadam za zimnymi nóżkami, ale TeŻet je lubi, więc od czasu do czasu robię :)

      Usuń
  2. Mała uwaga ,ale ważna należy zastosować nóżki przednie mają więcej mięsa.

    OdpowiedzUsuń