środa, 4 września 2013

Surówka z kapusty włoskiej

W kwietniu 2011 roku pojawił się w internecie mój Notatnik Kuchenny. Trzecim przepisem, który się w nim zamieściłam był przepis na surówkę z czerwonej kapusty (TUTAJ). Po prawie dwóch i pół roku od tego dnia pojawia się tutaj przepis na kolejną surówkę z kapusty. Tym razem z kapusty włoskiej czyli surówka coleslaw w mojej wersji :)
* SURÓWKA Z WŁOSKIEJ KAPUSTY *
surówka z włoskiej kapusty czyli jedna z odmian surówki coleslaw
INFO
  • posiłek: obiad
  • gatunek: surówka, dodatek
  • mięso: nie
  • ilość porcji: 4
  • kalorie w całości: ok. 1100 kcal
  • czas przygotowania: 10 min. + 20 min. czekania
SKŁADNIKI
  • kapusta włoska 400 g (0,5 małej główki)
  • marchewka 100 g (2 szt. średnie)
  • cebula 80 g (0,5 szt.)
  • sok z połowy cytryny (30 ml)
  • majonez 100 g
  • śmietana 18% 100g
  • cukier i sól
PRZYGOTOWANIE
  1. Kapustę pokroić w paseczki.
  2. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  3. Cebulę pokroić w drobną kostkę.
  4. Wymieszać warzywa.
  5. Dodać sól i cukier.
  6. Zalać warzywa sokiem z cytryny.
  7. Wymieszać i odstawić do lodówki na minimum 20 min.
  8. Dołożyć majonez i śmietanę, wymieszać całość i podawać.
* SMACZNEGO *
surówka z bliska czyli kapusta z marchewką w idealnej harmonii :)
najczęściej surówki z kapusty robię w większej ilości w dużej, plastikowej misce
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Kapustę włoską można zamienić na kapustę białą lub czerwoną. Trochę zmieni się smak surówki, ale nadal będzie ona przepyszna.
  2. Można zmniejszyć ilość majonezu i śmietany, aby surówka była mniej kaloryczna. TeŻet i ja lubimy jednak jak kapusta jest dobrze "zamajonezowana" ;)

2 komentarze: