niedziela, 22 czerwca 2014

Potrójnie pomidorowy sos do makaronu z cukinią

TeŻet i ja lubimy różnego typu wariacje na temat spaghetti bolognese. Był już przepis na klasyczne spaghetti bolognese, domowe tagiatelle z winem, a nawet na śledzie a la bolognese. Tym razem przepis jednak na sos do makaronu. Jest on potrójnie pomidorowy, bo zawiera i pomidory w puszce, i koncentrat pomidorowy, i suszone pomidory. Dodatkowo, do sosu dorzuciłam też cukinię i w ten sposób to danie otwiera w naszej kuchni sezon cukiniowy 2014.
* POTRÓJNIE POMIDOROWY SOS DO MAKARONU Z CUKINIĄ*
posypałam sos posiekaną świeżą bazylią, ale równie dobrze mogłoby być to świeże oregano, koperek, natka pietruszki...
INFO
  • posiłek: obiad
  • gatunek: sos do makaronu
  • mięso: tak
  • ilość porcji: 4
  • kalorie (w całości): ok. 2500 kcal (+ makaron)
  • czas przygotowania: 10 min.
  • czas duszenia: 60 min.
SKŁADNIKI
  • mięso wieprzowe mielone (łopatka) 450 g
  • cukinia 450 g
  • pomidory krojone w puszce 1 puszka (400 g)
  • pomidory suszone w oleju 100 g
  • koncentrat pomidorowy 30% 200 g (1 duży)
  • cebula 1 szt. duża (200 g)
  • papryka czerwona 200 g (1 szt.)
  • por (część ciemnozielona) 60 g
  • czosnek 5 ząbków
  • rosół drobiowy/wołowy/warzywny 1000 ml
  • olej z suszonych pomidorów 30 ml
  • masło 82% 50 g
  • sól, cukier, papryka chilli w płatkach, bazylia, oregano, tymianek
PRZYGOTOWANIE
  1. Cebulę i por pokroić w piórka. Obrać czosnek.
  2. Cukinię, paprykę i pomidory suszone pokroić w dość dużą kostkę.
  3. W dużym rondlu rozgrzać masło i olej z suszonym pomidorów z dodatkiem płatków papryczki chilli, bazylią, tymiankiem i oregano.
  4. Wrzucić mięso mielone do rondla i obsmażyć je, cały czas mieszając.
  5. Do mięsa wrzucić cebulę i pora oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Zeszklić warzywa.
  6. Dodać paprykę, pomidory w puszce, koncentrat pomidorowy i suszone pomidory. Chwilę całość podsmażać.
  7. Do warzyw z mięsem dodać rosół oraz doprawić solą i cukrem.
  8. Zamieszać, przykryć rondel pokrywką i dusić ok. 45 minut.
  9. Co jakiś czas należy rondel odkryć, sos przemieszać i ewentualnie uzupełnić odparowany płyn wodą.
  10. Po 45 minutach duszenia dodać cukinię. Całość dobrze wymieszać i dusić jeszcze 15 minut.
  11. Pod koniec gotowania odparować nadmiar płynu.
  12. Podawać z makaronem spaghetti, posypane świeżymi ziołami i/lub z żółtym serem.
 * SMACZNEGO *
byliśmy tak głodni, że nie czekałam, aż cały nadmiar płynu się odparuje ;)
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Pomidory z puszki można zastąpić świeżymi pomidorami ;)
  2. Zamiast masła można użyć wyłącznie oleju z suszonych pomidorów lub zwykłego oleju.
  3. Rosół można zastąpić dwoma kostkami rosołowymi, ale lepszy będzie zwykły rosół domowy.
  4. Cukru trzeba dodać tyle, aby wydobył głębię smaku z pomidorów. Dokładna ilość zależy od gatunku i stopnia dojrzałości tych warzyw.
  5. Kaloryczność sosu można zmniejszyć używając zamiast łopatki wieprzowej mielony udziec wołowy lub mieloną pierś z kurczaka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz