Nasze dzisiejsze śniadanie do pracy. Niby nic, ryż, pierś z kurczaka i warzywa, ale dodatek przypraw, takich jak papryczka chilli, cynamon, gałka muszkatołowa oraz anyż gwiazdkowy i z pozoru nudna sałatka nabiera orientalnego posmaku :)
* SAŁATKA Z RYŻEM I KURCZAKIEM O ORIENTALNYM POSMAKU *
ryż, kurczak, warzywa i pożywne śniadanie do pracy gotowe :) |
INFO
- posiłek: śniadanie, drugie śniadanie, kolacja, impreza
- gatunek: sałatka
- mięso:tak
- ilość porcji: ???
- kalorie w całości: ok. 1500 kcal
- czas przygotowania: 20 min. + czas marynowania kurczaka
SKŁADNIKI
A. sałatka
- ryż 100 g (suchy)
- pierś z kurczaka 380 g
- ogórek 1 szt. (250 g)
- pomidor 1,5 szt. małej (170 g)
- papryka 1 szt. mała (100 g)
- cebula 1 szt. średnia (80 g)
- sałata (najtwardsze listki ze środka) 50 g
- sól 1 płaska łyżeczka
- cukier 1 płaska łyżeczka
- płatki papryczki chilli 1 płaska łyżeczka
- kminek mielony 1 płaska łyżeczka
- cynamon mielony 0,5 płaskiej łyżeczki
- gałka muszkatołowa otarta 0,5 płaskiej łyżeczki
- anyż gwiazdkowy 1 szt.
- ocet ryżowy 10 ml
- olej 10 ml
- ocet ryżowy 10 ml
- olej 10 ml
- sól, cukier, płatki papryczki chilli, gałka muszkatołowa otarta
PRZYGOTOWANIE
- Pierś z kurczaka oczyścić i pokroić na kawałki "na jeden kęs".
- Wszystkie składniki marynaty wymieszać i zalać nią kawałki piersi z kurczaka. Odstawić mięso do zamarynowania do lodówki na minimum 30 minut.
- Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ostudzić.
- Pokroić drobno cebulę, a sałatę posiekać.
- Ogórek, pomidor i paprykę pokroić w grubszą kostkę.
- Połączyć warzywa z ryżem i dobrze wymieszać.
- Mięso usmażyć lub ugrillować razem z marynatą. Ostudzone mięso dodać do ryżu z warzywami.
- Do małego słoiczka wrzucić wszystkie składniki dressingu.
- Zakręcić słoiczek i mocno nim potrząsnąć, aby składniki dressingu się połączyły.
- Polać sałatkę dressingiem i dobrze wymieszać.
POMOCNICZE INFORMACJE
- Pierś z kurczaka można ugrillować na patelni grillowej lub usmażyć na patelni.
- Im dłużej marynuje się mięso, tym jest bardziej aromatyczne po usmażeniu.
- W punkcie 7, podczas studzenia mięsa, należy wyjąć z niego gwiazdkę anyżu, aby nie wrzucić jej do sałatki.
- Ryż można ugotować z dodatkiem kurkumy, aby miał piękny, żółty kolor.
- Ostrość dressingu zależy od ilości chilli.
- Pasującymi dodatkami będą również świeża, drobno posiekana natka pietruszki lub kolendra.
kolorowo i smakowicie :)
OdpowiedzUsuń