Boczniaki nie są co prawda warzywem letnim, ale raczej jesienno-zimowym, jednak kiedy zobaczyłam je w zeszłym tygodniu na bazarze, nie mogłam się im oprzeć. Zapraszam więc na wegetariańską wersję zupy flakowej.
INFO
- posiłek: obiad
- gatunek: zupa
- mięso: nie
- ilość porcji: 6-8
- kalorie w całości: ok. 650 kcal
- czas przygotowania: 15 min. + czas gotowania rosołu
- czas gotowania: 25 min.
SKŁADNIKI
- boczniaki 550 g
- ziemniaki 200 g (2 szt. średnie)
- marchewka 180 g (3 szt. średnie)
- seler korzeń 160 g (0,5 szt. średniej)
- cebula 120 g (1 szt.)
- por 100 g (1 szt. mała)
- pietruszka 50 g (1 szt. mała)
- czosnek 3 ząbki
- rosół warzywny 2 litry
- oliwa 5 ml
- pieprz czarny ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy, wędzona papryka ostra w proszku, majeranek suszony
- świeże zioła: majeranek i koperek lub natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE
- Ugotować rosół warzywny.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę, a por - w piórka. Czosnek drobno posiekać.
- Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler pokroić w drobne paseczki.
- Boczniaki umyć i pokroić w paski wielkości typowych flaków.
- Świeże zioła drobno posiekać.
- W garnku rozgrzać oliwę z kulkami pieprzu i ziele angielskiego, listkami laurowymi i suszonym majerankiem.
- Na oliwę z przyprawami wrzucić pokrojoną cebulę, por i czosnek. Smażyć do zeszklenia.
- Do garnka dorzucić ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler. Wymieszać i zalać rosołem.
- Gotować ok. 10 minut bez przykrycia.
- Po tym czasie dodać paski boczniaków i gotować kolejne 10 minut.
- Spróbować i doprawić wędzoną papryką dla zaostrzenia smaku.
- Nałożyć flaczki z boczniaków na talerze i posypać posiekanymi świeżymi ziołami.
* SMACZNEGO *
flaki z boczniaków... mniam... |
POMOCNICZE INFORMACJE
- Zamiast oliwy można użyć oleju.
- Zamiast domowego rosołu można użyć kostek rosołowych kupnych.
- W wersji nieortodoksyjnie wegetariańskiej rosół warzywny można zastąpić drobiowym.
- Dodatek dużej ilości majeranku i wędzonej papryki lekko upodabnia smak flaczków z boczniaków do prawdziwych, mięsnych flaków, ale czuć, że to jednak nie jest mięso ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz