W kwietniu 2011 roku pojawił się w internecie mój Notatnik Kuchenny. Trzecim przepisem, który się w nim zamieściłam był przepis na surówkę z czerwonej kapusty (TUTAJ). Po prawie dwóch i pół roku od tego dnia pojawia się tutaj przepis na kolejną surówkę z kapusty. Tym razem z kapusty włoskiej czyli surówka coleslaw w mojej wersji :)
INFO
- posiłek: obiad
- gatunek: surówka, dodatek
- mięso: nie
- ilość porcji: 4
- kalorie w całości: ok. 1100 kcal
- czas przygotowania: 10 min. + 20 min. czekania
SKŁADNIKI
- kapusta włoska 400 g (0,5 małej główki)
- marchewka 100 g (2 szt. średnie)
- cebula 80 g (0,5 szt.)
- sok z połowy cytryny (30 ml)
- majonez 100 g
- śmietana 18% 100g
- cukier i sól
PRZYGOTOWANIE
- Kapustę pokroić w paseczki.
- Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę.
- Wymieszać warzywa.
- Dodać sól i cukier.
- Zalać warzywa sokiem z cytryny.
- Wymieszać i odstawić do lodówki na minimum 20 min.
- Dołożyć majonez i śmietanę, wymieszać całość i podawać.
* SMACZNEGO *
surówka z bliska czyli kapusta z marchewką w idealnej harmonii :) |
najczęściej surówki z kapusty robię w większej ilości w dużej, plastikowej misce |
POMOCNICZE INFORMACJE
- Kapustę włoską można zamienić na kapustę białą lub czerwoną. Trochę zmieni się smak surówki, ale nadal będzie ona przepyszna.
- Można zmniejszyć ilość majonezu i śmietany, aby surówka była mniej kaloryczna. TeŻet i ja lubimy jednak jak kapusta jest dobrze "zamajonezowana" ;)
lubimy taka oj lubimy!!!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie surówki ;)
OdpowiedzUsuń