niedziela, 26 sierpnia 2012

Spaghetti bolognese czyli klasyka kuchni włoskiej w moim wydaniu

Na moje wczorajsze pytanie przy śniadaniu: "Na co masz ochotę na obiad?", TeŻet miał błyskawiczną odpowiedź:
* SPAGHETTI BOLOGNESE *
Photobucket
spaghetti bolognese posypane zielonym oregano
INFO
  • posiłek: obiad
  • gatunek: sos do makaronu
  • mięso: tak
  • ilość porcji: 3
  • kalorie (w całości): ok. 1600 kcal (+ makaron)
  • czas przygotowania: 10 min.
  • czas duszenia: 2 godz. 20 min.
SKŁADNIKI
  • mięso wieprzowe mielone (łopatka) 500 g
  • pomidory 2 szt. (400 g)
  • cebula 0,5 szt. dużej (100 g)
  • por 1 część biała i jasnozielona (50 g)
  • papryczka chilli 10 g
  • czosnek 3 ząbki
  • koncentrat pomidorowy 30% 70 g
  • olej 10 ml
  • sól, cukier
  • świeże zioła: bazylia, estragon, oregano
PRZYGOTOWANIE
  1. Cebulę i por drobniutko pokroić. Obrać czosnek.
  2. Papryczkę chilli i świeże zioła drobno posiekać.
  3. Pomidory obrać ze skóry i pokroić na małe kawałki.
  4. Rozgrzać olej na patelni i zeszklić na nim cebulę z porem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  5. Do cebuli i pora dorzucić mięso mielone i obsmażyć je, ciągle mieszając.
  6. Na patelnię dodać pomidory, koncentrat pomidorowy i drobno posiekane zioła oraz papryczkę chilli.
  7. Doprawić solą i cukrem, dolać niewielką ilość wody.
  8. Zamieszać, przykryć patelnię pokrywką i dusić ok. 2 godzin.
  9. Co jakiś czas należy patelnię odkryć, sos przemieszać i ewentualnie uzupełnić odparowany płyn.
  10. Pod koniec gotowania odparować nadmiar płynu.
  11. Podawać z makaronem spaghetti, posypane świeżymi ziołami i/lub z żółtym serem.
 * SMACZNEGO *
Photobucket
spaghetti bolognese - włoska klasyka
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Poza sezonem świeże pomidory można zastąpić pomidorami z puszki ;)
  2. Cukru trzeba dodać tyle, aby wydobył głębię smaku z pomidorów. Dokładna ilość zależy od gatunku i stopnia dojrzałości tych warzyw.
  3. Jeśli pomidory są bardzo aromatyczne, to dodatek koncentratu pomidorowego jest niepotrzebny.
  4. Sos można dusić krócej, ale prawdziwy bolognese dusi się od 2 do 4 godzin aby wydobyć cały smak sosu.
  5. Kaloryczność sosu można zmniejszyć używając zamiast łopatki wieprzowej mielony udziec wołowy (ok. 900 kcal) lub mieloną pierś z kurczaka (ok. 800 kcal).

11 komentarzy:

  1. Dobrze, że jestem po śniadaniu, bo bym wylizała ekran :/ Wygląda bosko, nawet zapach poczułam :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A my właśnie na śniadanie spałaszowaliśmy resztkę sosu, który został z wczorajszego obiad :) Do tego z makaronem domowym... mniam...

      Usuń
  2. Och, czasem to właśnie klasyka jest najlepsza. Sprawdzona i niezawodna. :) Twoje spaghetti wygląda pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam :) Jak tak teraz myślę to dochodzę do wniosku, że nie jadłem klasycznego bolognese od naprawdę długiego czasu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To trzeba nadrobić zaległości, Tomku ;)

      Usuń
  4. Natępnym razem z cebulą podduś jedną średnią startą na małych oczkach marchewkę :) Mniam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. taki był plan, ale się zapomniałam i wszystkie marchewki wrzuciłam do rosołu, a sklep mam tak daleko (10 pięter w dół i z 50 metrów prosto) :P

      Usuń
  5. Hej :) Nominowałem Cię do Versatile Blogger Award :) Po więcej informacji zapraszam tutaj: http://tomekgotuje.blogspot.com/2012/08/versatile-blogger-award-nominacje.html
    Pozdrawiam i zapraszam do wspólnej zabawy:)
    Tomek

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm pyszna klasyka;) chyba nie ma osoby, która by nie lubila ;)

    OdpowiedzUsuń