Dzisiejszy przepis powstał z dwóch powodów. Po pierwsze, chciałam wykorzystać mięso i warzywa, na których gotował się rosół. Po drugie, nadal szukamy z TeŻetem alternatywy dla kupnych wędlin.
W ten sposób powstało coś w rodzaju pasztetu czyli mięsna pasta do kanapek, zwana przez nas maziu-maziu :)
W ten sposób powstało coś w rodzaju pasztetu czyli mięsna pasta do kanapek, zwana przez nas maziu-maziu :)
- posiłek: śniadanie, drugie śniadanie, kolacja, dodatek
- gatunek: maziu-maziu, pasta, pasztet
- mięso: tak
- ilość porcji: w zależności od grubości smarowania ;)
- kalorie w całości: w zależności od rodzaju użytych mięs
- czas przygotowania: 10 min.
- czas pieczenia: 60 min.
SKŁADNIKI
- mięso gotowane; mieszanka wołowego, z kurczaka i z indyka 300 g (waga po obraniu z kości)
- marchewka gotowana 120 g
- seler gotowany 120 g
- pietruszka gotowana 80 g
- cebula 60 g (1 szt. mała)
- gotowane grzyby 20 g (4 kapelusze)
- świeże zioła: szałwia, tymianek
- sól, pieprz czarny mielony
PRZYGOTOWANIE
- Cebulę obrać i pokroić na plastry.
- Gotowane mięso, obrane z kości, posiekać.
- Marchewkę, pietruszkę, seler i grzyby pokroić na plasterki.
- Do blendera wrzucić cebulę, gotowane grzyby i świeże zioła (szałwię i tymianek). Całość rozdrobnić w blenderze.
- Do blendera dorzucić gotowane, posiekane mięso i całość dobrze rozdrobnić.
- Do masy mięsnej dodać gotowane warzywa oraz sól i pieprz.
- Mielić całość do uzyskania zwartej masy.
- Na tłuszczu wytopionym z wędlin zeszklić cebulę.
- Nałożyć masę do kokilek, dobrze ją w nich ubijając.
- Kokilki umieścić w zimnym prodiżu.
- Włączyć prodiż do prądu i piec przez 60 minut.
- Wyjąć kokilki z prodiża i pozwolić maziu-maziu ostygnąć.
- Podawać rozsmarowane na pieczywie.
POMOCNICZE INFORMACJE
- Użyłam mięsa i warzyw, na których gotował się rosół.
- Proporcje mięsa wołowego do drobiowego zależy od jego ilości w rosole.
- Użyłam trochę więcej gotowanych warzyw niż mięsa, ale można dodać ich mniej.
- Można użyć innych, ulubionych świeżych ziół.
- Jeśli kokilki wstawiane są do rozgrzanego prodiża, to czas zapiekania skraca się do 10 minut.
Nazwa przeslodka :)
OdpowiedzUsuńmaziu maziu idealne! bardzo smakowite :)
OdpowiedzUsuń