Ostatnio TeŻet i ja mamy fazę na śledzie. Były już śledzie po wileńsku według starego, rodzinnego przepisu i śledzie na słodko z burakami. Tym razem inspirowałam się przepisem na spaghetti bolognese (moje przepisy na tę potrawę TUTAJ i TU). Stwierdziłam, że sos ten jest przecież dobry też na zimno, a zamiast mięsa mogę dodać do środka śledzie. Tak powstał przepis na:
* ŚLEDZIE à la BOLOGNESE *
INFO
- posiłek: śniadanie, drugie śniadanie, kolacja
- gatunek: sałatka
- mięso: tak (ryba)
- ilość porcji: ???
- kalorie w całości: ok. 1900 kcal
- czas moczenia śledzi: 2-3 godz.
- czas duszenia: 40-60 min.
- czas przygotowania: 20 min. + minimum 12 godzin marynowania
SKŁADNIKI
- śledzie solone 6 szt. (600 g)
- marchewka 1 szt. duża (170 g)
- pietruszka 1 szt. duża (100 g)
- cebula 120 g (2 szt. małe)
- por (biała część) 100 g
- pomidory w puszce 400 g
- koncentrat pomidorowy 30% 80 g
- czosnek 5 ząbków
- olej 20 g
- sól, cukier, papryka wędzona w proszku
- suszone zioła: tymianek, oregano, bazylia, cząber, koperek
PRZYGOTOWANIE
- Solone śledzie wymoczyć przez 2-3 godziny w wodzie, co jakiś czas zmieniając wodę.
- Paprykę, cebulę i por drobniutko pokroić. Obrać czosnek.
- Marchewkę i pietruszkę obrać i zmiksować w blenderze.
- Rozgrzać olej na patelni i zeszklić na nim cebulę z porem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Na patelnię dodać marchewkę i pietruszkę. Chwilę całość podsmażać.
- Dodać pomidory i koncentrat pomidorowy.
- Doprawić solą, cukrem, papryką wędzoną i suszonymi ziołami.
- Dolać niewielką ilość wody, zamieszać, przykryć patelnię pokrywką i dusić ok. 40 minut.
- Co jakiś czas należy patelnię odkryć, sos przemieszać i ewentualnie uzupełnić odparowany płyn.
- Pod koniec gotowania odparować nadmiar płynu.
- Odstawić marynatę do wystygnięcia.
- Wymoczone śledzie pokroić bardzo drobno i dodać do marynaty. Całość dobrze wymieszać.
- Wstawić do lodówki na minimum 12 godzin.
fantastyczny pomysł
OdpowiedzUsuń