Dzisiaj po raz pierwszy od wielu dni miałam czas zajrzeć na najbliższy bazarek. A tam tyle świeżych warzyw! Lato w pełni. W kuchni własnie gotuje się bób na przekąskę, a do obiadu zamiast kaszy podałam nam żółtą fasolkę szparagową z bułką tartą :) To letnie warzywo pojawiło się na naszym stole w dość nietypowym dla siebie towarzystwie - z duszonymi boczniakami. Grzyby te są typowym zimowym przysmakiem, ale świetnie skomponowały się z letnią fasolką.
* DUSZONE BOCZNIAKI *
INFO
- posiłek: obiad
- gatunek: sałatka
- mięso: nie
- ilość porcji: 2
- kalorie w całości: ok. 230 kcal
- czas przygotowania: 10 min.
- czas duszenia: 15 min.
SKŁADNIKI
- pieczarki 300 g
- cebula 100 g
- olej 10 g
- świeże zioła: majeranek, koperek, szałwia
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
- Cebulę pokroić w kosteczkę.
- Boczniaki pokroić na średniej wielkości kawałki.
- Świeże zioła drobno posiekać.
- Wlać olej na patelnię, dodać cebulę i zeszklić ją.
- Dorzucić do cebuli boczniaki.
- Posolić i dodać pieprz.
- Całość wymieszać i dusić pod przykryciem ok. 10 min.
- Zdjąć patelnię z ognia i dodać posiekane świeże zioła.
- Całość dobrze wymieszać i podawać na stół gorące.
* SMACZNEGO *
tym razem duszone boczniaki były dodatkiem do grillowanego schabu (ukryty pod warzywami) i fasolki szparagowej z tartą bułką (po prawej) |
POMOCNICZE INFORMACJE
- Można podkręcić smak boczniaków wlewając w punkcie 6 trochę czerwonego wina.
- Majeranek jest do duszonych grzybów niezastąpiony, ale szałwię i koperek można wymienić na inne zioła (tymianek, estragon, rozmaryn, natkę pietruszki itp.)
- Zamiast świeżych ziół można użyć suszonych, ale wtedy trzeba je dodać w punkcie 6.
- Podobnie przygotowuję pieczarki duszone (przepis TUTAJ).
Uwielbiam boczniaki, to musi być pyszne.
OdpowiedzUsuńBardzo pyszne ;)
Usuń