click me click meclick meclick meclick meclick meclick me

niedziela, 15 czerwca 2014

Ukradziona sałatka makaronowa z serem pleśniowym i salami

Jestem ciocią kilku Maleństw. W związku z tym zdarza mi się spędzać czas na imprezach maluchów. W tym miesiącu moja Ukochana Królewna skończyła 4 latka (WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO DLA KRÓLEWNY!), więc i na imprezie z tej okazji miałam szansę wybawić się z dzieciakami. Rodzice Królewny dla dorosłych gości zrobili między innymi boską sałatkę z makaronem. Skoro kradzione nie tuczy :P, postanowiłam wprowadzić to danie do naszego menu. Zrobiłam tę sałatkę dzisiaj po raz pierwszy, ale coś czuję, że będzie ona często gościć na naszym stole. :)
* SAŁATKA MAKARONOWA Z SEREM PLEŚNIOWYM, SALAMI, SUSZONYMI POMIDORAMI I OLIWKAMI *
sałatka makaronowa wygląda lekko, ale swoje kalorie ma ;)
INFO
  • posiłek: śniadanie, drugie śniadanie, kolacja, impreza
  • gatunek: sałatka
  • mięso: tak (wędlina)
  • ilość porcji: ???
  • kalorie w całości (ok. 600 g): ok. 1400 kcal (ponad 230 kcal na porcję 100 g)
  • czas przygotowania: 15 minut (+ noc w lodówce, co pozwoli się przegryźć składnikom)
SKŁADNIKI
  • ugotowany duży makaron penne, świderki lub muszelki 250 g
  • ser pleśniowy niebieski 100 g
  • pomidory suszone w oleju 70 g
  • salami 50 g
  • oliwki zielone lub czarne 50 g
  • sałata 40 g
  • listki bazylii 15 g
  • olej z suszonych pomidorów 20 g
PRZYGOTOWANIE
  1. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  2. Salami, ser pleśniowy, pomidory suszone, sałatę i listki bazylii drobno pokroić.
  3. Oliwki pokroić na pół wzdłuż obwodu.
  4. Pokrojone składniki połączyć z makaronem w misce.
  5. Zalać sałatkę olejem z suszonych pomidorów.
  6. Całość dobrze wymieszać.
* SMACZNEGO *
pełna rozpusta, no bo któż nie lubi makaronu, sera pleśniowego, salami, suszonych pomidorów i oliwek? ;)
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. W oryginale było penne, ale u mnie w domu zostały tylko świderki, więc taki makaron dodałam.
  2. Ważne, aby użyć makaronu grubego. Drobny zginie w sałatce.
  3. Zamiast sałaty i bazylii w oryginale była rukola. Dodatek rukoli daje trochę inny, może nawet lepszy smak sałatce.
  4. Użyłam salami z pieprzem, ale można użyć dowolnego salami.
  5. Najlepiej aby oliwki były czarne, bo dadzą one lepszy kontrast kolorów w sałatce.

3 komentarze:

  1. bardzo apetyczna sałatka! zjadłabym...

    OdpowiedzUsuń
  2. Rodzice królewny polecają, i wypróbują wersję z bazylią i sałatą :)
    Najlepiej zrobić dzień wcześniej i pozwolić się przegryźć składnikom.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już dopisuję, że najlepiej, jak się przegryzie :) Nasz plan zakłada, że jutro bierzemy ją do pracy na drugie śniadanie, więc będzie już "przegryziona" :D

      Usuń