Dzisiejsza potrawa jest prawdziwą bombą kaloryczną :) Warto jednak jej spróbować, bo jest to danie o obłędnym smaku...
Tradycyjnie babkę ziemniaczaną robi się ze świeżych, startych ziemniaków i piecze od 2 godzin wzwyż. Aby przyspieszyć jej przygotowywanie postanowiła tym razem użyć gotowanych ziemniaków, co skróciło czas pieczenia babki, a jej smak jest nadal nieziemski...
Tradycyjnie babkę ziemniaczaną robi się ze świeżych, startych ziemniaków i piecze od 2 godzin wzwyż. Aby przyspieszyć jej przygotowywanie postanowiła tym razem użyć gotowanych ziemniaków, co skróciło czas pieczenia babki, a jej smak jest nadal nieziemski...
- posiłek: obiad, śniadanie, kolacja, dodatek
- gatunek: babka ziemniaczana, zapiekanka,
- mięso: tak
- ilość porcji: 4 (4 kokilki o średnicy 11 cm i wysokości 5 cm)
- kalorie w całości: ok. 1950 kcal (ok. 488 kcal 1 szt.)
- czas przygotowania: 10 min.
- czas gotowania i smażenia: ok. 20 min.
- czas pieczenia: 40 min.
SKŁADNIKI
- ziemniaki 630 g (4 szt. duże) - 600 g po obraniu
- boczek wędzony surowy 200 g
- kiełbasa mocno wędzona 160 g
- cebula 170 g
- jajko 1 szt.
- sól, pieprz czarny mielony, majeranek suszony
PRZYGOTOWANIE
- Ziemniaki obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
- Cebulę posiekać w drobną kostkę.
- Boczek i kiełbasę pokroić na małe kawałki o boku ok. 0,5 cm.
- Ziemniaki ugotować do miękkości, odcedzić i utłuc.
- Boczek i kiełbasę podsmażyć na patelni na złoty kolor.
- Wyjąć z patelni wędliny i wrzucić je do ziemniaków, zostawiając wytopiony tłuszcz na patelni.
- Na tłuszczu wytopionym z wędlin zeszklić cebulę.
- Zeszkloną cebulę wrzucić do ziemniaków z boczkiem i kiełbasą.
- Całość doprawić solą, pieprzem czarnym mielonym oraz dużą ilością suszonego majeranku. Dobrze wymieszać.
- Do masy ziemniaczanej dodać całe jajko i całość dobrze wymieszać.
- Nałożyć masę do kokilek, dobrze ją w nich ubijając.
- Kokilki umieścić w zimnym prodiżu.
- Włączyć prodiż do prądu i piec przez 40 minut.
- Wyjąć kokilki z prodiża i:
- podawać babkę ziemniaczaną od razu na stół jako dodatek do obiadu albo samodzielny obiad, śniadanie lub kolację;
- zostawić do ostygnięcia, wyjąc z kokilek, a następnie kroić babkę ziemniaczaną na plastry i podsmażać ją na patelni.
POMOCNICZE INFORMACJE
- To, czy babka po upieczeniu jest zwarta, czy się rozpada, w dużej mierze zależy od gatunku ziemniaków.
- Lubię wędzony smak w babce ziemniaczanej, więc użyłam boczku wędzonego i mocno wędzonej kiełbasy, ale można użyć dowolnej, tłustej wędliny.
- Lubię też dużą ilość wędliny i majeranku w babce ziemniaczanej, więc ich ilość jest u mnie dość znaczna. Można zmniejszyć ich ilość.
- W przepisie na babkę ziemniaczaną lepiej sprawdza się majeranek suszony niż świeży.
- Ogromna ilość kalorii, ale smak boski ;)
- Jeśli kokilki wstawiane są do rozgrzanego prodiża, to czas zapiekania skraca się do 10 minut.
Babka z gotowanych ziemniaków, pierwsze słyszę, zawsze robiłam z surowych. Ale Twoja wygląda pysznie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Musiałam coś wymyślić, aby szybciej obiad podać i stąd te gotowane ziemniaki ;)
Usuńsama robilam z gotowanych zawsze ;) zeby skrocic czas pieczenia hehe, bardzo lubie taka babke ;)
OdpowiedzUsuńAle fajny pomysł! Muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuń