poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Babka ziemniaczana z gotowanych ziemniaków

Dzisiejsza potrawa jest prawdziwą bombą kaloryczną :) Warto jednak jej spróbować, bo jest to danie o obłędnym smaku...
Tradycyjnie babkę ziemniaczaną robi się ze świeżych, startych ziemniaków i piecze od 2 godzin wzwyż. Aby przyspieszyć jej przygotowywanie postanowiła tym razem użyć gotowanych ziemniaków, co skróciło czas pieczenia babki, a jej smak jest nadal nieziemski...
* BABKA ZIEMNIACZANA Z GOTOWANYCH ZIEMNIAKÓW *
babka ziemniaczana
INFO
  • posiłek: obiad, śniadanie, kolacja, dodatek
  • gatunek: babka ziemniaczana, zapiekanka,
  • mięso: tak
  • ilość porcji: 4 (4 kokilki o średnicy 11 cm i wysokości 5 cm)
  • kalorie w całości: ok. 1950 kcal (ok. 488 kcal 1 szt.)
  • czas przygotowania: 10 min.
  • czas gotowania i smażenia: ok. 20 min.
  • czas pieczenia: 40 min.
SKŁADNIKI
  • ziemniaki 630 g (4 szt. duże) - 600 g po obraniu
  • boczek wędzony surowy 200 g
  • kiełbasa mocno wędzona 160 g
  • cebula 170 g
  • jajko 1 szt.
  • sól, pieprz czarny mielony, majeranek suszony
PRZYGOTOWANIE
  1. Ziemniaki obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Cebulę posiekać w drobną kostkę.
  3. Boczek i kiełbasę pokroić na małe kawałki o boku ok. 0,5 cm.
  4. Ziemniaki ugotować do miękkości, odcedzić i utłuc.
  5. Boczek i kiełbasę podsmażyć na patelni na złoty kolor.
  6. Wyjąć z patelni wędliny i wrzucić je do ziemniaków, zostawiając wytopiony tłuszcz na patelni.
  7. Na tłuszczu wytopionym z wędlin zeszklić cebulę.
  8. Zeszkloną cebulę wrzucić do ziemniaków z boczkiem i kiełbasą.
  9. Całość doprawić solą, pieprzem czarnym mielonym oraz dużą ilością suszonego majeranku. Dobrze wymieszać.
  10. Do masy ziemniaczanej dodać całe jajko i całość dobrze wymieszać.
  11. Nałożyć masę do kokilek, dobrze ją w nich ubijając.
  12. Kokilki umieścić w zimnym prodiżu.
  13. Włączyć prodiż do prądu i piec przez 40 minut.
  14. Wyjąć kokilki z prodiża i:
    • podawać babkę ziemniaczaną od razu na stół jako dodatek do obiadu albo samodzielny obiad, śniadanie lub kolację;
lub
    • zostawić do ostygnięcia, wyjąc z kokilek, a następnie kroić babkę ziemniaczaną na plastry i podsmażać ją na patelni.
* SMACZNEGO *
babka ziemniaczana z bliska i...
...z wnętrza ;)
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. To, czy babka po upieczeniu jest zwarta, czy się rozpada, w dużej mierze zależy od gatunku ziemniaków.
  2. Lubię wędzony smak w babce ziemniaczanej, więc użyłam boczku wędzonego i mocno wędzonej kiełbasy, ale można użyć dowolnej, tłustej wędliny.
  3. Lubię też dużą ilość wędliny i majeranku w babce ziemniaczanej, więc ich ilość jest u mnie dość znaczna. Można zmniejszyć ich ilość.
  4. W przepisie na babkę ziemniaczaną lepiej sprawdza się majeranek suszony niż świeży.
  5. Ogromna ilość kalorii, ale smak boski ;)
  6. Jeśli kokilki wstawiane są do rozgrzanego prodiża, to czas zapiekania skraca się do 10 minut.

4 komentarze:

  1. Babka z gotowanych ziemniaków, pierwsze słyszę, zawsze robiłam z surowych. Ale Twoja wygląda pysznie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Musiałam coś wymyślić, aby szybciej obiad podać i stąd te gotowane ziemniaki ;)

      Usuń
  2. sama robilam z gotowanych zawsze ;) zeby skrocic czas pieczenia hehe, bardzo lubie taka babke ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale fajny pomysł! Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń