środa, 26 marca 2014

Śledzie à la bolognese

Ostatnio TeŻet i ja mamy fazę na śledzie. Były już śledzie po wileńsku według starego, rodzinnego przepisu i śledzie na słodko z burakami. Tym razem inspirowałam się przepisem na spaghetti bolognese (moje przepisy na tę potrawę TUTAJ i TU). Stwierdziłam, że sos ten jest przecież dobry też na zimno, a zamiast mięsa mogę dodać do środka śledzie. Tak powstał przepis na:
* ŚLEDZIE à la BOLOGNESE *
INFO
  • posiłek: śniadanie, drugie śniadanie, kolacja
  • gatunek: sałatka
  • mięso: tak (ryba)
  • ilość porcji: ???
  • kalorie w całości: ok. 1900 kcal
  • czas moczenia śledzi: 2-3 godz.
  • czas duszenia: 40-60 min.
  • czas przygotowania: 20 min. + minimum 12 godzin marynowania
SKŁADNIKI
  • śledzie solone 6 szt. (600 g)
  • marchewka 1 szt. duża (170 g)
  • pietruszka 1 szt. duża (100 g)
  • cebula 120 g (2 szt. małe)
  • por (biała część) 100 g
  • pomidory w puszce 400 g
  • koncentrat pomidorowy 30% 80 g
  • czosnek 5 ząbków
  • olej 20 g
  • sól, cukier, papryka wędzona w proszku
  • suszone zioła: tymianek, oregano, bazylia, cząber, koperek
PRZYGOTOWANIE
  1. Solone śledzie wymoczyć przez 2-3 godziny w wodzie, co jakiś czas zmieniając wodę.
  2. Paprykę, cebulę i por drobniutko pokroić. Obrać czosnek.
  3. Marchewkę i pietruszkę obrać i zmiksować w blenderze.
  4. Rozgrzać olej na patelni i zeszklić na nim cebulę z porem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  5. Na patelnię dodać marchewkę i pietruszkę. Chwilę całość podsmażać.
  6. Dodać pomidory i koncentrat pomidorowy.
  7. Doprawić solą, cukrem, papryką wędzoną i suszonymi ziołami.
  8. Dolać niewielką ilość wody, zamieszać, przykryć patelnię pokrywką i dusić ok. 40 minut.
  9. Co jakiś czas należy patelnię odkryć, sos przemieszać i ewentualnie uzupełnić odparowany płyn.
  10. Pod koniec gotowania odparować nadmiar płynu.
  11. Odstawić marynatę do wystygnięcia.
  12. Wymoczone śledzie pokroić bardzo drobno i dodać do marynaty. Całość dobrze wymieszać.
  13. Wstawić do lodówki na minimum 12 godzin.
* SMACZNEGO *
śledzie w sosie do spaghetti? jak najbardziej tak!
POMOCNICZE INFORMACJE
  1. Można jeść od razu, ale śledzie powinny się "przegryzać" w lodówce minimum przez noc.
  2. Należy uważać z ilością soli (śledzie są solone), ale pozostałe przyprawy zależą od własnego smaku i gustu.

1 komentarz: