sobota, 17 sierpnia 2013

Mięsne maziu maziu do chleba - pasta z mięsa, czy szybki pasztet?

Dzisiejszy przepis powstał z dwóch powodów. Po pierwsze, chciałam wykorzystać mięso i warzywa, na których gotował się rosół. Po drugie, nadal szukamy z TeŻetem alternatywy dla kupnych wędlin.
W ten sposób powstało coś w rodzaju pasztetu czyli mięsna pasta do kanapek, zwana przez nas maziu-maziu :)
* MIĘSNE MAZIU MAZIU *
pasta mięsna czy pasztet, oto jest pytanie... ;)
INFO
  • posiłek: śniadanie, drugie śniadanie, kolacja, dodatek
  • gatunek: maziu-maziu, pasta, pasztet
  • mięso: tak
  • ilość porcji: w zależności od grubości smarowania ;)
  • kalorie w całości: w zależności od rodzaju użytych mięs
  • czas przygotowania: 10 min.
  • czas pieczenia: 60 min.
SKŁADNIKI
  • mięso gotowane; mieszanka wołowego, z kurczaka i z indyka 300 g (waga po obraniu z kości)
  • marchewka gotowana 120 g
  • seler gotowany 120 g
  • pietruszka gotowana 80 g
  • cebula 60 g (1 szt. mała)
  • gotowane grzyby 20 g (4 kapelusze)
  • świeże zioła: szałwia, tymianek
  • sól, pieprz czarny mielony
PRZYGOTOWANIE
  1. Cebulę obrać i pokroić na plastry.
  2. Gotowane mięso, obrane z kości, posiekać.
  3. Marchewkę, pietruszkę, seler i grzyby pokroić na plasterki.
  4. Do blendera wrzucić cebulę, gotowane grzyby i świeże zioła (szałwię i tymianek). Całość rozdrobnić w blenderze.
  5. Do blendera dorzucić gotowane, posiekane mięso i całość dobrze rozdrobnić.
  6. Do masy mięsnej dodać gotowane warzywa oraz sól i pieprz.
  7. Mielić całość do uzyskania zwartej masy.
  8. Na tłuszczu wytopionym z wędlin zeszklić cebulę.
  9. Nałożyć masę do kokilek, dobrze ją w nich ubijając.
  10. Kokilki umieścić w zimnym prodiżu.
  11. Włączyć prodiż do prądu i piec przez 60 minut.
  12. Wyjąć kokilki z prodiża i pozwolić maziu-maziu ostygnąć.
  13. Podawać rozsmarowane na pieczywie.
* SMACZNEGO *
zbliżenie na maziu w naczynku do zapiekania...
...i na kanapce
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Użyłam mięsa i warzyw, na których gotował się rosół.
  2. Proporcje mięsa wołowego do drobiowego zależy od jego ilości w rosole.
  3. Użyłam trochę więcej gotowanych warzyw niż mięsa, ale można dodać ich mniej.
  4. Można użyć innych, ulubionych świeżych ziół.
  5. Jeśli kokilki wstawiane są do rozgrzanego prodiża, to czas zapiekania skraca się do 10 minut.

2 komentarze: