... a dokładniej 2 razy po 5 minut :) Przepis zaczerpnęłam od Ewy z bloga Ewa w kuchni (link do jej przepisu na łopatkę TUTAJ).
INFO
- posiłek: śniadanie, drugie śniadanie, obiad, kolacja
- gatunek: gotowane mięso, pieczeń
- mięso: tak
- ilość porcji: ???
- kalorie w całości: ok. 2000 kcal/1 kg gotowanej łopatki
- czas przygotowania: 5 min.
- czas gotowania: 10 min. (2x5 min.) + czas oczekiwania 26-30 h
SKŁADNIKI
- łopatka wieprzowa 700 g
- woda 1,5 litra
- cebula 1 szt.
- papryczka chilli suszona 1 szt.
- czosnek 4 ząbki
- liść laurowy 5 szt.
- sól 1,5 łyżki
- majonez 1 łyżka
- musztarda 1 łyżka
- majeranek suszony 1 łyżka
- cukier 0,5 łyżki
- jałowiec ziarna 1,5 łyżeczki
- ziele angielskie 1 łyżeczka
- pieprz zielony ziarnisty 0,5 łyżeczki
PRZYGOTOWANIE
- Czosnek i cebulę obrać. Pokroić cebulę na ćwiartki.
- Do dużego garnka wlać wodę i dodać do niej pokrojoną cebulę i czosnek oraz wszystkie pozostałe przyprawy.
- Marynatę dobrze wymieszać, doprowadzić do wrzenia i zostawić do ostudzenia.
- Do zimnej marynaty włożyć umyte mięso i doprowadzić do wrzenia. Gotować 5 minut.
- Po tym czasie wyłączyć ogień do garnkiem i zostawić mięso w marynacie do całkowitego wystudzenia (najlepiej minimum 12 godz.).
- Zimną marynatę z mięsem ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut.
- Po tym czasie wyłączyć ogień do garnkiem i ponownie zostawić mięso w marynacie do całkowitego wystudzenia (najlepiej minimum 12 godz.).
- Zimne mięso wyjąć z marynaty i podawać na stół pokrojone w plastry.
POMOCNICZE INFORMACJE
- Za przygotowanie łopatki najlepiej zabrać się po południu, tak aby mięso mogło po pierwszym gotowaniu odpoczywać przez noc (pkt. 5).
- Po dwukrotnym zagotowaniu i ostudzeniu mięs można przechowywać w lodówce bez marynaty.
- Mięso kroi się idealnie na plasterki, dopiero po całkowitym ostygnięciu i schłodzeniu w lodówce.
- Przy większych kawałkach mięsa (powyżej 1,5 kg) może się zdarzyć, że proces gotowania trzeba będzie powtórzyć trzeci raz.
- Zamiast łopatki można użyć szynki lub schabu.
- Proporcje przypraw w marynacie można zmieniać, aby uzyskać różne smaki mięsa.
O super, super, super:) Uwielbiam takie przepisy:) Mam swój sprawdzony na szynkę lub karkówkę - gotowanie 2x25, ale jakby nie było...to znacznie dłużej:)
OdpowiedzUsuń