sobota, 29 czerwca 2013

Duszone boczniaki

Dzisiaj po raz pierwszy od wielu dni miałam czas zajrzeć na najbliższy bazarek. A tam tyle świeżych warzyw! Lato w pełni. W kuchni własnie gotuje się bób na przekąskę, a do obiadu zamiast kaszy podałam nam żółtą fasolkę szparagową z bułką tartą :) To letnie warzywo pojawiło się na naszym stole w dość nietypowym dla siebie towarzystwie - z duszonymi boczniakami. Grzyby te są typowym zimowym przysmakiem, ale świetnie skomponowały się z letnią fasolką.
* DUSZONE BOCZNIAKI *
INFO
  • posiłek: obiad
  • gatunek: sałatka
  • mięso: nie
  • ilość porcji: 2
  • kalorie w całości: ok. 230 kcal
  • czas przygotowania: 10 min.
  • czas duszenia: 15 min.
SKŁADNIKI
  • pieczarki 300 g
  • cebula 100 g
  • olej 10 g
  • świeże zioła: majeranek, koperek, szałwia
  • sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
  1. Cebulę pokroić w kosteczkę.
  2. Boczniaki pokroić na średniej wielkości kawałki.
  3. Świeże zioła drobno posiekać.
  4. Wlać olej na patelnię, dodać cebulę i zeszklić ją.
  5. Dorzucić do cebuli boczniaki.
  6. Posolić i dodać pieprz.
  7. Całość wymieszać i dusić pod przykryciem ok. 10 min.
  8. Zdjąć patelnię z ognia i dodać posiekane świeże zioła.
  9. Całość dobrze wymieszać i podawać na stół gorące.
* SMACZNEGO *
tym razem duszone boczniaki były dodatkiem do grillowanego schabu (ukryty pod warzywami) i fasolki szparagowej z tartą bułką (po prawej)
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Można podkręcić smak boczniaków wlewając w punkcie 6 trochę czerwonego wina.
  2. Majeranek jest do duszonych grzybów niezastąpiony, ale szałwię i koperek można wymienić na inne zioła (tymianek, estragon, rozmaryn, natkę pietruszki itp.)
  3. Zamiast świeżych ziół można użyć suszonych, ale wtedy trzeba je dodać w punkcie 6.
  4. Podobnie przygotowuję pieczarki duszone (przepis TUTAJ).

2 komentarze: