środa, 2 lipca 2014

Sałatka z ryżem i kurczakiem o orientalnym posmaku

Nasze dzisiejsze śniadanie do pracy. Niby nic, ryż, pierś z kurczaka i warzywa, ale dodatek przypraw, takich jak papryczka chilli, cynamon, gałka muszkatołowa oraz anyż gwiazdkowy i z pozoru nudna sałatka nabiera orientalnego posmaku :)
* SAŁATKA Z RYŻEM I KURCZAKIEM O ORIENTALNYM POSMAKU *
ryż, kurczak, warzywa i pożywne śniadanie do pracy gotowe :)
INFO
  • posiłek: śniadanie, drugie śniadanie, kolacja, impreza
  • gatunek: sałatka
  • mięso:tak
  • ilość porcji: ???
  • kalorie w całości: ok. 1500 kcal
  • czas przygotowania: 20 min. + czas marynowania kurczaka
SKŁADNIKI

      A. sałatka
  • ryż 100 g (suchy)
  • pierś z kurczaka 380 g
  • ogórek 1 szt. (250 g)
  • pomidor 1,5 szt. małej (170 g)
  • papryka 1 szt. mała (100 g)
  • cebula 1 szt. średnia (80 g)
  • sałata (najtwardsze listki ze środka) 50 g
     B. marynata do kurczaka
  • sól 1 płaska łyżeczka
  • cukier 1 płaska łyżeczka
  • płatki papryczki chilli 1 płaska łyżeczka
  • kminek mielony 1 płaska łyżeczka
  • cynamon mielony 0,5 płaskiej łyżeczki
  • gałka muszkatołowa otarta 0,5 płaskiej łyżeczki
  • anyż gwiazdkowy 1 szt.
  • ocet ryżowy 10 ml
  • olej 10 ml
      C. dressing
  • ocet ryżowy 10 ml
  • olej 10 ml
  • sól, cukier, płatki papryczki chilli, gałka muszkatołowa otarta
PRZYGOTOWANIE
  1. Pierś z kurczaka oczyścić i pokroić na kawałki "na jeden kęs".
  2. Wszystkie składniki marynaty wymieszać i zalać nią kawałki piersi z kurczaka. Odstawić mięso do zamarynowania do lodówki na minimum 30 minut.
  3. Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ostudzić.
  4. Pokroić drobno cebulę, a sałatę posiekać.
  5. Ogórek, pomidor i paprykę pokroić w grubszą kostkę.
  6. Połączyć warzywa z ryżem i dobrze wymieszać.
  7. Mięso usmażyć lub ugrillować razem z marynatą. Ostudzone mięso dodać do ryżu z warzywami.
  8. Do małego słoiczka wrzucić wszystkie składniki dressingu.
  9. Zakręcić słoiczek i mocno nim potrząsnąć, aby składniki dressingu się połączyły.
  10. Polać sałatkę dressingiem i dobrze wymieszać.
    * SMACZNEGO *
    nudne kanapki do pracy mogą się schować przy tej sałatce ;)
    POMOCNICZE INFORMACJE
    1. Pierś z kurczaka można ugrillować na patelni grillowej lub usmażyć na patelni.
    2. Im dłużej marynuje się mięso, tym jest bardziej aromatyczne po usmażeniu.
    3. W punkcie 7, podczas studzenia mięsa, należy wyjąć z niego gwiazdkę anyżu, aby nie wrzucić jej do sałatki.
    4. Ryż można ugotować z dodatkiem kurkumy, aby miał piękny, żółty kolor.
    5. Ostrość dressingu zależy od ilości chilli.
    6. Pasującymi dodatkami będą również świeża, drobno posiekana natka pietruszki lub kolendra.

    1 komentarz: