TeŻet i ja lubimy różnego typu wariacje na temat spaghetti bolognese. Był już przepis na klasyczne spaghetti bolognese, domowe tagiatelle z winem, a nawet na śledzie a la bolognese. Tym razem przepis jednak na sos do makaronu. Jest on potrójnie pomidorowy, bo zawiera i pomidory w puszce, i koncentrat pomidorowy, i suszone pomidory. Dodatkowo, do sosu dorzuciłam też cukinię i w ten sposób to danie otwiera w naszej kuchni sezon cukiniowy 2014.
* POTRÓJNIE POMIDOROWY SOS DO MAKARONU Z CUKINIĄ*
posypałam sos posiekaną świeżą bazylią, ale równie dobrze mogłoby być to świeże oregano, koperek, natka pietruszki... |
INFO
- posiłek: obiad
- gatunek: sos do makaronu
- mięso: tak
- ilość porcji: 4
- kalorie (w całości): ok. 2500 kcal (+ makaron)
- czas przygotowania: 10 min.
- czas duszenia: 60 min.
SKŁADNIKI
- mięso wieprzowe mielone (łopatka) 450 g
- cukinia 450 g
- pomidory krojone w puszce 1 puszka (400 g)
- pomidory suszone w oleju 100 g
- koncentrat pomidorowy 30% 200 g (1 duży)
- cebula 1 szt. duża (200 g)
- papryka czerwona 200 g (1 szt.)
- por (część ciemnozielona) 60 g
- czosnek 5 ząbków
- rosół drobiowy/wołowy/warzywny 1000 ml
- olej z suszonych pomidorów 30 ml
- masło 82% 50 g
- sól, cukier, papryka chilli w płatkach, bazylia, oregano, tymianek
PRZYGOTOWANIE
- Cebulę i por pokroić w piórka. Obrać czosnek.
- Cukinię, paprykę i pomidory suszone pokroić w dość dużą kostkę.
- W dużym rondlu rozgrzać masło i olej z suszonym pomidorów z dodatkiem płatków papryczki chilli, bazylią, tymiankiem i oregano.
- Wrzucić mięso mielone do rondla i obsmażyć je, cały czas mieszając.
- Do mięsa wrzucić cebulę i pora oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Zeszklić warzywa.
- Dodać paprykę, pomidory w puszce, koncentrat pomidorowy i suszone pomidory. Chwilę całość podsmażać.
- Do warzyw z mięsem dodać rosół oraz doprawić solą i cukrem.
- Zamieszać, przykryć rondel pokrywką i dusić ok. 45 minut.
- Co jakiś czas należy rondel odkryć, sos przemieszać i ewentualnie uzupełnić odparowany płyn wodą.
- Po 45 minutach duszenia dodać cukinię. Całość dobrze wymieszać i dusić jeszcze 15 minut.
- Pod koniec gotowania odparować nadmiar płynu.
- Podawać z makaronem spaghetti, posypane świeżymi ziołami i/lub z żółtym serem.
* SMACZNEGO *
byliśmy tak głodni, że nie czekałam, aż cały nadmiar płynu się odparuje ;) |
POMOCNICZE INFORMACJE
- Pomidory z puszki można zastąpić świeżymi pomidorami ;)
- Zamiast masła można użyć wyłącznie oleju z suszonych pomidorów lub zwykłego oleju.
- Rosół można zastąpić dwoma kostkami rosołowymi, ale lepszy będzie zwykły rosół domowy.
- Cukru trzeba dodać tyle, aby wydobył głębię smaku z pomidorów. Dokładna ilość zależy od gatunku i stopnia dojrzałości tych warzyw.
- Kaloryczność sosu można zmniejszyć używając zamiast łopatki wieprzowej mielony udziec wołowy lub mieloną pierś z kurczaka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz