click me click meclick meclick meclick meclick meclick me

poniedziałek, 5 sierpnia 2013

Zupa z fasolką szparagową

Niby jest lato, niby powinno być "mniej pracy w pracy", ale czasu wolnego mam jak na lekarstwo :( Cierpi na tym Notatnik Kuchenny, bo rzadko mam czas na nowy post. Całe szczęście czasu na gotowanie mi jeszcze wystarcza, więc jest szansa, że chociaż z opóźnieniem, to jednak w Notatniku będą pojawiać się nowe przepisy :)
Dzisiaj zapraszam na przepis na zupę, którą gotowałam jakieś dwa tygodnie temu, ale dopiero dzisiaj znalazłam wolną chwilę na publikację...
* ZUPA Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ *
zupa z fasolki szparagowej
INFO
  • posiłek: obiad
  • gatunek: zupa
  • mięso: tak (rosół mięsny)
  • ilość porcji: ???
  • kalorie w całości: ok. 450 kcal.
  • czas przygotowania: 10 min. + 2-3 godziny gotowania rosołu
  • czas gotowania: 20 min.
SKŁADNIKI
  • rosół wołowo-drobiowy 1,5 litra
  • fasolka szparagowa żółta 500 g
  • cebula 1 szt. (100 g)
  • marchewka gotowana 2 szt. duże (220 g)
  • pietruszka gotowana 1 szt. duża (100 g)
  • seler korzeniowy gotowany 180 g
  • por (część jasnozielona i/lub ciemnozielona) 60 g
  • sól, pieprz mielony
  • zioła świeże lub suszone: majeranek, lubczyk, natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE
  1. Wlać rosół do dużego garnka i doprowadzić do wrzenia.
  2. Obciąć końcówki fasolki i każdy strączek pokroić na 2-3 kawałki.
  3. Marchewkę, pietruszkę i seler korzeniowy pokroić w małą kostkę.
  4. Cebulę i pora obrać, drobno posiekać.
  5. Wrzucić do bulionu cebulę, por i fasolkę szparagową.
  6. Wsypać przyprawy: sól i pieprz mielony oraz te zioła, które są suszone.
  7. Gotować 15-20 minut na małym ogniu.
  8. Następnie dodać gotowane warzywa (marchewkę, pietruszkę i seler).
  9. Dodać drobno posiekane świeże zioła, zgasić ogień pod garnkiem
  10. Podawać gorącą posypaną świeżymi ziołami.
* SMACZNEGO *
fasolka szparagowa - smak lata
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Do przygotowania tej zupy wykorzystałam warzywa, na których gotował się rosół (marchewka, pietruszka, seler). Można użyć świeżych, ale należy wrzucić je wtedy do zupy w punkcie 5.
  2. Do zupy można dodać drobno posiekane mięso z rosołu.
  3. Można też dodać do niej ziemniaki (punkt 5).
Przepis dodany do akcji:

2 komentarze:

  1. Zupka pychotka, robiona w podobny sposób też smakuje.
    Fasolka w każdej postaci jest smaczna.

    OdpowiedzUsuń