click me click meclick meclick meclick meclick meclick me

środa, 3 lipca 2013

Flaczki z boczniaków

Boczniaki nie są co prawda warzywem letnim, ale raczej jesienno-zimowym, jednak kiedy zobaczyłam je w zeszłym tygodniu na bazarze, nie mogłam się im oprzeć. Zapraszam więc na wegetariańską wersję zupy flakowej.
* FLACZKI  Z BOCZNIAKÓW *
OSTRZEŻENIE: wygląda jak mięsne flaki, ale smakuje grzybami! ;)
INFO
  • posiłek: obiad
  • gatunek: zupa
  • mięso: nie
  • ilość porcji: 6-8
  • kalorie w całości: ok. 650 kcal
  • czas przygotowania: 15 min. + czas gotowania rosołu
  • czas gotowania: 25 min.
SKŁADNIKI
  • boczniaki 550 g 
  • ziemniaki 200 g (2 szt. średnie)
  • marchewka 180 g (3 szt. średnie)
  • seler korzeń 160 g (0,5 szt. średniej)
  • cebula 120 g (1 szt.)
  • por 100 g (1 szt. mała)
  • pietruszka 50 g (1 szt. mała)
  • czosnek 3 ząbki
  • rosół warzywny 2 litry
  • oliwa 5 ml
  • pieprz czarny ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy, wędzona papryka ostra w proszku, majeranek suszony
  • świeże zioła: majeranek i koperek lub natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE
  1. Ugotować rosół warzywny.
  2. Cebulę pokroić w drobną kostkę, a por - w piórka. Czosnek drobno posiekać.
  3. Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler pokroić w drobne paseczki.
  4. Boczniaki umyć i pokroić w paski wielkości typowych flaków.
  5. Świeże zioła drobno posiekać.
  6. W garnku rozgrzać oliwę z kulkami pieprzu i ziele angielskiego, listkami laurowymi i suszonym majerankiem.
  7. Na oliwę z przyprawami wrzucić pokrojoną cebulę, por i czosnek. Smażyć do zeszklenia.
  8. Do garnka dorzucić ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler. Wymieszać i zalać rosołem.
  9. Gotować ok. 10 minut bez przykrycia.
  10. Po tym czasie dodać paski boczniaków i gotować kolejne 10 minut.
  11. Spróbować i doprawić wędzoną papryką dla zaostrzenia smaku.
  12. Nałożyć flaczki z boczniaków na talerze i posypać posiekanymi świeżymi ziołami.
* SMACZNEGO *
flaki z boczniaków... mniam...
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Zamiast oliwy można użyć oleju.
  2. Zamiast domowego rosołu można użyć kostek rosołowych kupnych.
  3. W wersji nieortodoksyjnie wegetariańskiej rosół warzywny można zastąpić drobiowym.
  4. Dodatek dużej ilości majeranku i wędzonej papryki lekko upodabnia smak flaczków z boczniaków do prawdziwych, mięsnych flaków, ale czuć, że to jednak nie jest mięso ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz