click me click meclick meclick meclick meclick meclick me

wtorek, 11 czerwca 2013

Ciasto rabarbarowe z kefirem

Dawno nie zaglądała do Notatnika Kuchennego :( Miałam urwanie głowy w pracy, więc w naszej kuchni pojawiały się potrawy proste i szybkie, które w większości są już w Notatniku spisane. Udało mi się jednak stworzyć także kilka nowych smaków...
Na pierwszy ogień idzie szybkie ciasto z rabarbarem. Trzeba korzystać z sezonu na to wspaniałe warzywo :) Przepis jest inspirowany przepisem Wiewióry z bloga Dzieje Kuchennej Wiewióry (TUTAJ).
* CIASTO RABARBAROWE Z KEFIREM *
ciasto wyszło mi dość rzadkie, więc rabarbar spadł na dół. Po przekręceniu ciasta znalazł się na górze ;)
INFO
  • posiłek: deser, podwieczorek, impreza
  • gatunek: ciasto
  • mięso: nie
  • ilość porcji: ???
  • kalorie w całości: ok. 3500 kcal
  • czas przygotowania: 15 min.
  • czas pieczenia: 40 min.
SKŁADNIKI
  • rabarbar 450 g
  • mąka pszenna 300 g
  • kefir 200 ml
  • jajka 3 szt.
  • cukier 250 g + 30 g
  • olej 90 g
  • proszek do pieczenia 3 łyżeczki (18 g)
  • bułka tarta 20 g
PRZYGOTOWANIE
  1. Rabarbar obrać, pokroić na kawałki i wymieszać z 30 g cukru.
  2. Przesiać do miski mąkę i pozostały cukier oraz dodać proszek do pieczenia.
  3. Do składników suchych wlać kefir i olej oraz wbić jajka.
  4. Wyrabiać ciasto rózgą, aż znikną grudki.
  5. Wysmarować dno i boki prodiża olejem i obsypać je bułką tartą.
  6. Wlać ciasto do prodiża.
  7. Wierzch ciasta obsypać pokrojonym rabarbarem z cukrem.
  8. Piec ciasto około 40 minut.
 * SMACZNEGO *
taka piękna skórka mi wyszła :)
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Prodiż nagrzewa się do temperatury około 200 - 220 stopni C.
  2. Czas pieczenia można sprawdzić za pomocą drewnianego patyczka. Jeśli wciśnięty w ciasto po wyjęciu z niego jest suchy, to ciasto jest upieczone.
  3. Przed podaniem ciasto można oprószyć delikatnie cukrem pudrem.
  4. Świetnie smakuje z domowymi lodami (przepis TUTAJ).

2 komentarze:

  1. fajnie, że mogłam podrzucić Ci inspiracje :) fajne ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za przepis :) Stał się hitem ostatnich dni u mnie w domu :)

      Usuń