czwartek, 25 lipca 2013

Łopatka gotowana 5 minut...

... a dokładniej 2 razy po 5 minut :) Przepis zaczerpnęłam od Ewy z bloga Ewa w kuchni (link do jej przepisu na łopatkę TUTAJ).
* ŁOPATKA GOTOWANA 5 MINUT *
domowa wędlina i do tego domowe ogórki małosolne :)
INFO
  • posiłek: śniadanie, drugie śniadanie, obiad, kolacja
  • gatunek: gotowane mięso, pieczeń
  • mięso: tak
  • ilość porcji: ???
  • kalorie w całości: ok. 2000 kcal/1 kg gotowanej łopatki
  • czas przygotowania: 5 min.
  • czas gotowania: 10 min. (2x5 min.) + czas oczekiwania 26-30 h
SKŁADNIKI
  • łopatka wieprzowa 700 g
  • woda 1,5 litra
  • cebula 1 szt.
  • papryczka chilli suszona 1 szt.
  • czosnek 4 ząbki
  • liść laurowy 5 szt.
  • sól 1,5 łyżki
  • majonez 1 łyżka
  • musztarda 1 łyżka
  • majeranek suszony 1 łyżka
  • cukier 0,5 łyżki
  • jałowiec ziarna 1,5 łyżeczki
  • ziele angielskie 1 łyżeczka
  • pieprz zielony ziarnisty 0,5 łyżeczki
PRZYGOTOWANIE
  1. Czosnek i cebulę obrać. Pokroić cebulę na ćwiartki.
  2. Do dużego garnka wlać wodę i dodać do niej pokrojoną cebulę i czosnek oraz wszystkie pozostałe przyprawy.
  3. Marynatę dobrze wymieszać, doprowadzić do wrzenia i zostawić do ostudzenia.
  4. Do zimnej marynaty włożyć umyte mięso i doprowadzić do wrzenia. Gotować 5 minut.
  5. Po tym czasie wyłączyć ogień do garnkiem i zostawić mięso w marynacie do całkowitego wystudzenia (najlepiej minimum 12 godz.).
  6. Zimną marynatę z mięsem ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować 5 minut.
  7. Po tym czasie wyłączyć ogień do garnkiem i ponownie zostawić mięso w marynacie do całkowitego wystudzenia (najlepiej minimum 12 godz.).
  8. Zimne mięso wyjąć z marynaty i podawać na stół pokrojone w plastry.
     * SMACZNEGO *
    mięso w środku jest różowe i bardzo smaczne ;)
    POMOCNICZE INFORMACJE
    1. Za przygotowanie łopatki najlepiej zabrać się po południu, tak aby mięso mogło po pierwszym gotowaniu odpoczywać przez noc (pkt. 5).
    2. Po dwukrotnym zagotowaniu i ostudzeniu mięs można przechowywać w lodówce bez marynaty.
    3. Mięso kroi się idealnie na plasterki, dopiero po całkowitym ostygnięciu i schłodzeniu w lodówce.
    4. Przy większych kawałkach mięsa (powyżej 1,5 kg) może się zdarzyć, że proces gotowania trzeba będzie powtórzyć trzeci raz.
    5. Zamiast łopatki można użyć szynki lub schabu.
    6. Proporcje przypraw w marynacie można zmieniać, aby uzyskać różne smaki mięsa.

      1 komentarz:

      1. O super, super, super:) Uwielbiam takie przepisy:) Mam swój sprawdzony na szynkę lub karkówkę - gotowanie 2x25, ale jakby nie było...to znacznie dłużej:)

        OdpowiedzUsuń